Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Ελβετίας, και άλλες χώρες έχουν φέρει τα επιτόκια δανεισμού τους σε αρνητικά επίπεδα και η οικονομική δραστηριότητα δεν μαζεύοντας;
Του, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο χρέους είναι περίπου $ 250 τρισεκατομμύρια, ενώ παγκόσμιο ΑΕΠ να προσθέσει μέχρι μόνο $ 80 τρισεκατομμύρια!
70 χρόνια χωρίς Παγκοσμίων Πολέμων, 70 χρόνια σχέση με την ειρηνική συνύπαρξη, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη προθυμία να είναι δημιουργικοί, να αναλάβουν κινδύνους και να συσσωρεύουν πλούτο (τι Keynes ονομάζεται «ζωικά πνεύματα») έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα της δημιουργίας πίστωσης!
Η EBIDA ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα εργοστάσια, τα ακίνητα, την τεχνογνωσία, την εργασία, κ.λπ., δημιουργούν είναι απλά δεν είναι επαρκή για την εξυπηρέτηση τέτοια τεράστια επίπεδα του χρέους!
Ακόμα, τα υπερχρεωμένα πρόσωπα πρέπει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις δικές τους ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, την υπηρεσία δικές του οφειλές, και να επεκταθεί πιστωτικούς όρους για τους πελάτες τους, οι οποίοι είναι επίσης ήδη υπερχρεωμένη, και οι οποίοι χρειάζονται πίστωση για παρόμοιους λόγους και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής !
Άντληση περισσότερων δανειακών κεφαλαίων προς τις οικονομίες που είναι ήδη υπερχρεωμένη δεν πρόκειται να κάνει το κόλπο! Της, όπως ρίχνοντας κουβάδες βενζίνης σε κινητήρα που έχει σταματήσει!
Είμαστε σε ένα χρέος-θανάτου TRAP κάτι το είδος της μοιάζει, αλλά και πολύ διαφορετική από ό, τι KEYNES περιγράφεται ως μια κατάσταση ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ παγίδα!
{Και όλα τα παραπάνω χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης οιονεί αφερέγγυα! Ίσως ένα $ 20 τρισεκατομμύρια προβλεπόμενο ταμειακό έλλειμμα για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ;}
Είμαστε πράγματι στη μέση μιας εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης! Αφήνει επανεξέτασης εν συντομία τη φύση και την ουσία (φύση και ουσία, όπως το έθεσε ο Αριστοτέλης) από τις τέσσερις «καταστάσεις» η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει, που οδηγούν σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και επιβραδύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας!
Αν δεν καταλαβαίνουμε τι πραγματικά συμβαίνει, είμαστε συνηθισμένοι να είναι σε θέση να σχεδιάσουν πιο κατάλληλες πολιτικές!
1. Hyper-χρέους
Όπως συζητήθηκε, παραπάνω! Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος διαφυγής! Ίσως με τη χρηματοδότηση έργων από την εκτύπωση χρήματος, τα οποία θα τείνουν να μειώσουν την αξία της αγοράς των εκκρεμών χρεών!
2. παγκόσμιου εισοδήματος και πλούτου ανισότητες και η συμπίεση των μεσαίων τάξεων.
Ι. Η «πλουσιότερο 1%” κατέχει περίπου το 40-45% του παγκόσμιου πλούτου!
II. Οι 62 πλουσιότερες δισεκατομμυριούχους έχουν ένα συνδυασμένο πλούτο ίσο με το συνολικό πλούτο του φτωχότερου 50% του πληθυσμού του πλανήτη (= 3,3 δισ συμπολίτες ανθρώπους)!
Αλλά ακόμη και μεταξύ αυτών των σούπερ πλούσιους, υπήρξε μια συνεχής συγκέντρωση του πλούτου!
Το 2010, πήρε τις πλουσιότερες 388 άτομα να έχουν τόσο πολύ πλούτο ως το φτωχότερο 50% του πλανήτη!
