Ισορροπία του τρόμου… Του Γιώργου Κοφινάκου

402

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 θα είναι υψηλή ακόμη και στο 5,5%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει όλες τις προοπτικές να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες και να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 1.150-3.000 μονάδων

Του Γιώργου Κοφινάκου*

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 70 χρόνια, οι επενδυτές ανησυχούν ότι δεν μπορούν να επενδύσουν σε κανένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο να είναι πραγματικά ακίνδυνο. Οι ανησυχίες για μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές, που οδηγούν μέσω πληθωρισμού σε υποτίμηση, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά «ασφαλή λιμάνια», με τον Charlie Munger, δεξί χέρι του Warren Buffet, να δηλώνει μάλιστα ότι οι αγορές είναι πλέον σήμερα πολύ πιο «τρελές» απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1990, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές των οικονομιών είναι υψηλότερη από ποτέ.

Στο 2022, το πιθανότερο είναι να ζήσουμε το αντίστοιχο παράδοξο τού 2021: ο πληθωρισμός, ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, και η ανάπτυξη θα έχει ανοδική τροχιά, με κύρια αιτία την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται να προκύψει μετά την άνοιξη του 2022 – τότε υπολογίζεται να δημιουργήσει ένα θετικό και αισιόδοξο περιβάλλον στην παγκόσμια οικονομία ο έλεγχος της μετάλλαξης Όμικρον. Το πιθανότερο είναι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού να ομαλοποιηθεί στο τέλος του δεύτερου εξάμηνου του 2022 και να ακολουθήσει ο έλεγχος του πληθωρισμού έως τις αρχές του 2023.

Η Fed προβλέπεται να προχωρήσει σε 3-4 αυξήσεις το 2022 και άλλες 3 το 2023. Το κρίσιμο σημείο είναι αν το επιτόκιό της ξεπεράσει το 2,5% και πυροδοτήσει μεγάλη διόρθωση στα διεθνή Χρηματιστήρια, αν και δείχνει ότι έχει σε προτεραιότητα την ελεγχόμενη διόρθωση των αγορών και όχι τον άμεσο έλεγχο του πληθωρισμού, και αυτό θα την κάνει να είναι πολύ προσεκτική στις αυξήσεις των επιτοκίων. Αντίστοιχα στην Ευρώπη, η ΕΚΤ αναμένεται να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στις αρχές του 2022 και να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων αρχές του 2023. Όμως, υπάρχουν δύο βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι: η πανδημία και οι ψηλές τιμές ενέργειας, που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις προοπτικές και να εξαναγκάσουν σε προσαρμογές το πιο πάνω βασικό σενάριο.

Για την Ελλάδα, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν και το 2022 από την ΕΚΤ. Η προοπτική για τη χώρα είναι να ανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022, ώστε να μπορεί να απαγκιστρωθεί από την παροχή βοήθειας από την ΕΚΤ. Η ανάπτυξη για την Ελλάδα και το 2022 θα είναι ψηλή ακόμη και στο 5,5%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να μην κατάφερε να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες μέσα στο 2021 αλλά έχει όλες τις προοπτικές να τις ξεπεράσει και να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 1.150-1.300. Σημαντικό ρόλο και για περαιτέρω άνοδο θα έχει η επιβεβαίωση του βασικού σεναρίου ανόδου επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, αφού έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε μια τεράστια δεξαμενή ξένων επενδυτών να επενδύσει στη χώρα, μια και το καταστατικό τους επιτρέπει να επενδύουν μόνο σε χώρες που ανήκουν στη συγκεκριμένη επενδυτική βαθμίδα. Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να προτιμώνται από τους ξένους επενδυτές και το 2022, μια και θα αναγκαστούν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις από άλλων χωρών μέσα στη νέα χρονιά.

Παρ’ όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, το 2022 ένας αυξανόμενος αριθμός εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων θα επιτρέψει μια ισχυρή ανάκαμψη, την επιστροφή της παγκόσμιας κινητικότητας με την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, και την απελευθέρωση της περιορισμένης ζήτησης από τους καταναλωτές.

*διευθύνων σύμβουλος StormHarbor London, επισκέπτης καθηγητής Rutgers University USA