Η Τουρκία διαφημίζει σχέδιο για το πολυστρωματικό σύστημα αεράμυνας «Steel Dome»

127

ΗTürkiye ανακοίνωσε σχέδια την Τρίτη για τη δημιουργία ενός εγχώριου πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας που θα διαθέτει μια δικτυοκεντρική και ενσωματωμένη σε πολλαπλές πλατφόρμες ασπίδα που υποστηρίζεται από AI σε μεγάλες εκτάσεις γης, επιδιώκοντας να παρέχει μια αδιαπέραστη άμυνα στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αυτό θα στεφάνωνε χρόνια επενδύσεων που βοήθησαν την Τουρκία να μετατραπεί από ένα έθνος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξοπλισμό από το εξωτερικό σε ένα έθνος όπου τα εγχώρια συστήματα καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας.

Για χρόνια, η Άγκυρα έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την αποτυχία των δυτικών συμμάχων της να παράσχουν επαρκή άμυνα έναντι των απειλών πυραύλων, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Τελικά παρέλαβε το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, μια συνεργασία που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της αμυντικό πρόγραμμα.

Αυτό πυροδότησε μια μεγάλη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες η Άγκυρα λέει ότι πρώτα απέτυχε να τις προμηθεύσει με το σύστημα Patriot. Σε απάντηση στην παραλαβή του ρωσικού συστήματος το 2019, η Ουάσιγκτον απαγόρευσε στην Τουρκία να αγοράσει και να εργαστεί για το πολυεθνικό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Το «Steel Dome Project», που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, στοχεύει στην ενοποίηση πολλαπλών επιπέδων εγχώριων συστημάτων αεράμυνας, αισθητήρων και όπλων σε μια ενοποιημένη δομή δικτύου.

Θα διαθέτει παράδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε επιχειρησιακά κέντρα και θα αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να υποστηρίζει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ χαρακτήρισε την έγκριση «ιστορική απόφαση».

«Ενώ χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα για περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη, είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τη χώρα μας σε πολύ ισχυρότερη θέση απέναντι σε κάθε είδους απειλές», έγραψε ο Γιλμάζ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Aselsan, ένας πρωτοπόρος κατασκευαστής αμυντικών ηλεκτρονικών, πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του «Steel Dome».

Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης άλλους εξέχοντες παίκτες όπως η Roketsan, μια εταιρεία παραγωγής μη κατευθυνόμενων πυραύλων και κατευθυνόμενων πυραύλων. Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών TÜBITAK (SAGE). και Machine and Chemical Industry (MKE), που παράγει φορητά όπλα, πυροβολικό και πυρομαχικά, δήλωσε ο Haluk Görgün, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB).

Πολλά ειδησεογραφικά μέσα και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν εικόνες την Τρίτη που απεικονίζουν τις πλατφόρμες που θα συμπεριληφθούν στο σύστημα.

Το δίκτυο αεράμυνας λέγεται ότι διαθέτει τέσσερα επίπεδα: πολύ μικρής εμβέλειας, μικρής εμβέλειας, μεσαίας εμβέλειας και μεγάλης εμβέλειας. Πολλά στοιχεία του έργου, όπως συστήματα μικρής και μεσαίας εμβέλειας, βρίσκονται ήδη σε στρατιωτικό απόθεμα.

Για το αρχικό στρώμα, που καλύπτει μέγιστη εμβέλεια 10 χιλιομέτρων (6,21 μίλια) και όριο υψομέτρου 5 χιλιομέτρων, η Türkiye διαθέτει διάφορες επιλογές που αναπτύχθηκαν από την Aselsan, συμπεριλαμβανομένων των Korkut, Gökberk, Şahin, Göker, Ihtar και Sungur.

Για το στρώμα χαμηλού υψομέτρου, που κυμαίνεται από 5 έως 10 χιλιόμετρα, η Türkiye διαθέτει συστήματα όπως τα Herikks, C-Ram, Hisar A+, Gökdemir και Gürz.

Το στρώμα μεσαίου υψομέτρου, που εκτείνεται από 10 έως 15 χιλιόμετρα, θα μπορούσε να ενσωματώσει τα Kalkan 1, Kalkan 2 και Hisar O+.