2010 – 388
2011 – 177
2012 – 159
2013 – 92
2014 – 80
2015 – 62
Τέτοια συγκέντρωση στην πραγματικότητα δεν είναι ιστορικά πρωτοφανές!
Ο μεγαλύτερος νομοθέτης, Λυκούργος, περίπου 820 π.Χ. χώρισε την γη των Λακεδαιμονίων σε περίπου 9000 ίσα οικόπεδα! Με 350 π.Χ. ο βασιλιάς Άγης ΙΙ, αντιμετώπισε μια κατάσταση όπου οι συνολικές αρχικές 9000 δωρεάν συμμετοχές έγιναν μόνο 100 Σπαρτιατών οικογένειες!
Ο μεγάλος νομοθέτης Σόλων ο Αθηναίος (594-593 π.Χ.), που αντιμετωπίζουν, επίσης, διαμάχες στην Αθήνα, λόγω της υπερχρέωσης των πολλών (οί πολλοί) και καθιέρωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα χρέους άφεση αμαρτιών (= Σεισάχθεια)! Ακόμα οι φτωχότεροι Αθηναίοι δεν ήταν ευγνώμων, που αναμένεται όπως ότι ο Σόλων θα θεσπίσει επίσης ένα σύστημα αναδιανομής της γης (που δεν το έκανε)!
Τόσο ο Λυκούργος και ο Σόλων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις ακονίσετε τους και να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο, καθώς δεν μπορούσε να λάβει τη γκρίνια και διαπληκτισμούς των συμπολιτών τους!
[διαβάστε Ξενοφώντα και τον Αριστοτέλη και τον Πλούταρχο για αυτές τις ιστορίες]
Μαθήματα: • «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ & ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ» και
• “ΛΟΞΟΤΟΜΕΙΤΕ είναι μια αληθινή REFORMER ΧΩΡΙΣ παίρνει ένα τεράστιο προσωπικό κόστος”
Φυσικά οι πλουσιότεροι πρόσωπο προοδευτικό φόρο εισοδήματος και να πληρώνουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό του συνόλου των φόρων εισοδήματος και των φόρων κατανάλωσης, κλπ!
Ίσως αν έχουμε περισσότερες γεννήτριες υψηλού εισοδήματος, η φτωχότερη 60% του πληθυσμού δεν μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει φόρους εισοδήματος !!
Παρ ‘όλα αυτά, το εισόδημα και τον πλούτο των ανισοτήτων έχουν άλλες παρενέργειες? προκαλούν ένα αίσθημα αποξένωσης, δυσαρέσκειας, ανασφάλειας και φθόνο!
Σε περίπτωση απουσίας μιας ευρείας, ισχυρή και υγιή μεσαία τάξη (η οποία -όπως ιστορικά Αριστοτέλειο detailed- ενεργούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ της επιθετικότητας των πολύ πλουσίων και των επιθετικότητα του πολύ κακή), και της έλλειψης αξιόπιστων προοπτικών για τη βελτίωση κάποιου » δύσκολη θέση », αυτές οι ανισότητες να οδηγήσουν σε:
• Τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας
• Μια γενική αίσθηση ανασφάλειας
• Μια πιο αριστερός ή λαϊκίστικη εγχώριο πολιτικό προσανατολισμό
• Μια γενική αίσθηση της αστάθειας
Αυτό εξηγεί την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα από 4% έως 36% μέσα σε 6 χρόνια, και την άνοδο των πιο εθνικιστικές Προεδρικό αισιόδοξοι στις ΗΠΑ!
3. Οι γεωπολιτικές διαταραχές
Τέτοιες διαταραχές προκαλούν τριβές, μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ανασφάλειας και ζητούν αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες!
Ως αποτέλεσμα, επιβραδύνουν την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα!
