Κινήσεις «οριοθέτησης» ψευδοκράτους

399

Οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας στη νεκρή ζώνη, οι ενέργειες που γίνονται στην περίκλειστη κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου, η εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ στο περιουσιακό, αποτελούν κομμάτια του παζλ, μέρος του τουρκικού σχεδιασμού με στόχο την προετοιμασία και την επιβολή της λύσης δύο κρατών στο νησί.

Καμία από τις κινήσεις, τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη, δεν είναι τυχαία, περιστασιακά, μεμονωμένα, καθώς όπως παρατηρούν ενημερωμένες πηγές, αποτελούν συστηματική προσπάθεια που έχει ενταχθεί στο ευρύτερο τουρκικό σχέδιο. Τα επεισόδια/κινήσεις στη νεκρή ζώνη δεν σημειώνονται μόνο στην περιοχή της Δένειας αλλά σε πάρα πολλές τοποθεσίες της. Είναι σαφές πως αυτό που κάνουν οι Τούρκοι είναι απόπειρα «οριοθέτησης» του τουρκοκυπριακού ανεξάρτητου «κράτους» ενόψει ενδεχόμενων εξελίξεων ή και διαπραγματευτικής και εν γένει διαδικαστικής ακινησίας, που θα επιτρέψουν στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέα τετελεσμένα και να τα εδραιώσει.

Οι κινήσεις λοιπόν της κατοχικής δύναμης στη Δένεια, στην περιοχή των εντός νεκρής ζώνης κοιμητηρίων στον Άγιο Δομέτιο, στην εγγύτητα του Λήδρα Πάλας, στην Πύλη Πάφου, στην οδό Λήδρας, μέχρι και τα Στροβίλια, είναι ξεκάθαρες και αποτελούν ενέργειες με συγκεκριμένη στόχευση. Είναι σαφές πως κινούνται για κατάληψη εδάφους εντός της νεκρής ζώνης. Στα Στροβίλια, για παράδειγμα, έχουν τοποθετήσει το φυλάκιό τους μπροστά από τον οικισμό, όπου διαμένουν οι Ελληνοκύπριοι, με στόχο να τους εξαναγκάσουν να φύγουν και ταυτόχρονα πιέζουν τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν την περιοχή. Να μην στελεχώνουν καν το φυλάκιό τους.

Στην Πύλη Πάφου, στη Λευκωσία, στο σημείο που βρίσκεται το παλιό (εγκαταλελειμμένο) καφενείο «Σπίτφαϊαρ», οι τουρκικές δυνάμεις, αν και είναι απαγκιστρωμένη περιοχή, έχουν προελάσει. Έχουν καταλάβει το κτήριο, ακόμη και την πρόσοψή του, που «βλέπει» στις ελεύθερες περιοχές και θεωρείτο τμήμα τους. Στο αγγλικό κοιμητήριο, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, επιχειρείται ο πλήρης έλεγχός του από τον κατοχικό στρατό, απαιτώντας όπως, όποιος μεταβαίνει προς αυτό να έχει τη δική του άδεια. Σημειώνεται συναφώς ότι την περιοχή είχε επισκεφθεί παλαιότερα και ο Οζερσάι, όταν υπηρετούσε το κατοχικό καθεστώς, ως λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών. Ενέργειες γίνονται και στην περιοχή της Πύλας ενώ εσχάτως διεκδικούν και το γήπεδο της «Τσετίν Καγιά», στη Λευκωσία.

Είναι, λοιπόν, σαφές πως η κατοχική δύναμη επανακαθορίζει τα «σύνορα» του ψευδοκράτους, καταλαμβάνοντας όπου η ανοχή των ΗΕ και της Κυβέρνησής μας το επιτρέπει, τμήματα της νεκρής ζώνης. Για να γίνει τούτο, εκδιώκει γεωργούς, που δραστηριοποιούνται εντός «αμφισβητούμενης» δήθεν περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει τις πιέσεις για να την εγκαταλείψουν πολίτες, που ζουν ή εργάζονται εκεί. Είναι προφανές ότι, όπως μεθοδικά προχώρησε σε εθνοκάθαρση εκδιώκοντας Ελληνοκύπριους από τα κατεχόμενα, αμέσως μετά την εισβολή, έτσι και τώρα θέλει να «καθαρίσει» εκτουρκίζοντας τμήματα της νεκρής ζώνης, που διεκδικούν ως τμήματα των κατεχομένων.

Σημειώνεται πως η νεκρή ζώνη, που δεν είναι κατεχόμενη περιοχή, αλλά έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για έλεγχο, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ των αντιπαρατασσομένων δυνάμεων. Στην περιοχή αυτή, λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιών- σχεδόν 98%- ανήκουν στους Ελληνοκύπριους.

