Κίνα: Προς μετωπική με Ευρώπη; Ανεβαίνει κι άλλο το «θερμόμετρο»… Του Γιώργου Κανελλόπουλου

369

Του Γιώργου Κανελλόπουλου

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους για θέματα ανταγωνισμού και προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν ξεκίνησε τώρα έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού στην Κίνα σε δημόσιους διαγωνισμούς, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω επιδοτήσεων ή άλλων πρακτικών του Πεκίνου. Πρόκειται για κίνηση που εγείρει ξεκάθαρο θέμα ανταγωνιστικότητας για την πίτα της αγοράς ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων στην Κίνα, η οποία κάνει τζίρο 135 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η νέα κόντρα έρχεται καθώς στις αρχές του Μαίου ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη και ειδικά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα σε Γαλλία, Σερβία και Ουγγαρία.

Οι κινεζικές εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Κομισιόν λίγες μόνο μέρες μετά από άλλη έρευνα της ΕΕ για φερόμενες ως παράνομες επιδοτήσεις του Πεκίνου σε κινέζους παραγωγούς ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ, εν μέσω φόβων ότι ο κλάδος αυτός της ΕΕ θα μπορούσε να δεχτεί ισχυρό πλήγμα από φθηνές εισαγωγές. Είχε προηγηθεί και άλλη έρευνα για τυχόν παράτυπες επιδοτήσεις που αφορούν την εισαγωγή στην Ευρώπη ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο πως στην -πολύ πρόσφατη- επίσκεψή του στην Κίνα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε από το Πεκίνο να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο και τις ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Ήταν ένας διπλωματικός τρόπος για να δείξει ο ηγέτης της Γερμανίας τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη χώρα και όχι μόνο για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές.

Τα ιατρικά και τεχνολογικά μηχανήματα

Η έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τις κινεζικές δημόσιες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Η έρευνα – την οποία επέκρινε αμέσως μετά την ανακοίνωσή της το Πεκίνο – έχει σκοπό να καθορίσει εάν οι ευρωπαίοι προμηθευτές τέτοιων μηχανημάτων έχουν δίκαιη πρόσβαση στην Κίνα. Εάν η ΕΕ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός, η Κομισιόν θα μπορούς ένα αποφασίσει να θέσει περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων που υποβάλλουν προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Κίνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτή των ΗΠΑ, με αξία περίπου 135 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης MERICS η οποία δημοσιοποιήθηκε το 2023.

Η έρευνα είναι η πρώτη στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Διεθνούς Εργαλείου Προμηθειών της ΕΕ (International Procurement Instrument), το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ελευθερίας πρόσβασης στις διεθνείς αγορές δημοσίων συμβάσεων. Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε μετά από επί σειρά ετών καταγγελίες από ευρωπαϊκές εταιρείες και κυβερνήσεις σχετικά με δυσκολίες πρόσβασης στην κινεζική αγορά. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε μόλις μια ημέρα μετά την έφοδο αρχών της ΕΕ σε γραφεία που έχει κινεζική εταιρεία εξοπλισμού ασφαλείας σε Ολλανδία και Πολωνία.

Ουσιαστικά με την εξέλιξη αυτή έρχονται να προστεθούν οι ανησυχίες για μεροληπτική αντιμετώπιση των «Made in China» προϊόντων από την Κίνα σε δημόσιους διαγωνισμούς στο ζήτημα της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε βασικούς κλάδους, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα ηλιακά πάνελ και τα φωτοβολταϊκά. Τα ζητήματα αυτά εγείρονται συνεχώς από τη Δύση, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ.

Πριν την επίσκεψη Σολτς, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν που είχε επισκεφτεί την Κίνα για να θίξει τα θέματα αυτά είχε προειδοποιήσει πως «η Κίνα είναι πλέον πολύ μεγάλη ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να απορροφήσει αυτή την τεράστια παραγωγική ικανότητα» (…) «όταν η παγκόσμια αγορά πλημμυρίζει από τεχνητώς φθηνά κινεζικά προϊόντα, η βιωσιμότητα των αμερικανικών και άλλων ξένων εταιρειών τίθεται υπό αμφισβήτηση», είχε αναφέρει.

Πηγή: ot.gr