Αφήνει να εξετάσει μερικά:
3.1. Η άνοδος της τζιχάντ με τις βάναυσες εκτελέσεις ακόμα και των μουσουλμάνων παιδιά, προκαλώντας μια ευρεία εξάπλωση της ανασφάλειας και την καταστροφή ενός αριθμού χωρών.
3.2. Η αύξηση του αριθμού των «αποτυχημένων κρατών», δηλαδή των χωρών που έχουν παύσει να λειτουργούν όπως λειτουργούν διοικητικές οντότητες. Έχουν γίνει κυψέλες της ανομίας, του φανατισμού και του χάους και έχουν προκαλέσει τα εκατομμύρια των κατοίκων τους να εγκαταλείψουν οικότροφους τους! Ρίξτε μια ματιά στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Σομαλία, ενδεχομένως περιοχές στη Νιγηρία, το Μάλι, ΒΔ Πακιστάν και αλλού.
3.3. Η καταστροφή της Συρίας, με ένα ανείπωτο ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, προσθέτει στην αίσθηση της αστάθειας και ανασφάλειας, τροφοδοτώντας το πρόβλημα των προσφύγων και κρυφά έχουν Τζιχάντ παράγοντες που προσποιείται ότι είναι αθώος προσφύγων που ζητούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη!
3.4. Ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία, Ανατολική Ουκρανία και η Συρία έχουν προκαλέσει την επιβολή βαριές κυρώσεις που έχουν απομονωθεί η Ρωσία από την επικρατούσα οικονομική και επιχειρηματικών συναλλαγών, προσθέτοντας με την αδυναμία της συνολικής παγκόσμιας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ!
3.5. Ενεργό απαιτήσεις της Κίνας για το σύνολο της Νότιας Θάλασσας της Κίνας και τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ξηρά-αναγεννημένο υφάλων έχει προκαλέσει εντάσεις με την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τις ΗΠΑ! Κρατήστε ένα μάτι σε αυτή τη σύγκρουση που είναι επίσης παρακολουθείται στενά από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Καμπότζη, την Ινδία και την Αυστραλία!
4. νικητής τα παίρνει όλα
Ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει “αυτό το αίσθημα ναυάγιο», το χρήμα τείνει να ρέει προς τις χώρες εκείνες που είναι ασφαλή καταφύγια και των «νικητών»!
Και ποιοι είναι οι νικητές;
1. Οι ΗΠΑ
2. Το Ηνωμένο Βασίλειο
3. Ελβετία
4. Η Γερμανία
Και γιατί είναι οι νικητές;
Αυτοί είναι οι νικητές, επειδή πληρούν ορισμένα βασικά κριτήρια:
1. Σταθερό πολιτικό περιβάλλον, χωρίς ενδιάμεση πάνω-ρίψη των κυβερνήσεων τους,
2. Η καλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, με ελάχιστη κυβέρνηση μέρα με την ημέρα παρεμβολές και ελέγχου,
3. Σεβαστή Δικαστικό που διανέμει η δικαιοσύνη εγκαίρως και με αποδεκτές και ομολογητός επαγγελματισμό,
4. Τα στερεά συστήματα υποδομής που περιλαμβάνουν νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, συστήματα μεταφοράς, κλπ,
5. Θετική στάση απέναντι στις νέες ιδέες και τον ατομικισμό.
Παρ ‘όλα αυτά, ακόμη και οι “νικητές” έχουν να αντιμετωπίσουν τις σκληρές παγκόσμιες πραγματικότητες, αλλά παίρνουν αυτό το επιπλέον “νικητής” μαξιλάρι!
Αυτό τι πράγμα συμβαίνει και εξηγεί τι συμβαίνει!
Δεν υπάρχει γρήγορη λύση!
