Σε νέα τοποθέτηση αναφορικά με την ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο προέβη σήμερα ο επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής Mustafi και αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάντ Γιαϊτζί, προτρέποντας την τουρκική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή του S-400.
«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους S-400. Εάν τους ενεργοποιήσουμε κανένα ελληνικό αεροσκάφος δεν θα μπορεί να πλησιάσει την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά είναι σε απόσταση που μπορείς να τους ρίξεις πέτρα. Αν η Τουρκία τα θέσει σε πολιορκία, αν τα απομονώσει για μια βδομάδα, ένα στο βορρά, ένα στη μέση και ένα στον νότο, ο λαός εκεί δεν θα αντέξει ούτε μια βδομάδα. Η Τουρκία χωρίς να πολεμήσει μπορεί να γονατίσει την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Τα αίτια για τις «εκρήξεις» Ερντογάν και η εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική της Αθήνας
Όλο και συχνότερες είναι οι εμπρηστικές αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιδίδεται σε ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Είναι εμφανές πως τις επόμενες δύο εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να ανοίξει όλη την βεντάλια των θεμάτων και να επιδοθεί σε ένα ανατολίτικο «παζάρι» με την Δύση.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν «παγωμένες» και οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν διακοπεί, ενώ τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και υπουργοί της γειτονικής χώρας επιδίδονται σε μια σειρά εμπρηστικών δηλώσεων. Παράλληλα απο την Τουρκία συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, διατηρείται η αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και πληθαίνουν οι αναφορές σε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί που ακριβώς θα γίνουν. Το κλίμα της έντασης συντηρούν και μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας είτε με αναφορές στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών είτε με fake news για το μεταναστευτικό.
Στην Αθήνα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η τουρκική πλευρά. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως η δημιουργία κλίματος έντασης βολεύει τον κ. Ερντογάν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς η δημοτικότητα του έχει τρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι αν οι εκλογές στην Τουρκία γίνονταν τώρα, ο Ερντογάν θα έχανε στο δεύτερο γύρο απέναντι σε οποιονδήποτε από τους υποψήφιους αντιπάλους του.
Ωστόσο φαίνεται πως η εμπρηστική αυτή ρητορική δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο αλλά έχει και αποδέκτες εκτός συνόρων. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να εκμεταλλευτεί το momentum – μετά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία – για να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας του στην διεθνή σκηνή. Ωστόσο βλέπει πως ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί και ο εκνευρισμός του εντείνεται.
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν «παγωμένες» παρά την διακαή επιθυμία της Άγκυρας για τα F 16, ενώ ακόμα δεν έχει κλειστεί ραντεβού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν. Παράλληλα οι τουρκικές αντιρρήσεις στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και τα όσα λέει ο Τούρκος πρόεδρος για την Βόρεια Συρία δεν βοηθούν στην βελτίωση των σχέσεων με την Δύση.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως έχουν κοπεί οι γέφυρες επικοινωνίας και αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ. Μεταξύ άλλων είχε σημειώσει- με αφορμή τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί μια αμφιλεγόμενη στρατηγική, θέλοντας να δείξει πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Το αν αυτή η ριψοκίνδυνη στρατηγική θα αποδώσει καρπούς ή θα γυρίσει μπούμερανγκ είναι κάτι που μένει να φανεί.
Πηγή: www.ethnos.gr