Κατεχόμενα: Στην πολιτική ατζέντα το Κυπριακό… Του Ανδρέα Πιμπίση

293

Του Ανδρέα Πιμπίση

Η απουσία εξελίξεων στο Κυπριακό δεν αφαιρεί το θέμα από την πολιτική ατζέντα στα κατεχόμενα. Ενόψει των επαφών που θα γίνουν από τουρκοκυπριακής πλευράς στη Νέα Υόρκη, επιχειρείται ένα φρεσκάρισμα θέσεων πάντα στη λογική των επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς και σύμφωνα με το αφήγημα της λύσης δύο κρατών.

Ο Εργκιούν Ολγκούν, ειδικός αντιπρόσωπος του Ερσίν Τατάρ, σε ανακοίνωσή του για το Κυπριακό προβαίνει σε μια ερμηνεία των γεγονότων στην Κύπρο από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα, κατά τρόπον ώστε να ενισχύεται το αφήγημα της αδυναμίας εξεύρεσης ομοσπονδιακής λύσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η κεκτημένη ισότητα του τουρκοκυπριακού και του ελληνοκυπριακού λαού δεν αποτελεί θέμα συζήτησης. Κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Αποικιακής Διοίκησης, δύο φορές το 1956 και το 1958, ο Βρετανός Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσαν στο Κοινοβούλιο το γεγονός ότι και οι δύο κοινότητες φέρουν ξεχωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Αυτό αποτυπώθηκε στις Συνθήκες του 1960 και αναγνωρίστηκε ως (ιδιότητα της) ισότιμης συνιστώσας των δύο πλευρών. Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε ως εταιρική σχέση.»

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963 και στον ισχυρισμό ότι στη συνέχεια η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε ένα κράτος που ελέγχουν οι Ελληνοκύπριοι. «Αντιμέτωπη με αυτά τα γεγονότα, η τουρκοκυπριακή πλευρά δημιούργησε επίσης το δικό της ανεξάρτητο και κυρίαρχο ‘κράτος’», ισχυρίζεται ο συνεργάτης του Ερσίν Τατάρ.

Προσθέτει πως «θεωρώντας ότι το νησί είναι ελληνικό και ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν περισσότερα δικαιώματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να επιβάλει στην τουρκοκυπριακή πλευρά έναν πλειοψηφικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων (δηλ. χαρακτηριστικό των ενιαίων κρατών), χρησιμοποιώντας την (αριθμητική) υπεροχή της ως δικαιολογία. (Από την πλευρά της) η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι μια ομοσπονδιακή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο είναι απίθανη και μη βιώσιμη”.

Έτσι πρότεινε, πρόσθεσε, «μια ορθολογική και ρεαλιστική νέα διέξοδο, ένα όραμα που προβλέπει θεσμική συνεργασία. Το όραμα αυτό βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα των δύο υφιστάμενων “κρατών” και στην κυρίαρχη ισότητά τους με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια υπεροχής σε καμία πλευρά. Προβλέπει έναν συμβιβασμό που βασίζεται στη θεσμική συνεργασία με βάση το διεθνές καθεστώς τους».

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε μια νέα επιστημονική έρευνα των Tözün Bahçeli και Sid Noel, καθηγητών Πολιτικής Επιστήμης στο King’s University College του Καναδά, σύμφωνα με τους οποίους στην Κύπρο δεν υπάρχουν περιθώρια για ομοσπονδιακή λύση.

Χθες έγινε γνωστό ότι στις 13 Σεπτεμβρίου η «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος θα συνεδριάσει εκτάκτως για το Κυπριακό. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Ζορλού Τορέ, στις 13 Σεπτεμβρίου η «γενική συνέλευση του κοινοβουλίου» θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για το Κυπριακό πριν το ταξίδι του κ. Τατάρ στη Νέα Υόρκη. Ο Ερσίν Τατάρ, όπως έγινε γνωστό χθες στα κατεχόμενα, σκοπεύει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου.

ΡΤΚ για τη σημασία της ειρήνης

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) σε μήνυμα του με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, αναφέρει ότι η λύση που θα τερματίσει το Κυπριακό πρόβλημα είναι η ομοσπονδιακή λύση.

Αναφέρει ακόμα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή έχουν αποδείξει τη σημασία της ειρήνης και της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ειρήνης. Αυτοί που στηρίζουν το μοντέλο των δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών στο Κυπριακό πρόβλημα στοχεύουν στη διαιώνιση της μη επίλυσης και της διαίρεσης της Κύπρου», αναφέρει στο μήνυμα του.

«Η αύξηση των σημείων διέλευσης και η διευκόλυνση των διελεύσεων θα αυξήσει τις κοινωνικό-πολιτισμικές σχέσεις στις δύο κοινότητες και θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων», προστίθεται.

Πηγή: philenews.com