• Αυτός είναι ο λόγος παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι τόσο skiddish (προς τα κάτω)
• Αυτός είναι ο λόγος που διαφωνώ με τον καθηγητή Olivier Blanchard, x επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος έγραψε: «Νομίζω ότι η εξήγηση είναι σε μεγάλο βαθμό αλλού. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό, η εκτροφή είναι στο παιχνίδι. Αν άλλους επενδυτές πωλούν, θα πρέπει να είναι επειδή ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε. Έτσι, θα πρέπει να πωλούν και να κάνετε, και έτσι κάτω πάνε οι τιμές των μετοχών. Γιατί τώρα;Ίσως επειδή έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο της υψηλότερης αβεβαιότητας. Η παγκόσμια οικονομία, στην αρχή του 2016, είναι ένα πραγματικά σύγχυση μέρος. “Όχι, δεν υπάρχει καμία σύγχυση και όχι” βοσκή “! Απλά πάρα πολύ χρέος!
• Αυτή είναι η αιτία της πτώσης της τιμής του πετρελαίου (εξοικονόμηση ενέργειας και την εισαγωγή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που προέρχονται, φυσικά, έχουν επίσης συμβάλει σε αυτό) και του άνθρακα!
• Αυτό εξηγεί και τη μείωση στην τιμή του σιδήρου, χάλυβα και χαλκού και όλων σχεδόν των βασικών γεωργικών προϊόντων!
• Αυτό είναι που προκάλεσε την κατάρρευση εάν τα επιτόκια χύδην μεταφοράς χύδην φορτίου με καταστροφικές συνέπειες του θαλάσσιου τομέα της ελληνικής και της ελληνικής οικονομίας!
Φυσικά οι αναλυτές και οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν μια σειρά από άλλες εξελίξεις: η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές, η κατάσταση με τα όπλα μαζικής καταστροφής, τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, κ.λπ.
Και επίσης, πιο άμεσα,
1. Η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών
2. Η κατάσταση του κινεζικού τραπεζικού συστήματος, δεδομένου ότι «δάνειο προς αξία” αναλογίες συνεχώς επιδεινούμενη
Οικονομική κατάσταση 3. Ρωσίας, λόγω των πολλών δισεκατομμυρίων κόστος υποστήριξης Κριμαίας, τη συμμετοχή της στην ανατολική Ουκρανία και τη Συρία, την κατάρρευση της αξίας των εμπορευμάτων που παρείχε τεράστια έσοδα σε συνάλλαγμα, καθώς και το τεράστιο κόστος των διεθνών κυρώσεων! Οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων σε αυτά τα ζητήματα και να πάρει τη Ρωσία πίσω στην επικρατούσα τάση!
Στη στήλη συν
1. Οι περισσότεροι προβλέψεις δεν παίρνουν συνειδητοποιήσει
2. Όπως ο Αριστοτέλης τόνισε, η ανθρώπινη επιθυμία για το εισόδημα και ο πλούτος είναι ακόρεστη! Δεν υπάρχει φθίνουσας οριακής χρησιμότητας στην συσσώρευση του πλούτου! «Άπειρος ή τής έπιθυμίας φύσις»[Polit. 1267 b].
3. Η σταδιακή επανεισαγωγή της Ρωσίας, του Ιράν και την Κούβα στο παγκόσμιο οικονομικό ιστό, θα στηρίξει την παγκόσμια ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα!
4. Τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς, βοηθώντας να κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα και καλύτερα, αλλά επίσης επιτρέπει ταχύτερη και φθηνότερη πρόσβαση στη γνώση για τα δισεκατομμύρια των συνανθρώπων μας!
5. Η ανθρωπότητα έχει επιβιώσει ακόμη χειρότερες καταστάσεις: Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Cold πόλεμοι, πυρηνική τρομοκρατία, γενοκτονίες, βουβωνική πληγές!
-Petros Γ Δούκας
• Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Kustom Kolor Paint Research Laboratories Α.Ε.
• Πρόεδρος, Capital Partners SA – Επενδυτική Τραπεζική Συμβούλων