ILO: Τα οφέλη της ευέλικτης εργασίας

295

Οι λιγότερες εργάσιμες ημέρες και τα πιο ευέλικτα προγράμματα εργασίας, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πανδημία της COVID-19, μπορούν να ωφελήσουν τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους καθώς και να ανοίξουν το δρόμο για μια καλύτερη και πιο υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δήλωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Αναλύοντας τις διαφορετικές ρυθμίσεις χρόνου εργασίας και τις επιπτώσεις τους στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας με βάρδιες, των εφημεριών και των προγραμμάτων υπολογισμού του μέσου όρου των ωρών, η έκθεση του χρόνου εργασίας και της ισορροπίας εργασίας-ζωής σε όλο τον κόσμο της ΔΟΕ διαπίστωσε ότι αυτά τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα παρέχουν «καλύτερη οικογενειακή ζωή».

Win-win

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι οι πολιτικές ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής παρέχουν σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας το επιχείρημα ότι τέτοιες πολιτικές είναι «win-win» τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους», ανέφερε η έκθεση.

Και υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό έδειξαν ότι η παροχή στους εργαζομένους μεγαλύτερης ευελιξίας στο πώς, πού και πότε εργάζονται μπορεί να είναι θετική τόσο για αυτούς όσο και για τις επιχειρήσεις, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα. Αντίθετα, ο περιορισμός της ευελιξίας επιφέρει σημαντικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εναλλαγής προσωπικού, πρόσθεσε.

Η «Μεγάλη Παραίτηση»

«Το λεγόμενο φαινόμενο «Μεγάλη Παραίτηση» έχει θέσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών ζητημάτων και της αγοράς εργασίας στον κόσμο μετά την πανδημία», δήλωσε ο Jon Messenger, συντάκτης της έκθεσης, επικαλούμενος μια συνεχιζόμενη οικονομική τάση στην οποία οι εργαζόμενοι παραιτούνται οικειοθελώς από τις εργασίες τους από την αρχή της πανδημίας.

Ο Messenger πρόσθεσε: «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι αν εφαρμόσουμε μερικά από τα διδάγματα της κρίσης COVID-19 και κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο δομής των ωρών εργασίας, καθώς και τη συνολική τους διάρκεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς win-win, βελτιώνοντας τόσο την επιχειρηματική απόδοση όσο και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποίησε ότι τα οφέλη ορισμένων ευέλικτων ρυθμίσεων, όπως το να περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, μπορεί επίσης να συνοδεύονται από μεγαλύτερες ανισορροπίες μεταξύ των φύλων και κινδύνους για την υγεία.

Σε σύγκριση με μια τυπική οκτάωρη ημερήσια/40ωρη εβδομάδα εργασίας, ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εργάζεται είτε για πολλές είτε για σύντομες ώρες, σύμφωνα με την έκθεση. Περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των εργαζομένων εργάζονται σταθερά περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, ενώ το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εργάζεται λιγότερες ώρες (μερικής απασχόλησης) λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα.

Η έκθεση συμβούλεψε τα έθνη να συνεχίσουν να βοηθούν πρωτοβουλίες της εποχής της πανδημίας, όπως τα προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, τα οποία όχι μόνο διατήρησαν τις θέσεις εργασίας αλλά αύξησαν επίσης την αγοραστική δύναμη και μείωσαν τις επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων.

Ζήτησε επίσης μια αλλαγή στη δημόσια πολιτική για τη μείωση των ωρών εργασίας και την υποστήριξη μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Πηγή: ot.gr