Του Παναγιώτη Στάθη
Σε δικαστική αντιδικία με λιβανέζικο κολοσσό ο “κόκκινος” εργολάβος, καταγγέλλει Παππά και Μαξίμου ως ενορχηστρωτές της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών μέσω ακόμα και εικονικών συναλλαγών για να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Ριπές Καλογρίτσα κατά Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
Ένα οργιώδες παρασκήνιο με εικονικές συναλλαγές και προσπάθεια πλήρους ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου το 2016, με οργανωτή το Μέγαρο Μαξίμου και ιθύνοντα νου τον Νίκο Παππά, καταγγέλλει σε επίσημες δικαστικές διαδικασίες ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας, ο άνθρωπος δηλαδή που μέχρι τον παραγκωνισμό του εμφανιζόταν ως ο “εκλεκτός” του ΣΥΡΙΖΑ για τον χώρο των media.
Πρόκειται για μια δικαστική αντιδικία μέσω της οποίας καταγγέλλεται ανάμειξη του Μεγάρου Μαξίμου στον περίφημο διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες, την οποία φέρνει στο φως η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Σύμφωνα με αυτή ο κ. Καλογρίτσας υποστηρίζει ενώπιον δικαστηρίων πως το Μέγαρο Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς μεσολάβησαν για να εισπράξει 3 εκατομμύρια μέσω εικονικής σύμβασης από αλλοδαπή εταιρεία για την εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Το “White House”
Σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στο φως η εφημερίδα, ο αποκαλούμενος “κόκκινος” εργολάβος στρέφει τα βέλη του κατά της τότε κυβέρνησης αποδίδοντας ρόλο συντονιστή στο “White House”, όπως αποκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου, και κατευθυντήριου νου στον Νίκο Παππά. Σε ένα εξώδικο και στις προτάσεις του ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται:
-Πως με πλήρη γνώση και συμφωνία με το “White House” συστάθηκε η εταιρεία που διεκδικούσε την τηλεοπτική άδεια.
-Πως υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του “White House” δημιουργήθηκε εικονική σύμβαση υπεργολαβίας μεταξύ της “Τοξότης” (συμφερόντων Καλογρίτσα) και πανίσχυρου λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού, ώστε να του δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για την εγγυητική επιστολή στις τηλεοπτικές άδειες.
Μάλιστα, για να μην υπάρχει απορία, όταν η αντίδικος εταιρεία ρώτησε ποιο είναι το “White House” παρόντος του Έλληνα επιχειρηματία, οι δικηγόροι του απάντησαν “το Μέγαρο Μαξίμου και κεντρικό ρόλο στην υπόθεση είχε ο Νίκος Παππάς”.
Η δίκη
Όλα αυτά έγιναν, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συζήτηση της αίτησης της εταιρείας Al Ghandi & Consolidated Contractors International Collc με την οποία στρέφεται κατά της εταιρείας Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα και ζητεί να κηρυχτεί εκτελεστή στην Ελλάδα η απόφαση του Ελβετικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας επιχειρηματίας οφείλει στην εταιρεία 3 εκατομμύρια ευρώ που του είχαν καταβληθεί (ως υπεργολάβου) βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού για την κατασκευή ενός έργου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το συμφωνητικό είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2016 και η απόφαση του Ελβετικού Δικαστηρίου εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019.
Η συζήτηση
Η πλευρά της αλλοδαπής εταιρείας εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να κάνει εκτελεστή την απόφαση στην Ελλάδα και να κινήσει διαδικασίες σε βάρος του Χρ. Καλογρίτσα. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εμφανίστηκε ο ίδιος ο επιχειρηματίας μαζί με τον δικηγόρο του, Ανδρέα Λοβέρδο, πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.
“Εικονική”
Σύμφωνα με την πλευρά του κ. Καλογρίτσα, ουσιαστικά ο αντίδικός του είχε πειστεί από το “White House” να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό εγχείρημα ως βασικός μέτοχος και γι’ αυτό και δόθηκε η εγγυητική επιστολή μέσω εικονικής συναλλαγής, που τελούσε σε γνώση των τότε κεντρικών κυβερνητικών στελεχών. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα, στο δικόγραφο γραφεί πως “η από 28.08.2016 υποτιθέμενη “συμφωνία” αναφορικά με υποτιθέμενη υπεργολαβία με “έργο” στα Αραβικά Εμιράτα προτάθηκε προκειμένου να “δικαιολογήσει” την εκταμίευση ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί όπως καταβληθεί ως μέρος της ανερχόμενης σε 25 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής της στην αφανή εταιρεία της πρώτης με την ανώνυμη εταιρεία “Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ”, η οποία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το “White House” με σκοπό τη συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό”.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ η πλευρά Κολογρίτσα όπως δείχνουν τα πράγματα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους τις αποκαλύψεις.
Πώς ξηλώθηκε το πουλόβερ της Τοξότης
Η (προηγούμενη) κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να επαναφέρει την Τοξότης στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα, σύμφωνα με όσα, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι επικριτές της. Στο πλαίσιο αυτό, είχε προχωρήσει στην κατάτμηση του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος σε οκτώ τμήματα, με την εταιρεία να μειοδοτεί, αρχικά, για τα τέσσερα πρώτα τμήματα. Η Τοξότης κοινοπρακτικά με την Ομάδα Κατασκευών κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τα δύο από τα τέσσερα τμήματα (Δουναίικα-Πύργος και Κυλλήνη-Βάρδα), αλλά αδυνατώντας να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές κηρύχθηκε, τέλη του περασμένου καλοκαιριού, έκπτωτη από τα συγκεκριμένα έργα.
Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται για την Τοξότης όταν το 2018 η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ, που είχαν αξία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Χάρη, εξάλλου, στα έργα της ΔΕΗ, η εταιρεία σημείωνε, στην οικονομική έκθεση του 2015, για την 33η χρήση ότι “με την ολοκλήρωση των παλαιών συμβάσεων στα μέσα του 2015 και την υπογραφή των νέων της επόμενης τριετίας κατέχει πλέον θέση leader στον κλάδο”.
Πηγή : capital.gr