Ιταλία: Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι

179

Εχοντας εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εκλήθη για να βγάλει την Ιταλία από την πολιτική παράλυση που την κτύπησε και πάλι, αλλά αυτήν την φορά εν μέσω πανδημικής κρίσης, ανέλαβε σήμερα την  πρωθυπουργία της χώρας.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα  μετά από εντολή του πρόεδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τον επέλεξε για να διαδεχθεί τον Τζουζέπε Κόντε, που εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Τελική ευθεία για τον Ντράγκι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του σημερινού φύλλου της Corriere della Sera, ενώ η Il Messaggero αναγγέλλει τη «Γέννηση της Κυβέρνησης Ντράγκι».

Ο Μάριο Ντράγκι, ή Σούπερ Μάριο για τον ρόλο του στην διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ανακοίνωσε την σύνθεση της κυβέρνησής του και  στις αρχές της εβδομάδας  θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η Ιταλία πλήττεται σκληρά από την υγειονομική κρίση και σοβαρή ύφεση.

Ο Μάριο Ντράγκι πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, που του επέτρεψαν να συγκροτήσει μία ετερόκλητη πλειοψηφία που ξεκινά από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και φθάνει μέχρι την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι περνώντας από το δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Χθες, το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S), «αντισυστημικό» μέχρι την έλευσή του στην εξουσία, έδωσε και αυτό το πράσινο φως στο πλαίσιο online ψηφοφορίας των μελών του, απαλλάσσοντας από το τελευταίο εμπόδιο την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ωστόσο, οι δυσκολίες μόλις τώρα ξεκινούν για τον 73χρονο εντολοδόχο πρωθυπουργό, που επαινείται για την διακριτικότητα, την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά του.

Την κυβέρνηση Ντράγκι συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οι οκτώ είναι τεχνοκράτες.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τα κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ντανιέλε Φράνκο, μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, που τώρα θα κληθεί να διαχειριστεί τη «μερίδα του λέοντος» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαψης, που θα λάβει η Ιταλία.

Στο έτερο «καυτό» μέτωπο, αυτό της πανδημίας, υπουργός Υγείας παραμένει ο Ρομπέρτο Σπεράντσα. Στο νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Λουίτζι ντι Μάιο του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων». Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός Λορέντσο Γκουερίνι.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.

Ο μάνατζερ μεγάλων εταιριών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης.

Από τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετέχουν η Μάρα Καρφάνια ως υπουργός υπεύθυνη για τον νότο και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της ακροδεξιάς Λέγκα, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Άλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις του Ντράγκι ως νέου πρωθυπουργού, αποστολή του οποίου είναι να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Μήνας του μέλιτος

Η Ιταλία πλησιάζει το όριο των 100.000 νεκρών της Covid και παράλληλα κατέγραψε πτώση του ΑΕΠ από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη, με μία βουτιά της τάξεως του 8,9%. Η τρίτη οικονομία της ζώνης του ευρώ εξαρτάται από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, η εκταμίευση των οποίων εξαρτάται με την σειρά της από την παρουσίαση στις Βρυξέλλες λεπτομερούς προγράμματος δαπανών.

«Η Covid επιδείνωσε την κρίση και η Ιταλία συνεχίζει να είναι ο ασθενής της Ευρώπης», δηλώνει ο Φάμπιο Παμόλι, καθηγητής Οικονομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Επί σειρά ετών, η Ιταλία έχει συγκεντρώσει ένα κολοσσιαίο χρέος ύψους 2.600 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μεταφράζεται σε 158% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο τέλος του 2020.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει πλήγει από την επιβράδυνση της τροφοδοσίας σε εμβόλια. Μόνο 1,2 εκατομμύριο από τα 60 εκατομμύρια των Ιταλών έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα.

Αλλα ανοικτά εδώ και δεκαετίες θέματα που περιμένουν τον Μάριο Ντράγκι στο Παλάτσο Κίτζι στο κέντρο της Ρώμης: η αντιμετώπιση της βραδύτητας στην λειτουργία της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση και η έναρξη της οικολογικής μετάβασης, τον συντονισμό της οποίας θα αναλάβει ειδικό για τον σκοπό υπουργείο, σε μία πρεμιέρα για την Ιταλία.

Ακόμη και αν προς το παρόν προστατεύεται από την «αύρα του σωτήρα της χώρας», ο ιησουιτικής εκπαίδευσης Σούπερ Μάριο θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη ικανότητα για να διατηρήσει τα ηνία της χώρας μακροπρόθεσμα, αντιμέτωπος με πολιτικά κόμματα με απρόβλεπτη συμπεριφορά στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, το 2023.

«Στην πολιτική, όπως και στην φύση, υπάρχουν κύκλοι: μήνας του μέλιτος, αποκορύφωση, φθίνουσα πορεία. Ακόμη και ο Ντράγκι δεν μπορεί να αψηφήσει αυτόν τον νόμο», προειδοποιεί η ιστοσελίδα πολιτικής ανάλυσης Policy Sonar. «Τώρα είναι η φάση του μήνα του μέλιτος και κανείς δεν θα τολμήσει να του εναντιωθεί τους προσεχείς μήνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