Η βιομηχανία τροφίμων συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου… Της Βάσως Παπαδημητρίου

185

Της Βάσως Παπαδημητρίου*

Το σύγχρονο περιβάλλον σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, το λιανεμπόριο, μέχρι τον τελικό καταναλωτή, χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από ραγδαίες εξελίξεις και μεταβλητότητα.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα δεδομένα που απασχολούν ολόκληρη την αγορά, εγχώρια, ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Κρίσεις, αστάθεια, κλιματική αλλαγή, ανεπάρκεια πρώτων υλών, αυξημένα κόστη παραγωγής, ενέργειας, μεταφορών, πληθωριστικές πιέσεις, κοινωνικές ανισότητες και παχυσαρκία είναι μερικές μόνο από τις διαδοχικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά πλέον. Και ποια είναι τα ζητούμενα; Κυκλικότητα, κοινωνική συνοχή, πιο ανθεκτικό και βιώσιμα συστήματα τροφίμων, μείωση της σπατάλης τροφίμων, υγιεινή διατροφή, καινοτομία, ψηφιακός μετασχηματισμός, αύξηση της απασχόλησης.

Για τη βιομηχανία τροφίμων – ποτών η «πράσινη» μετάβαση αποτελεί προτεραιότητα και σημαντικό πεδίο για τη δραστηριότητα των συγχρόνων επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στον ΣΕΒΤ αναγνωρίζουμε ότι η βιωσιμότητα αφορά όλους μας, «επιχειρείν» και καταναλωτές, και κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα των στρατηγικών επιλογών των επιχειρήσεων, της πολιτείας, των φορέων, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δημιουργεί ζητήματα προσαρμοστικότητας, επηρεάζοντας την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων της βιομηχανίας τροφίμων – ποτών και ολόκληρου του αγροδιατροφικού κλάδου και εντέλει της αγοράς. Σήμερα που η ανάγκη για διατήρηση πόρων και εξοικονόμηση ενέργειας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, οι εταιρείες τροφίμων-ποτών δοκιμάζονται από τις διαρκώς αυξανόμενες λειτουργικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να μετασχηματίσουν τις υποδομές τους και να προβούν στις αναγκαίες αλλαγές, προκειμένου να εναρμονιστούν με τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτό βέβαια δεν γίνεται χωρίς κόστος.

Στον ΣΕΒΤ παρακολουθούμε τις εξελίξεις – και των απαιτήσεων της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» – και στηρίζουμε την «πράσινη προσπάθεια», στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό. Άλλωστε, η βιομηχανία μας έχει προ πολλού υιοθετήσει και εφαρμόζει πρακτικές που αποσκοπούν στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε ενεργά στον διάλογο για τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού ρυθμιστικού πλαισίου για την κυκλική οικονομία και προωθούμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SCGs) ως κοινό πλαίσιο αναφοράς για τη συμβολή των επιχειρήσεων του κλάδου στην αειφορία.

Αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιο βιώσιμη παραγωγή προϊόντων, σύμφωνα με πρακτικές που ενισχύουν την αξιοπιστία και το κύρος των επιχειρήσεων και ενδυναμώνουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Πα να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, στις νέες τάσεις και στις διαφοροποιημένες ανάγκες των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις του κλάδου επιπλέον επενδύουν στην ψηφιακή τους αναβάθμιση, στην ερευνά και την καινοτομία. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι οι επιχειρήσεις, μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, επιδιώκουν και καταφέρνουν τη βελτιστοποίηση των πρακτικών και των διαδικασιών παραγωγής και διανομής, πετυχαίνοντας και καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής βιωσιμότητας που ενσωματώνει την καινοτομία, οι εταιρείες αξιοποιούν τη μετάβαση όχι μόνο προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά στο πλαίσιο της ουσιαστικής συμβολής τους στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Αναγνωρίζουμε ασφαλώς ότι η αγορά ανταποκρίνεται καλύτερα, όταν η προσέγγιση είναι ολιστική με συμμέτοχους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου οι προκλήσεις να μετατρέπονται σε ευκαιρίες και σε υγιείς βάσεις για το μέλλον προς όφελος όλων.

*Γενική Διευθύντρια του συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Τροφίμων (ΣΕΒΤ).