Του Βασίλειου Γρηγ. Παπαδάκη
«Χρέος της ιστορίας είναι, μετά την εξαφάνιση της υπερβατικής αλήθειας, να οικοδομήσει την αλήθεια του κόσμου» Καρλ Μαρξ (1818-1883), Γερμανός φιλόσοφος.
Η ιστορία γεννήθηκε από τη στιγμή που ο άνθρωπος αισθάνθηκε την ανάγκη να ανακοινώσει στους σύγχρονους του και να κληροδοτήσει στους μεταγενέστερους ό,τι θεωρούσε αξιομνημόνευτο. Στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ., ο επιφανής ιστορικός Θουκυδίδης (470-394 π.Χ.), εισηγητής της κριτικής, ιστορικής έρευνας και υπέρμαχος της ιστορικής αλήθειας εξιστόρησε με αντικειμενικότητα τους Πελοποννησιακούς Πολέμους (431-404 π.Χ.), αν και Φαληριώτης. Διακήρυξε πως όμοια ή ανάλογα περιστατικά θα συμβούν και στο μέλλον εφόσον η ανθρώπινη φύση παραμένει αμετάβλητη.
Εξίσου σπουδαίος ο Ηρόδοτος (484-410 π.Χ.), πατήρ της ιστορίας και δημιουργός της γεωγραφίας, από τους διαπρεπέστερους περιηγητές της αρχαιότητας, αφηγήθηκε τα σημαντικά επιτεύγματα Ελλήνων και Βαρβάρων ενώ συγχρόνως ανέδειξε τα αίτια των Περσικών Πολέμων (492-466 π.Χ.). Ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης κατείχαν την εποπτεία του συνόλου και περιέγραψαν με αντικειμενικά κριτήρια τις πολεμικές συγκρούσεις της εποχής των.
«Στην αρχαιότητα την ιστορία έγραφαν οι λέοντες βάζοντας με τις χονδρές πατούσες τους τη σφραγίδα τους στα γεγονότα. Σήμερα την γράφουν εσμοί από μυρμήγκια». Κωνσταντίνος Τσάτσος (1899-1987).
Οι ιστορικοί επηρεάστηκαν και επηρεάζονται από το δυναμισμό του πολιτικού και πολεμικού στοιχείου. Σημαντικό ρόλο στην ιστοριογραφία παίζει η πνευματική και ηθική καλλιέργεια, η ιδιοσυστασία, ο συναισθηματισμός του ιστορικού και οι πολιτικές του πεποιθήσεις.
Πλειστάκις στο χώρο της πολιτικής αποσιωπάται η ιστορική αλήθεια, είναι όμως εγκληματικό να παραμορφώνεται από ανιστόρητα και απαίδευτα άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι γράφουν ιστορία ενώ αντίθετα δουλεύουν στο ψεύδος για να ισχυροποιήσουν την πολιτική τους ιδεολογία. Ουκ ολίγοι συγγραφείς, λογοτέχνες, λεξικογράφοι, δημοσιογράφοι του γραπτού λόγου, ηλεκτρονικού τύπου και τηλεοράσεως για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος και δογματισμού παραποιούν ιστορικά γεγονότα και αλλοιώνουν εσκεμμένα την αλήθεια ώστε να επηρεάσουν την πολιτική σκέψη του κοινού. Τη δυσοίωνη περίοδο 2015-2019, η ΕΡΤ 1 δοθείσης της ευκαιρίας υμνολογούσε επιλεκτικά τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. «Ιδού πως γράφεται η ιστορία» θρηνολογούσε με σωκρατική ειρωνεία, (προσποίηση αφελούς άγνοιας) ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος (1694-1778).
Ο ιστορικός καλείται να στηριχθεί στα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, να τα δεχθεί όπως είναι στην πραγματικότητα και ύστερα να τα αναλύσει. Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας, όχι χαλκευμένης, βοηθάει τους λαούς να αποκτήσουν εθνική αυτογνωσία.
Ο Ρωμαίος ρήτωρ Κικέρων (106-43 π.Χ.) έλεγε: «Η ιστορία είναι το φως της αλήθειας, είτε από ηθική είτε από ιδεολογική αντίληψη»