Η Τουρκία προπαγανδίζει νίκες του 16ου αιώνα κυριαρχίας στη Μεσόγειο

218

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Reuters) – Καθώς η Τουρκία και η Ελλάδα προετοιμάζονται για συνομιλίες για να ηρεμήσουν μια πικρή θαλάσσια διαμάχη, η Άγκυρα κυκλοφόρησε ένα βίντεο αυτήν την εβδομάδα δοξάζοντας μια ναυτική νίκη του 16ου αιώνα που οδήγησε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία να αναλάβει τον έλεγχο της Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κυματίζει καθώς το σκάφος γεώτρησης της Τουρκίας Φατίχ αναχωρεί για τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια τελετής στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία στις 29 Μαΐου 2020. Προεδρικό Γραφείο Τύπου / Φυλλάδιο μέσω REUTERS
Το βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Twitter από το προεδρικό τμήμα επικοινωνιών και το είδε σχεδόν μισό εκατομμύριο φορές, διανέμει ιστορίες αρχαίων θαλάσσιων μαχών με πλάνα σύγχρονων τουρκικών πολεμικών πλοίων, οδηγώντας στο σπίτι ένα μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στα υπεράκτια ύδατα.

Αυτό το δόγμα, που ονομάζεται «Μπλε πατρίδα» στο βίντεο και το συνοδευτικό τραγούδι, υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν καθώς αμφισβητεί τους ελληνικούς και κυπριακούς ναυτικούς ισχυρισμούς που περιορίζουν την Τουρκία σε στενές λωρίδες των παράκτιων υδάτων του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Η πολιτική, που αντικατοπτρίζει τις επιθετικές στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη χώρα στη Συρία και τη Λιβύη, έχει αναδειχθεί τον τελευταίο χρόνο – περισσότερο από μια δεκαετία αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά – και τροφοδοτεί τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο συνταξιούχος οπίσθιος ναύαρχος Cihat Yayci, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δόγματος, δήλωσε ότι οι θαλάσσιες πολιτικές της Τουρκίας ενισχύθηκαν από τις «επιθετικές στάσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών που σηματοδοτούν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο από τότε. 2003.

«Δεν ήθελαν να μοιραστούν τις θάλασσες με την Τουρκία, ήθελαν να καταλάβουν τις θάλασσες της Τουρκίας. Η Τουρκία το συνειδητοποίησε », δήλωσε ο Yayci στο Reuters.

Η σειρά ξέσπασε ξανά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, η οποία είχε προκαλέσει ο Yayci μια δεκαετία νωρίτερα, αλλά η Αθήνα είπε ότι διέκοψε τις δικές της αξιώσεις.

Μετά τη συμφωνία της Λιβύης, οι εντάσεις με την Ελλάδα κλιμακώθηκαν τον Αύγουστο όταν η Άγκυρα έστειλε το σκάφος έρευνας Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο για να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες.

Ηρεμήθηκαν αφού η Άγκυρα έφερε τον Όρουκ Ρις στο λιμάνι, αλλά η Κύπρος ζήτησε κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν τη διαμάχη στη σύνοδο κορυφής τους που ξεκινά την Πέμπτη.

«ΟΧΙ ΑΠΕΙΛΗ»

Η Κύπρος απαιτεί από την Τουρκία κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, καθυστερεί στη Λευκορωσία
Για όλους τους πατριωτικούς ενθουσιασμούς, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε αυτή την εβδομάδα ότι πίστευε ότι θα υπάρξει «καλή πρόοδος πολύ σύντομα» στις συνομιλίες με την Ελλάδα, οι οποίες πρόκειται να επαναληφθούν μετά από τετραετή διακοπή.

Ερωτηθείς για τις ελληνικές ανησυχίες σχετικά με την Blue Homeland, ο Kalin είπε ότι δεν αποτελεί απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Είναι η ιδέα να μετατρέψουμε αυτήν τη θαλάσσια γη, την απέραντη θαλάσσια γη στη Μεσόγειο, σε μια ευκαιρία παρά μια πηγή έντασης και τριβής μεταξύ των μεσογειακών χωρών», είπε στο Reuters.

«Φυσικά, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουμε σε ένα μοντέλο που να είναι χωρίς αποκλεισμούς, που είναι δίκαιο, που βασίζεται στην κοινή χρήση όσων πόρων έχουμε», πρόσθεσε.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την Blue Homeland.

Ωστόσο, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) που δίνει στα νησιά κυριαρχικά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα έως και 200 ​​μίλια.

«Ελπίζω ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει αυτήν τη λογική με συνέπεια και μακροπρόθεσμα, εγκαταλείποντας τις παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις της και καθιστώντας τον διάλογο προτεραιότητά του», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντέντιας την περασμένη εβδομάδα.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΥΠΟΥ
Μια ένδειξη της πλησιάζουσας καταιγίδας ήρθε πριν από ένα χρόνο, όταν ο Ερντογάν έθεσε σε μια στρατιωτική τελετή μπροστά από έναν χάρτη που δείχνει την Γαλάζια Πατρίδα, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – περισσότερο από το μισό μέγεθος της Τουρκίας – σε όλο το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Η εικόνα έπεσε σε ελληνικές εφημερίδες και ο Ντέντιας είπε ότι η Τουρκία καθιερώθηκε ως «ταραχοποιός».

Ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες που είχαν διακοπεί το 2016, η τεράστια διαφορά μεταξύ αυτού του χάρτη και των ελληνικών θαλάσσιων ισχυρισμών δείχνει τον κόλπο που πρέπει να γεφυρώσουν οι δύο πλευρές για να βρουν συμβιβασμό.

Σε μια συνέντευξη, ο Yayci ανίχνευσε τις ρίζες της Γαλάζιας Πατρίδας σε έναν Οθωμανό ναύαρχο του 16ου αιώνα που γιορτάστηκε στο βίντεο της κυβέρνησης.

«Ο πραγματικός ιδρυτής της έννοιας Blue Homeland είναι ο Barbarossa Hayrettin Pasha, ο οποίος είπε« όποιος ελέγχει τις θάλασσες ελέγχει τον κόσμο »,» είπε ο Yayci στο πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης, όπου διευθύνει ένα θαλάσσιο ερευνητικό κέντρο.

Το βίντεο δείχνει τους Οθωμανούς ναύτες που πολεμούν τους Σταυροφόρους, διασκορπισμένους με εικόνες των σύγχρονων πολεμικών πλοίων και των ναυτικών της Τουρκίας. Ένα τραγούδι που προκαλεί τη Γαλάζια Πατρίδα και ένα εθνικιστικό ποίημα που διαβάζεται από τον Ερντογάν το συνοδεύει.

Οι ιστορικές παραλληλισμοί επεκτείνονται στην εξερεύνηση αερίου της Τουρκίας. Σεισμός

Πηγή: reuters.com