 

Αυτή η εικόνα δείχνει ορισμένα τουρκικά πυραυλικά συστήματα και το βεληνεκές τους. (Φωτογραφία DHA)Αυτή η εικόνα δείχνει ορισμένα τουρκικά πυραυλικά συστήματα και το βεληνεκές τους. (Φωτογραφία DHA)

 

Ο Καλκάν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα είδος «φύλακα». Το σύστημα μπορεί να οριστεί ως ένα κινητό ραντάρ αεράμυνας που ανιχνεύει εισερχόμενες αεροπορικές απειλές. Είναι το πρώτο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης εθνικής αεράμυνας της Τουρκίας, το οποίο έχει αποκτήσει νέες δυνατότητες με την πάροδο του χρόνου.

Το στρώμα μεγάλης εμβέλειας, για υψόμετρα μεταξύ 15 και 30 χιλιομέτρων και βεληνεκές άνω των 60 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το Siper, το πρώτο σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας της Τουρκίας.

Αναμένεται να μπει στο απόθεμα φέτος, η αρχική του έκδοση μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτονομία 100 χιλιομέτρων, με σχέδια επέκτασης αυτής της εμβέλειας σε μελλοντικές επαναλήψεις.

Αμυντική σημαντική ανακάλυψη

Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια έχει στόχο να μειώσει την εξωτερική εξάρτηση από τα δυτικά όπλα μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών μηχανικής και εγχώριας ανάπτυξης τεχνολογιών.

Η προσπάθεια ώθησε την ανάπτυξη μιας σειράς εγχώριων αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων πλατφορμών, βοηθώντας τελικά να μειωθεί η εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό από την άμυνα από περίπου 80% στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε περίπου 20% σήμερα.

Οι δυνατότητες των τουρκικών αμυντικών πλατφορμών, με αιχμή του δόρατος από τα μαχητικά drones της, προκάλεσαν άνευ προηγουμένου ζήτηση, η οποία είδε τις αμυντικές εξαγωγές της να κορυφώνονται σε περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, από το προηγούμενο ρεκόρ των 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Πάνω από το ένα τρίτο των εξαγωγών έγιναν από τον Baykar, τον κατασκευαστή του φημισμένου μαχητικού drone Bayraktar TB2.

Η ζήτηση για τουρκικά αμυντικά προϊόντα και οι εξελίξεις βοήθησαν να αυξηθεί ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών στη λίστα των Top 100 του Defense News για το 2024 σε πέντε, από τέσσερις το 2023. Περιλαμβάνουν την Aselsan, Turkish Aerospace Industries (TAI), ηγέτη στα τουρκικά αμυντική αεροδιαστημική, Roketsan, MKE και Military Factory and Shipyard Enterprise (AFSAT), η οποία κατασκευάζει και επισκευάζει αεροσκάφη, ναυτικά και χερσαία συστήματα.

“Η αμυντική βιομηχανία όχι μόνο διασφαλίζει την ασφάλειά μας, αλλά επίσης μειώνει τις εισαγωγές μας και υποστηρίζει τους στόχους μας για παραγωγή και εξαγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πέρυσι, οι εξαγωγές μας έφτασαν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια και φέτος, ο στόχος μας είναι 7 δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε ο Γιλμάζ .

Μεταξύ άλλων, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας συζήτησε την Τρίτη άλλα κρίσιμα έργα και μελλοντικούς στόχους, καθώς και το επίπεδο που πέτυχε ο κλάδος.

Η συνάντηση εξέτασε έργα για συστήματα αεράμυνας και πυραυλικών συστημάτων, το πρώτο εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, το Kaan, drones, συμπεριλαμβανομένων των Bayraktar TB3 και Akıncı, του Aksungur της TAI και διάφορα άλλα μη επανδρωμένα εναέρια και θαλάσσια οχήματα.

Ο Kaan στοχεύει να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο F-16 της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος θα καταργηθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 2030. Το έργο ξεκίνησε το 2016. Η μαζική παραγωγή του πρώτου μπλοκ αναμένεται να ξεκινήσει το 2028.

Η Kaan θα κάνει την Τουρκία μια από τις λίγες χώρες με την υποδομή και την τεχνολογία για την παραγωγή πολεμικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Η χώρα δοκιμάζει ξεχωριστά διάφορες βεληνεκές βαλλιστικών πυραύλων από το 2023.

«Η συνάντηση εξέτασε επίσης έργα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων πρόσβασης στο διάστημα της χώρας, συστήματα για τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αμυντικά συστήματα έναντι μίνι/μικρο UAV και μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων καμικάζι με ικανότητα σμήνος». ανέφερε η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης έργα για τον εκσυγχρονισμό δεξαμενών και μαχητικών αεροσκαφών, την ανάπτυξη κινητήρων και συστημάτων ισχύος για οχήματα και την προμήθεια συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνίας, πρόσθεσε.