Γενεύη – 13 Iουλίου 2021
Περίληψη των δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Babar Baloch, στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί για μια διαφαινόμενη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν καθώς οι κλιμακούμενες συγκρούσεις επιδεινώνουν την κατάσταση και τον εκτοπισμό των αμάχων.
Εκτιμάται ότι περίπου 270.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από τον Ιανουάριο του 2021 – κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ανασφάλειας και της βίας – ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό πληθυσμό που έχει ξεριζωθεί από τις εστίες του σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρουν ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας είναι ο βασικός λόγος που τρέπονται σε φυγή.
Εκτός από τις συνεχιζόμενες διαμάχες, οι εκτοπισμένοι άμαχοι αναφέρουν επίσης ως αιτίες στην Ύπατη Αρμοστεία και τους εταίρους της τα περιστατικά εκβιασμού από μη κρατικές ένοπλες ομάδες καθώς και την παρουσία αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε μεγάλες οδικές αρτηρίες. Πολλοί ανέφεραν επίσης τις διακοπές στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και την απώλεια εισοδήματος λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας.
Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων έχει αυξηθεί κατά 29 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου φέτος σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. Όλο και περισσότερες γυναίκες και παιδιά περιλαμβάνονται στους στόχους των επιθέσεων.
Οι ανάγκες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν ξαφνικά να τραπούν σε φυγή είναι εξαιρετικά μεγάλες. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ανταπόκρισης, βοηθούν τους πρόσφατα εκτοπισμένους Αφγανούς με καταλύματα έκτακτης ανάγκης, τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας, πρόσβαση σε νερό και συνθήκες υγιεινής και οικονομική στήριξη, παρά τις δυσκολίες στην πρόσβαση των ευάλωτων αυτών πληθυσμών.
Οι αντοχές του αφγανικού λαού έχουν φτάσει στα όριά τους με τις παρατεταμένες συγκρούσεις, τον μεγάλο αριθμό των εκτοπισμένων πληθυσμών, τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, τις επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, καθώς και την πολύ βαθιά φτώχεια. Το 65 τοις εκατό περίπου του αφγανικού πληθυσμού – εντός και εκτός της χώρας – είναι παιδιά και νέοι.
Η αποτυχία να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία στο Αφγανιστάν και να μπει ένα τέλος στη βία που επικρατεί θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτοπισμό στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και στις γειτονικές χώρες και ακόμα παραπέρα.
Το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν σχεδόν το 90 τοις εκατό των εκτοπισμένων Αφγανών – πάνω από δύο εκατομμύρια καταγεγραμμένους Αφγανούς πρόσφυγες συνολικά. Και οι δύο χώρες έχουν προσφέρει πρόσβαση στην επικράτεια και προστασία στους Αφγανούς πρόσφυγες, καθώς και υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης μέσω των εθνικών συστημάτων τους. Η φιλοξενία τους και οι συμπεριληπτικές πολιτικές τους, που κρατούν εδώ και δεκαετίες και ολόκληρες γενιές, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τη δέσμευση και των δύο κυβερνήσεων αντιστοίχως να παρέχουν πρόσβαση στο άσυλο εν μέσω των παγκόσμιων υγειονομικών και κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων εξαιτίας του COVID-19. Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις χώρες υποδοχής σε περίπτωση επιπρόσθετων αφίξεων.
Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση και τον λαό του Αφγανιστάν καθώς και στις γειτονικές του χώρες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης.
Δραματικές ελλείψεις σημειώνονται στη διάθεση ανθρωπιστικών πόρων. Η έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας σχετικά με τη χρηματοδότηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν (συμπεριλαμβανομένων των δράσεων για τους Αφγανούς πρόσφυγες στο Πακιστάν και το Ιράν) εξακολουθεί να μην έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, με το ποσοστό χρηματοδότησης να φτάνει μόνο στο 43 τοις εκατό από τα συνολικά 337 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται.
Αυτή η Ανακοίνωση Τύπου είναι διαθέσιμη εδώ.