Κινήσεις χωρίς αντίκρισμα τα ΜΟΕ

412

Όταν πριν από μια εβδομάδα ο Ιωάννης Κασουλίδης, όντας έμπειρος πολιτικός, δήλωνε πως προτίθεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να εισηγηθεί σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γνώριζε πολύ καλά τις τουρκικές θέσεις. Οι δηλώσεις Κασουλίδη λειτούργησαν και ως ένα τεστ προθέσεων, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών όταν θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και αργότερα εντός Φεβρουαρίου άλλους ΥΠΕΞ της ΕΕ. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στον Λόφο θα αναμένουν να δουν το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας (το οποίο αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα) και το αποτέλεσμα των επαφών Κασουλίδη στην Ουάσινγκτον. Στη βάση αυτών των δύο δεδομένων θα αποφασιστεί και η επόμενη κίνηση Αναστασιάδη που κύριο στόχο της θα έχει τη δημιουργία βάσης για επανέναρξη των συνομιλιών.

Το γεγονός ότι οι κινήσεις που έγιναν και θα γίνουν δεν βρίσκουν αντίκρισμα στην άλλη πλευρά, δεν θεωρείται ως μια άκρως αρνητική εξέλιξη. Αντίθετα, η από πλευράς Ερσίν Τατάρ εκ προοιμίου απόρριψη προτάσεων που δεν έχει ακόμα πάρει στα χέρια του δεν αποκλείεται να λειτουργήσει υποβοηθητικά, με τον διεθνή παράγοντα να κινείται πιεστικά προς την τουρκική πλευρά.

Μετά τις αποκαλύψεις του «Φ» το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη προχώρησε σε έκδοση ανακοίνωσης υποστηρίζοντας πως οι κινήσεις Αναστασιάδη για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι χωρίς αντίκρισμα.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος (πηγή ΓΤΠ) πρόβαλε χθες τη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η «προεδρία» με την οποία υποστηρίζει ότι τα ΜΟΕ που προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να θέσει στην ημερήσια διάταξη η ελληνοκυπριακή ηγεσία, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως δεν είναι υλοποιήσιμα, αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων διεθνώς για να αποκρύψει την «αδιάλλακτη στάση» της, όπως ισχυρίστηκε, και να αναγκάσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» να προβεί σε παραχωρήσεις από την «κυριαρχία» του με «οικονομικά τεχνάσματα». Ισχυρίζεται και τα εξής:

«Επιπλέον, αυτή είναι μια προσπάθεια προς τη συγκάλυψη των πραγματικοτήτων οι οποίες προέκυψαν σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed τον οποίο υπερασπιζόταν ο κ. Αναστασιάδης απλώς και μόνο για πολιτικά κίνητρα και έπληξαν τον ίδιο πολιτικά. Τα βήματα που αφορούν στη δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους μόνο σε περίπτωση που συζητηθούν στη βάση ρεαλιστικών προτάσεων, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ίσο όφελος στις δύο πλευρές και, όπως απαιτείται από την ισότητα, δεν θα σημαίνουν άσκηση εξουσίας και κυριαρχίας της μιας πάνω στην άλλη και όχι μέσω προτάσεων που συζητήθηκαν πολλές φορές και έχουν εξαντληθεί».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι ο λόγος μη επίλυσης του Κυπριακού για περίοδο πέραν του μισού αιώνα είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό κυρίαρχο του νησιού και παραγνωρίζει την «ίση κυριαρχία» της τουρκοκυπριακής πλευράς, η «προεδρία» υπενθυμίζει τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011, το 2012 και το 2019 σε σχέση με τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν γύρω από το νησί και όλοι θεωρούν πως ανήκουν και στις δύο πλευρές.Υποστηρίζει ότι θα αποτελούσε πραγματικό ΜΟΕ που θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού (game changer) ένας μηχανισμός στον οποίο θα αποφασίζουν μαζί οι δύο πλευρές για την εξόρυξη, τη μεταφορά και τα οικονομικά έσοδα αυτών των πόρων και θα εξυπηρετείται η συναίνεση στη βάση της ισότητας.

Πέραν όμως της ανακοίνωσης έγινε και δήλωση από τον Ερσίν Τατάρ (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναφορές που γίνονται για άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου έναντι της επιστροφής του Βαρωσιού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη θέματα που δημοσιεύονται στον Τύπο και ότι αυτά τα θέματα είναι σοβαρά. «Το βασικό ζήτημα είναι η κυριαρχία, η κυριαρχική ισότητα», ισχυρίστηκε. Υποστηρίζοντας ότι αυτό που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να προσπαθεί να δείξει ότι δεν διαθέτει κυριαρχία ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο Τατάρ είπε ότι το θέμα που δημοσιεύτηκε στον Τύπο δεν τους φαίνεται πειστικό και δεν το λαμβάνουν καν υπόψη.

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Πηγή: www.philenews.com