Κατά βούληση και διασπασμένος πάει στην κάλπη ο ΔΗΣΥ

330

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξαιτίας της εκλογικής ήττας της περασμένης Κυριακής, που τον φέρνει ενώπιον σκληρών διλημμάτων ενόψει του δεύτερου γύρου της προσεχούς Κυριακής.

Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στα κομματικά στελέχη αλλά και στη βάση του κόμματος, αποτυπώθηκε στην ψεσινή κρίσιμη σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου, η οποία στιγματίστηκε από φωνές, αποδοκιμασίες και λεκτικούς διαπληκτισμούς μεταξύ συνέδρων, ενώ τα χειρότερα αποφεύχθηκαν μετά από παρέμβαση των ψυχραιμότερων όταν άτομα που ήταν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης έφθασαν λίγο πριν τη χειροδικία κατά δημοσιογράφων.

Πέραν της πρωτοφανούς έντασης που αμαύρωσε την πολύωρη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε μία περίπου ώρα μετά τα μεσάνυκτα, η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για ψήφο κατά βούληση και μη συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά κρύβει το χάσμα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η παράταξη στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Αντιθέτως, είναι πασιφανές ότι στην ηγετική ομάδα του κόμματος, μαίνεται σύγκρουση για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα την Κυριακή. Η επιλογή της ψήφου κατά βούληση, ουσιαστικά φιλοδοξεί να εκτονώσει τη σύγκρουση μετά και την εκλογική ήττα. Ωστόσο, από το κλίμα που διαμορφώθηκε πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου του Πολιτικού Γραφείου, αλλά και από τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών στη συνεδρίαση, ήταν εμφανής η διάθεση για δημιουργία ασπίδας προστασίας γύρω από την ηγεσία της παράταξης, υπό τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει επανεκλογή στην εκλογική συνέλευση που θα συγκληθεί στις 11 Μαρτίου.

Η ατμόσφαιρα στο Πολιτικό Γραφείο κάθε άλλο παρά ευνοούσε τη συζήτηση σεναρίου στήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος το πρωί είχε προτείνει στον Αβέρωφ Νεοφύτου την ουσιαστική συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην επόμενη κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκλεγεί. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέστη στη συνεδρίαση με την ιδιότητα του Επίτιμου Προέδρου της Παράταξης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η απουσία του Προέδρου κρίθηκε αναγκαία μετά από πληροφορίες για πρόκληση επεισοδίων. Υπέρ της υποστήριξης Μαυρογιάννη τάχθηκαν στελέχη, τα οποία υιοθέτησαν την πρόταση για ψήφο κατά βούληση και παραμονή της παράταξης στην αντιπολίτευση.

Η προσοχή στη βάση

Όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν και το κλίμα που επικρατεί και στη βάση του κόμματος, το οποίο θα πορευτεί στις κάλπες χωρίς σαφή προσανατολισμό από την ηγεσία, αφού η ψήφος κατά βούληση δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση φυγόκεντρων τάσεων, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Τις επόμενες μέρες, ίσως και από σήμερα, αναμένεται να αρχίσουν οι τοποθετήσεις στελεχών της παράταξης για τη στάση που θα τηρήσουν την Κυριακή, κάτι το οποίο θεωρείται σίγουρο ότι θα βάλει την παράταξη σε διαδικασία εσωστρέφειας, με τους μεν να στηρίζουν Χριστοδουλίδη και τους δε, Μαυρογιάννη.

Η απόφαση για μη συμμετοχή της παράταξης στην κυβέρνηση, στόχο έχει να επιτρέψει στο κόμμα την άσκηση του ρόλου της ως αντιπολίτευσης, χωρίς την ανάγκη λογοδοσίας για τα πεπραγμένα μιας διακυβέρνησης με την οποία διατηρεί σοβαρές πολιτικές διαφωνίες, τόσο ως προς τα πρόσωπα όσο και ως προς τις πολιτικές.

Πηγή: cyprustimes.com