Η Βρετανία ζητάει εξαίρεση του Σίτι από τη συμφωνία του G7

193

Λίγα 24ωρα πέρασαν από την ιστορική συμφωνία του G7 για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση και ήδη άρχισαν οι πρώτες αποσκιρτήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, προσπαθεί να εξαιρέσει το Σίτι του Λονδίνου από τα σχέδια του G7 για ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα καλύπτει τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ο Σουνάκ εμφανίσθηκε υπέρμαχος της συμφωνίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη Σύνοδο των επτά, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να πληρώσουν περισσότερα «οι σωστές εταιρείες, στα σωστά μέρη,» όμως όπως δήλωσε αξιωματούχος που βρισκόταν κοντά στις συνομιλίες, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανάμεσα στις χώρες που ελπίζουν «για μια εξαίρεση του χρηματοπιστωτικού τομέα,» αντανακλώντας τους φόβους του Σουνάκ ότι οι παγκόσμιες τράπεζες –με έδρα στο Λονδίνο- θα επηρεαστούν από τη συμφωνία.

Για παράδειγμα, η HSBC –η μεγαλύτερη τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση τα έσοδα, παράγει πάνω από το 50% του εισοδήματός της στην Κίνα, ενώ η Standard Chartered έχει λίγες δραστηριότητες στη Βρετανία και εστιάζει στην Ασία και την Αφρική.

Ο Σούνακ έθεσε το θέμα στη διάρκεια των συνομιλιών του G7 στο Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι σύμμαχοί του επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις όταν το ζήτημα τεθεί προς συζήτηση στο G20 τον Ιούλιο. Η θέση του Λονδίνου ως κυρίαρχο χρματο-οικονομικό κέντρο στην Ευρώπη και από τα ισχυρότερα παγκοσμίως, τίθεται υπό αμφισβήτηση εξαιτίας του Brexit και της αδυναμίας να εξευρεθεί μια ικανοποιητική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία. Η προοπτική ενός τέτοιου φορολογικού συστήματος ίσως αποβεί μοιραίο για τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου.

«Η θέση μας είναι ότι επιθυμούμε οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να εξαιρεθούν και οι χώρες της Ε.Ε. έχουν την ίδια θέση,» δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος, ωστόσο ο Πρόεδρος Μπάϊντεν θέλει να διευρύνει το φάσμα του φόρου ώστε να μην πλήξει μόνο τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ.

Η λογική της εξαίρεσης του χρηματοπιστωτικού τομέα εμφανίσθηκε τον Οκτώβριο του 2020, όταν με βάση το σχέδιο για τον πρώτο πυλώνα οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ειδική περίπτωση επειδή γενικά υπάρχουν οι απαιτήσεις κεφαλαίου σε διαφορετικές δικαιοδοσίες και γιαυτό πληρώνουν το σωστό επίπεδο φόρου. Ωστόσο, οι προτάσεις που παρουσίασε ο Μπάϊντεν τον Απρίλιο για τον προσδιορισμό των εταιρειών που θα περιλαμβάνονται στον πρώτο πυλώνα ήταν ευρύτερος και βασίστηκε στη λίστα των 100 μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων εταιρειών, ξαναβάζοντας το θέμα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο κάδρο.

Η συμφωνία του G7 θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια για μια παγκόσμια συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και του G20 που περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία.

Ο Σουνάκ δήλωσε ότι οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν βάσει του πρώτου πυλώνα θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα στη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια εκτίμηση για το ποσό αυτό. Η TaxWatch, δεξαμενή σκέψης, υπολόγισε ότι οι εταιρείες Big Tech θα πληρώσουν λιγότερο φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του σχεδίου του G7 απ΄ ότι πληρώνουν σήμερα λόγω της επιβολής του φόρου ψηφιακών υπηρεσιών. Η TaxWatch εκτιμά ότι με βάση τα έσοδα του 2019, οι Amazon, eBay, Facebook, Google θα πληρώσουν 232,5 εκατομμύρια στερλίνες λιγότερα βάσει των σχεδίων του G7.

Πηγή: www.ot.gr