Είναι προφανές πως η Τουρκία προχωρεί με ενέργειες που θα στηρίξουν την πολιτική της για δύο κράτη στο νησί. Είναι επίσης πρόδηλο ότι στα πλαίσια αυτά καθορίζει τις «δικές» της περιοχές. Πέραν δε από τη νεκρή ζώνη, οι επιδιώξεις αυτές αφορούν και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η κατοχική δύναμη θέλει να «καθαρίσει» με τις περιουσίες στην περιοχή αυτή και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περιέλθουν στη δική της «δικαιοδοσία». Στα πλαίσια αυτά έχει προσφάτως καταστήσει το ΕΒΚΑΦ ως ενδιαφερόμενο μέρος σε υποθέσεις προσφυγών Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη Επιτροπή Ακινήτων, που έχει συγκροτήσει η Τουρκία για να εξετάζει τις περιπτώσεις αυτές.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, τι κάνει και τι επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Επιδιώκει να καταλάβει μέρος της νεκρής ζώνης και να «κλειδώσει» τα «σύνορα» του ψευδοκράτους. Πρόκειται για νέες προωθήσεις του κατοχικού στρατού, που γίνονται ανενόχλητα και με χλιαρές αντιδράσεις. Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας το θέμα παρακολουθείται από κοντά, αλλά φαίνεται πως τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα. Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρθηκε με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο στη Δένεια, ο Διεθνής Οργανισμός παρακολουθεί «από κοντά» και θα περιλάβει το γεγονός στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Είναι αναμενόμενο ότι οι αντιδράσεις αυτής της μορφής αφήνουν αδιάφορη την κατοχική δύναμη, που θα προχωρήσει, όπως φαίνεται, ανενόχλητη στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Η Άγκυρα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. Κυρίως αυτό των δύο χωριστών κρατών. Η «οριοθέτηση», που επιχειρείται τώρα, εξυπηρετεί και το σενάριο της προσάρτησης.

Με ρυθμούς χελώνας εξετάζονται πρόσφυγε στην «επιτροπή»

Η λειτουργία της λεγόμενης Επιτροπής Ακινήτων κρίνεται από το αποτέλεσμα και φαίνεται πως κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Κι αυτό γίνεται σκοπίμως ενώ σε κάποια φάση δεν έστελνε λεφτά η Τουρκία για τις αποζημιώσεις. Από πληροφορίες από την ιστοσελίδα της, αλλά και από δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, ενώπιον της «Επιτροπής» υπάρχουν περίπου 7000 υποθέσεις. Από αυτές εκδόθηκε απόφαση σε 1324. Από αυτές δόθηκε αποζημίωση σε 1011, σε τρεις προσφέρθηκε αποκατάσταση και σε μια αποκατάσταση μετά τη λύση του Κυπριακού. Σε επτά περιπτώσεις προσφέρθηκε αποζημίωση και αποκατάσταση, σε δύο ανταλλαγή και αποζημίωση, τέσσερις προσφυγές απορρίφθηκαν, 195 αποσύρθηκαν ή και δεν έγιναν αποδεκτές από την αρχή ενώ σε μια περίπτωση, σύμφωνα με την «Επιτροπή», προσφέρθηκε μερική αποκατάσταση.

Τέχνασμα εξουδετέρωσης του περιουσιακού με ΕΒΚΑΦ

Η κίνηση της λεγόμενης Επιτροπής Ακινήτων, η οποία στήθηκε από την κατοχική δύναμη για να προσφεύγουν οι Ελληνοκύπριοι διεκδικώντας τις περιουσίες τους, να καταστήσει ενδιαφερόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ, αποτελεί το νέο τέχνασμα. Με την εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ υποβαθμίζεται εν πρώτοις η σημασία της «Επιτροπής» καθώς η όποια απόφασή της θα αμφισβητείται από το Θρησκευτικό ίδρυμα. Οι διαφορές μεταξύ Ελληνοκυπρίων που θα προσφεύγουν στην «Επιτροπή» και του ΕΒΚΑΦ, το οποίο θα δηλώνει «ενδιαφερόμενο μέρος», θα «επιλύονται» στο «ανώτατο δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος. Οι διαδικασίες θα είναι μακρές και το αποτέλεσμα μάλλον προκαθορισμένο. Είναι σαφές πως το σκηνικό που στήνεται στοχεύει να εξουδετερωθούν οι συζητήσεις στο περιουσιακό, αν υπολογίσει κανείς πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες στην «Επιτροπή» και πόσο ακόμη θα κρατά η εκδίκαση ενώπιον των «Δικαστηρίων» του ψευδοκράτους. Σε επίπεδο εντυπώσεων θα παρουσιαστούν τα «Δικαστήρια» του ψευδοκράτους ότι προσφέρουν λύσεις και… δικαιοσύνη. Επί της ουσίας αποτελεί ένα τέχνασμα για να εξουδετερωθούν διά μακρών διαδικασιών τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους.

Κώστας Βενιζέλος   

Πηγή: www.philenews.com