Η Βιωσιμότητα των Μουσείων και ένα όνειρο που αγγίζει την πραγματικότητα στην Επίδαυρο… Του Γιάννη Ρούντου

16

Του Γιάννη Ρούντου*

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Κυριακή 18 Μαΐου, ημέρα γιορτής και σεβασμού για την πολιτιστική κληρονομιά, καταθέτω λίγες πληροφορίες για μια ορατή εξέλιξη, ιδιαίτερα σημαντική για τον πολιτιστικό πλούτο που έχει αναδειχθεί στο Ασκληπιείο και ευρύτερα στην Αρχαία Επίδαυρο.

Παρακολουθώ, ως εταίρος-μέλος της ΑΜΚΕ “Ασκληπιάδης”, κάθε βήμα προς την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου σχέδιου έργου για το νέο Μουσείο. Με επικεφαλής τον σπουδαίο αρχαιολόγο, ομότιμο καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη, για τον οποίο η Αρχαία Επίδαυρος αποτελεί πεδίο πολυετούς και αδιάκοπης, εργώδους προσπάθειας με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, η Εταιρεία έχει ανοίξει τον δρόμο για το νέο Μουσείο. Για τον νέο εκθεσιακό χώρο, που θα είναι εστιασμένος στην ιστορία της αρχαίας θρησκείας και της θεουργικής υγείας, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση κτηριολογικού προγράμματος προς έγκριση.

Το ανάπτυγμα του νέου Μουσείου, σύμφωνα με τις ανάγκες έκθεσης των ευρημάτων και των απαιτουμένων χώρων, υπολογίζεται συνολικά στα 1.200 – 1.300 τετραγωνικά μέτρα. Επιλεγμένη είναι και η περιοχή χωροθέτησης του Μουσείου, νοτιοανατολικά του πάρκινγκ και σε χαμηλότερο επίπεδο πίσω από σειρά υψηλών δένδρων, εκτός των ορίων του αρχαίου ιερού.

Τα μνημεία φέρουν τη ζώσα μνήμη και τα μουσεία είναι το σπίτι αυτής της μνήμης. Η βιωσιμότητα των μουσείων και η συνέχεια της μνήμης -ως ιστορική νομοτέλεια, θα έλεγα- εξαρτάται από τη λειτουργικότητά τους στο παρόν και το μέλλον. Το νέο Μουσείο στην Επίδαυρο έρχεται να επιτελέσει έναν ανάλογο ρόλο.

Ο αρχαιολόγος Β. Λαμπρινουδάκης, επικεφαλής των έργων στην Αρχαία Επίδαυρο και πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Ασκληπιάδης”.

————————————

Ασκληπιείο Επιδαύρου, ένα επίτοπο Μουσείο της Υγείας

Το θέατρο, από το οποίο η Αρχαία Επίδαυρος είναι γνωστή, ήταν απλώς μέρος του μεγαλύτερου, αρχαιότερου και καλύτερα διατηρημένου θεραπευτικού κέντρου της αρχαιότητας. Η λατρεία και φροντίδα της Υγείας ξεκίνησε νωρίς τη 2η π.Χ. χιλιετία και χωρίς διακοπή, συνεχίστηκε και εξελίχθηκε από τη θεουργική στην επιστημονική ιατρική. Από τον 5ο π.Χ. αιώνα, το ιερό της Επιδαύρου διέδωσε τη λατρεία της Υγείας και την ιατρική γνώση σε όλη τη Μεσόγειο, ιδρύοντας θυγατρικά ιερά, έχοντας κοινές πρακτικές οργάνωσης και διατηρώντας μαζί τους επαφές με δίκτυο πρεσβευτών.

Σήμερα, στον ευρύτερο χώρο του ιερού συντελείται ένα μεγάλο έργο αποκάλυψης, αναστήλωσης, αποκατάστασης των μνημείων του και ανάδειξης του Ασκληπιείου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο (Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού – Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Επιδαύρου – 11/2020). Οι εγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προσδώσουν στον αρχαιολογικό χώρο την εικόνα που αρμόζει στη σημασία και στην παγκόσμια φήμη του.

Πέραν του νέου Μουσείου, στο οποίο θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν με σύγχρονο τρόπο τα παλαιά και νέα ευρήματα:
👉 Ο εκτεταμένος χώρος των 400 και πλέον στρεμμάτων του αρχαίου ιερού ενοποιείται, αποκτώντας λειτουργική και εννοιολογική “ταυτότητα
👉 Αναδημιουργείται η αρχαία διαδρομή εισόδου, ενώ διαμορφώνονται διαδρομές προς τα σημαντικά μνημεία και προς το ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα, από το οποίο ξεκίνησε η λατρεία κατά τη 2η π.Χ. χιλιετία.
👉 Δημιουργείται κήπος θεραπευτικών φυτών, που συνέθεταν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

Η ΑΜΚΕ “Ασκληπιάδης”

Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 2015, με σκοπό να συμβάλει στην αρχαιολογική και ιστορική έρευνα, καθώς και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Επιδαύρου (αρχαία, βυζαντινά και νεότερα μνημεία της περιοχής, σε συννενόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες).

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών ανάδειξης που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου, η καλή διατήρηση των ερειπίων της αρχαίας πόλης και του θεάτρου της, καθώς και η παγκόσμια ακτινοβολία του αρχαίου θεραπευτηρίου της (ιερό του Ασκληπιού και του Απόλλωνος Μαλεάτα) και του μοναδικού θεάτρου του -ενταγμένων στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO-, όπως και του συνόλου των μνημείων της Επιδαύρου, στοιχειοθετούν το καθήκον της ΑΜΚΕ “Ασκληπιάδης” για την περαιτέρω φροντίδα και ανάδειξή τους.

✍🏻 Πηγή: culturepoint.gr – στοιχεία πληροφοριών: ΑΜΚΕ “Ασκληπιάδης”

——————
*O Γιάννης Ρούντος διετέλεσε στέλεχος επί 40ετία στην επιχειρηματική κοινότητα σε θέσεις διευθυντικής ευθύνης, με αξιοσημείωτο διοικητικό έργο στους τομείς για τις Εταιρικές Υποθέσεις, την Επικοινωνία & Δημόσια Εικόνα και την Εταιρική Ευθύνη & Βιώσιμη Ανάπτυξη και πρωτοβουλίες για τον Πολιτισμό, τα Γράμματα και τις Τέχνες. Μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής διαδρομής του δραστηριοποιείται σε θέματα για τον Πολιτισμό και τη Βιωσιμότητα.