Ιερώνυμος: Νυχτωμένοι όσοι δεν βλέπουν ότι πάμε σε αφελληνισμό και αποχριστιανισμό

129

«Ο τόπος μας περνάει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνσιμό και στον αποχριστινιασμό», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά

Σε ότι αφορά στο θέμα της ανέγερσης τζαμιού ξεκαθάρισε: «Θα μπορούσε να αναβληθεί κατά την δική μου την άποψη, έως ότου να ξεκαθαρίσει το θέμα των μουσουλμάνων. Θα μείνουν εδώ, δικαιούνται. Αν όμως είναι περαστικοί τι χρειάζεται; Τίποτα δεν θα κάνουμε… Και αυτό να γίνει ποιος θα το διοικήσει; Πρώτον. Τι θα είναι αυτό; Θα είναι ένας τόπος προσευχής ή θα είναι ένας χώρος διδασκαλίας; Ποιος θα διδάξει τον μουσουλμανισμό; Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Και ο άλλος ο κίνδυνος ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων. Στο τζαμί ποιοι θα πάνε; Θα πάνε οι Σιίτες, θα πάνε οι Σουνίτες; Επομένως είναι μια μεγάλη δοκιμασία, ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Γι’ αυτό η δική μου θέση, η προσωπική, δεν μιλάω, δεν εκπροσωπώ κανέναν, είμαι επιφυλακτικός. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αφομοίωσης των μουσουλμάνων τόνισε είναι το  μουσουλμανικό στοιχείο δεν αφομοιώνεται μάλλον εμείς θα πάμε προς τα εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε λάβρος κατά του υπουργού Παιδείας τον οποίο χαρακτήρισε «προβληματικό και ασυνεπή», αλλά ήταν και καταγορηματικός εναντίον του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. O υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε ανακοίνωσή του πριν την έναρξη της συνέντευξης από δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου είχε είπε: «Την 28η Οκτωβρίου άκουσα τον αρχιεπίσκοπο στον Άη Στράτη, να λέει ότι “δεν είναι καιρός για πείσματα και πράγματα που μας έχουν πληγώσει” και ότι “τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς πάθος”. Σήμερα, μαθαίνω, ότι σε μια συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί το βράδυ, δεν αποφεύγει τον πειρασμό… Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω. Δηλώνω υποστηρικτής των όσων είπε στον Άη Στράτη. Άλλωστε, η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική».

Στην συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος λέει για τον υπουργό Παιδείας: «Δυστυχώς, και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτή τη φράση, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό σαν αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του». Ο Αρχιεπίσκοπος υπερασπίσθηκε τις θέσεις της Εκκλησίας τόσο στα ζητήματα που αφορούν την πρόσφατη κρίση με την κυβέρνηση, όσο και στα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και συνολικά των σχέσεων με την Πολιτεία. «Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός», είπε ευθέως. «Για το κράτος είναι πολίτες, για μας είναι οι πιστοί».  Ο Ιερώνυμος επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την κόντρα που είχαν προκαλέσει οι αλλαγές Φίλη στα θρησκευτικά, παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του υπουργού Παιδείας, ο κ. Καμμένος του είχε δηλώσει πρόθυμος «να ρίξει την κυβέρνηση» εφόσον δεν βρισκόταν λύση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είπε: «Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα. Και ο Χριστόδουλος είχε τα δικά του χαρίσματα και τάλαντα. Και εγώ το ίδιο. Δεν πιστεύω στις συγκρούσεις, πιστεύω στη συνεργασία, αλλά δεν κάνω πίσω στις Αρχές μου. Θα βρω τρόπο και θα τις υπερασπιστώ μέχρι τέλους».

«Οι Αρχές μου είναι μεγάλα θέματα: Η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, ο κίνδυνος του αφελληνισμού που είναι ορατός πια, για να πάμε και στις οικογένειές, μας στην Ιστορία μας. Η Ιστορία αν τη μελετήσουμε θα βρούμε ανθρώπους που έχουν προσόντα, ταλέντα. Εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου, παρόλο που είμαι πικραμένος. Σέβομαι το έργο του, είχαμε διαφορετική άποψη σε μερικά πράγματα. Η Ιστορία θα πει ποιος είχε δίκιο», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος και συνέχισε: «Δεν είναι του χαρακτήρα μου να καλέσω τον κόσμο στο δρόμο. Δεν αγαπώ τα αίματα, τις συγκρούσεις. Δεν αρνήθηκα το διάλογο με κανέναν πρωθυπουργό. Εκτιμώ τις προσπάθειές τους, προσπαθώ να επισημάνω τα λάθη, μέσα από τη συζήτηση και περιμένω. Δεν θα μείνω με κλειστά τα μάτια αν δω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά». Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Ήμασταν γνωστοί πριν γίνει πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς ορισμένες συναντήσεις. Μέσα μου υπερισχύει το δημιουργικό πνεύμα. Οι συζητήσεις μας είναι δημιουργικές και πηγαίνουν πέρα από τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Το έχουμε ανάγκη και οι δύο. Προσδιορίζουμε τι θέλουμε για να κάνουμε καλή συζήτηση.

Για τα Θρησκευτικά: Ο πρωθυπουργός μου είπε δεν θα κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς ο κ.Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Από τέτοιους ανθρώπους δεν περιμένεις». «Υπάρχει σύγχυση αποστολής και ρόλου: Τι δουλειά έχει η Πολιτεία στο παγκάρι της Εκκλησίας; Η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει τι θέλει, να πει πώς θέλει τα θρησκευτικά; Ξέροντας το χαρακτήρα του υπουργού, στη συνάντησή μας στο Μέγαρο Μαξίμου ρώτησα τον κ. Φίλη μπροστά στον Πρωθυπουργό, αν συμφωνεί με όσα είχαμε πει. Μου είπε ότι εφόσον ήταν παρών ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κάνει ό,τι λέει εκείνος. Στην πορεία τα άλλαξε όλα». Σε ερώτηση για τη δημιουργία επιτροπής που θα χειρίζεται τα ζητήματα της Εκκλησίας, ως τρόπο για να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Είναι τρόπος πλαϊνός αλλά δεν λύνει το θέμα. Το Μάθημα των θρησκευτικών θα είναι στα χέρια του υπουργού Παιδείας. Αν ο κ.Φίλης πειθαρχήσει σ΄ αυτό που είναι και απόφαση του πρωθυπουργού, εγώ δεν έχω θέμα. Εγώ πρέπει να προασπίσω τις θέσεις της Εκκλησίας και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας».