Ισραηλινοί επιστήμονες λένε ότι η ουσία αποτρέπει την εξάπλωση του καρκίνου σε ποντίκια με 90% επιτυχία… Του Νέιθαν Τζεφαϊ

295

Του Νέιθαν Τζεφαϊ

Ισραηλινοί επιστήμονες στοχεύουν να παράγουν το πρώτο προληπτικό φάρμακο στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τους όγκους που προκαλούν δευτερογενή καρκίνο και λένε ότι το δραστικό συστατικό έχει δείξει περισσότερο από 90 τοις εκατό αποτελεσματικότητα σε ποντίκια.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Bar Ilan παρήγαγε ένα πεπτίδιο – μια αλυσίδα αμινοξέων – φτιαγμένο για να εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να εισέρχονται στο αίμα και επομένως να τα εμποδίζει να κινούνται γύρω από το σώμα.

Έχουν δημοσιεύσει έρευνα από ομοτίμους που δείχνει ότι απέτρεψε με επιτυχία τη μετάσταση σε ποντίκια, πράγμα που σημαίνει ότι εμπόδισε την εξάπλωση νοσούντων κυττάρων που μπορούν να προκαλέσουν δευτερογενή καρκίνο.

Κύτταρα από πολλούς συμπαγείς όγκους αναπτύσσουν εισβολοπόρια, δομές σε σχήμα ποδιού που προεξέχουν από την επιφάνειά τους. Λειτουργούν σαν πολιορκητικά κριάρια, αναγκάζοντας το δρόμο τους μέσω των ιστών για να βοηθήσουν τα καρκινικά κύτταρα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να κάνουν μετάσταση σε άλλα όργανα.

Αλλά τα εισβολόποδα μπαίνουν σε δράση μόνο όταν «ενεργοποιούνται» από τη συνένωση δύο πρωτεϊνών. Ο καθηγητής Jordan Chill, συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η ανακάλυψη του Bar Ilan ήταν να βρεθεί ένα πεπτίδιο που σταματά αυτή την αλληλεπίδραση πρωτεϊνών.

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αποτρέψει την ενεργοποίηση της εισβολής και επομένως να αναστείλει τη μετάσταση. Περιμένω ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκτός από χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα», είπε.

Καθηγητής Jordan Chill του Πανεπιστημίου Bar Ilan (ευγενική προσφορά του Πανεπιστημίου Bar Ilan)
Το ποσοστό αποτελεσματικότητας που αναφέρθηκε σημαίνει ότι τα ποντίκια με καρκίνο του μαστού που έλαβαν το πεπτίδιο είχαν τουλάχιστον 90% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δευτερογενείς όγκους από την ομάδα ελέγχου.

Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε στον καρκίνο του μαστού, η ομάδα λέει ότι αναμένει ότι το πεπτίδιο θα είναι αποτελεσματικό σε όλους τους συμπαγείς όγκους – δηλαδή καρκίνους εκτός από εκείνους του αίματος, του μυελού των οστών ή των λεμφαδένων.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το 12% των ασθενών με διάγνωση καρκίνου του μαστού συνεχίζουν να αναπτύσσουν μεταστατική νόσο, για την οποία το πενταετές ποσοστό επιβίωσης είναι 26%. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερα καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν εμποδίζει τα κύτταρα που μένουν πίσω να γίνουν ενεργά.
Δρ Χάβα Γκιλ-Χεν του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν (ευγενική προσφορά του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν)
 

«Η πρόοδός μας είναι πολύ συναρπαστική, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα σε παραγωγή που να αποτρέπουν τη μετάσταση, [ή] με άλλα λόγια να υπάρχουν ειδικά για να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου», δήλωσε η Δρ Hava Gil-Henn, συν-συγγραφέας της μελέτης, στους The Times of Israel.

«Τα περισσότερα φάρμακα επικεντρώνονται στη συρρίκνωση των όγκων μόλις αναπτυχθούν. Ακολουθούμε μια προληπτική προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να σώσει πολλούς από μια δεύτερη ασθένεια και να σώσει πολλές ζωές».

Ο Chill είπε ότι η επόμενη πρόκληση είναι να αναπτυχθεί το πεπτίδιο σε φάρμακο, με μηχανισμούς δοσολογίας που μπορούν να το μεταφέρουν στη σωστή θέση στο ανθρώπινο σώμα.

«Μέχρι στιγμής έχουμε την αιχμή του βέλους του πυραύλου. τώρα πρέπει να αναπτύξουμε ολόκληρο τον πύραυλο», είπε.