Καθόρισε πλαίσιο ο Ερντογάν – Τι αποφάσισε το ΣΕΑ Τουρκίας

176

Η απόφαση που έλαβε το βράδυ της Τρίτης το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας καθορίζει το πλαίσιο των κινήσεων που θα έχουν οι Τούρκοι απεσταλμένοι στην άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης στο τέλος Απριλίου. Το ΣΕΑ Τουρκίας ζητά να ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες στο νησί για λύση στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών. 

Αποφάσεις που λαμβάνονται σε συνεδρίες που συμμετέχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ειδικότερα αποφάσεις του ΣΕΑ Τουρκίας όχι μόνο αποτελούν οδικό χάρτη αλλά πολύ δε περισσότερο δύσκολα διαφοροποιούνται, πόσο δε να μιλήσει κανείς για ανατροπή τους. Κάτι που σημαίνει πως η απόφαση της Τρίτης σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό ενόψει άτυπης πενταμερούς αποτελεί πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η τουρκική πλευρά. Απόφαση που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας ως προς τη μετέπειτα πορεία της προσπάθειας στο Κυπριακό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, αναφέρεται ότι αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και «δηλώθηκε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή περίοδο, αντί των προσεγγίσεων οι οποίες για μισό αιώνα δεν απέδωσαν αποτέλεσμα και που αγνοούν την Τ/κ παρουσία, είναι απαραίτητο να τεθούν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών με μόνιμη και περιεκτική λύση, λαμβάνοντας ως θεμέλιο τους το δίκαιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συζητήθηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της ‘τουρκικής μειονότητας’ και οι απάνθρωπες πρακτικές της Ελλάδας με στόχο τους αιτούντες άσυλο». «Η Ελλάδα η οποία κλιμακώνει την πολιτική της ενάντια στην Τουρκία παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο έχει κληθεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να συμπεριφέρεται με βάση τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται ότι «εκφράστηκε για άλλη μια φορά η ειλικρινής έκκληση μας για ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ τονίστηκε η σημασία υιοθέτησης μιας κοινής προσέγγισης που θα παρακολουθεί τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα των χωρών της περιοχής. Έχουν επίσης κληθεί οι χώρες εκτός περιοχής και οι διεθνείς παίκτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη και συνετή στάση.

Στην ανακοίνωση χαιρετίζεται ακόμη η πρόοδος που σημειώθηκε στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και αναφέρεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε στήριξη στον λαό της Λιβύης.

Η τουρκική πλευρά δείχνει τα τεντώνει όλο και περισσότερο το σχοινί της αδιαλλαξίας, τέσσερις εβδομάδες πριν από την άτυπη σύνοδο 5+1 στη Γενεύη τέλος Απριλίου. Η Λευκωσία παρακολουθεί και καταγράφει την τουρκική προσέγγιση και τα όσα δηλώνονται τόσο στην Άγκυρα όσο και στα κατεχόμενα.

Θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως, χωρίς να μειώνει τη σημασία δηλώσεων και ανακοινώσεων από τουρκικής πλευράς, εκεί που θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις είναι στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Λευκωσία αναμένει να δει ποιες θα είναι οι θέσεις και προθέσεις των Τούρκων κατά τις συναντήσεις στη Γενεύη.

Πάντως, αυτό που δηλώνουν τόσο ο Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα όσο και αξιωματούχοι στην Άγκυρα είναι πως το μόνο θέμα που είναι διαθέσιμοι να συζητήσουν είναι η λύση δύο κρατών.

Έκκληση στο Τουρκικό Συμβούλιο για τους Τ/κ 

Έκκληση στο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επιδείξει αλληλεγγύη στους Τ/Κ ώστε να τους φέρουν «στη θέση που τους αξίζει».

Σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι υπάρχει «η ανάγκη αλληλεγγύης και αδελφοσύνης που πρέπει να επιδείξουμε για τους Τ/Κ οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα βοηθήσετε τους Τ/Κ για την άρση του εμπάργκο και τις αδικίες για τις οποίες καταδικάστηκαν εδώ και χρόνια. Το Τουρκικό Συμβούλιο θα βοηθήσει τους Τ/Κ διευκολύνοντας την απαγόρευση της συμμετοχής τους από πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές, αθλητικές δραστηριότητες. Πιστεύω ότι με συνεργασία θα φέρουμε τους Τ/Κ στη θέση που τους αξίζει», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αντίδραση Αθήνας 

Την αντίδραση της Αθήνας στην απόφαση του ΣΕΑ κατέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνάντηση του με τον Τούρκο πρέσβη Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις ενόψει και της προοπτικής επίσκεψης του κ. Δένδια στην Τουρκία στις 14 Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαμειφθέντα κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

  Ανδρέας Πιμπίσιης