Κινήσεις σε δύο μέτωπα για Αμμόχωστο

179

Κινήσεις σε δύο μέτωπα έχει επεξεργαστεί η Λευκωσία ως αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται προς δύο κατευθύνσεις σε διπλωματικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη λήψη νομικών μέτρων αποτροπής νέων τετελεσμένων στο Βαρώσι. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι οι όποιες τελικές αποφάσεις ληφθούν να είναι συλλογικές στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί εκτάκτως μετά τις όποιες ανακοινώσεις προβεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα την ερχόμενη βδομάδα. 

Συγκεκριμένα, σε πρώτο επίπεδο η Λευκωσία θα ζητήσει έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία θα κατατεθούν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας εισηγήσεις για συγκεκριμένα μέτρα αντίδρασης τα οποία θα πρέπει να ληφθούν κατά της Άγκυρας από πλευράς ΕΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την ενημέρωση χθες του Εθνικού Συμβουλίου, έκανε αναφορά και στη δήλωση Μπορέλ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος έμμεσα είχε προειδοποιήσει στη δήλωσή του την Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει ανάγκη για έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Κάτι το οποίο επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος ήταν ότι, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η Κύπρος να συναινέσει σε μία θετικά ατζέντα μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

Σε δεύτερο επίπεδο, από πλευράς Κυβέρνησης υπάρχει προβληματισμός ως προς τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στα σενάρια μπαίνει και η διεκδίκηση νέου ψηφίσματος για την Αμμόχωστο, ως μία επιλογή η οποία θα πρέπει να μελετηθεί προσεχτικά και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν μη επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά μέτρα, τα οποία εξηγήθηκαν από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, περιλαμβάνουν ως ένα από τα σενάρια μια νέα Διακρατική Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την οποία ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφυγών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχόμενων, στοιχείο το οποίο θα αποδυναμώσει την προσφυγή. Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζεται είναι η κατάθεση αιτήματος για συμβουλευτική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Στο πλαίσιο των μέτρων είναι και η νομική ενημέρωση όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και ιδιοκτητών γης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, το οποίο αποτελεί βασικό όχημα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας. Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τους Βαρωσιώτες πως η προσφυγή στη συγκεκριμένη Επιτροπή είναι μεν ατομικό τους δικαίωμα, όμως δεν διασφαλίζει την εξασφάλιση της περιουσίας τους. Διότι τις περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή διεκδικεί και το ΕΒΚΑΦ για το οποίο υπάρχει και σχετική απόφαση λεγόμενου δικαστηρίου στα κατεχόμενα. Αυτό προϋποθέτει σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους, μακροπρόθεσμα να αμφισβητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε όπως υπάρξει μία κοινή δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου για καθοδήγηση των προσφύγων μετά τις όποιες εξαγγελίες Ερντογάν.

Η συνεδρία διήρκεσε τέσσερις ώρες. Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια εκτενή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του Δημάρχου Αμμοχώστου, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, για όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη και προβαίνει η Κυβέρνηση από την τελευταία άτυπη Σύνοδο στη Γενεύη, αφενός για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αφετέρου για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και απειλών για την Αμμόχωστο, ενόψει και της επικείμενης παράνομης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, κατέθεσε τις απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας επί συγκεκριμένων πτυχών.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμαρχος Αμμοχώστου μετέφερε στους παριστάμενους τις θέσεις του Δήμου Αμμοχώστου, ζητώντας από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να σταθούν ενωμένοι στο πλευρό των Αμμοχωστιανών, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακούστηκαν οι θέσεις και οι εισηγήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών και αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά στον τρόπο χειρισμού της τουρκικής προκλητικότητας.

«Συμφωνήθηκε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου εκτάκτως αναλόγως των εξελίξεων, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα».

Αμετάβλητη η θέση των ΗΕ για Βαρώσι

Η θέση του ΟΗΕ παραμένει αμετάβλητη για το Βαρώσι και είναι όπως διατυπώθηκε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Farhan Haq.

Ο κ. Haq ρωτήθηκε κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών ΜΜΕ, στη Νέα Υόρκη σε σχέση με δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας «ότι θα ήθελε ο Γενικός Γραμματέας να είναι σαφέστερος στα θέματα των Βαρωσίων και ότι πρέπει να τερματιστεί ο διπλωματικός τρόπος απαράδεκτων γεγονότων που επιτρέπουν πολλές φορές να εκλαμβάνονται ως ανοχή».

Ο κ. Haq ανάφερε ότι δεν έχει καμία απάντηση να δώσει στο συνολικό του σχόλιο. Αναφορικά με το ερώτημα για την Αμμόχωστο ή τα Βαρώσια, απάντησε ότι “η θέση του ΟΗΕ παραμένει αμετάβλητη. Είναι όπως διατυπώθηκε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο».

Πρόεδρος: Στόχος η αποτροπή νέων τετελεσμένων

Οι προσπάθειες μας έχουν στόχο να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα θα επιδιώξει η Τουρκία με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα ή με τις όποιες εξαγγελίες του για την Αμμόχωστο, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη δεξίωση της Πρέσβειρας της Γαλλίας, και ερωτηθείς αν τα μέτρα που εξετάζει το Εθνικό Συμβούλιο είναι ικανά για να ανατρέψουν τις τουρκικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η κάθε προσπάθεια είναι για να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα θα επιδιώξει η Τουρκία μέσα από την παρουσία ή τις όποιες εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Γαλλία προεδρεύει τώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ερωτηθείς αν οι προσπάθειες που γίνονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο θα αποδώσουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σίγουρα γίνονται διαβήματα και αυτό που αναμένω είναι τόσο από τα ΗΕ όσο και από την ΕΕ να αντιδράσουν αναλόγως των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Επιφυλάξεις και εισηγήσεις κομμάτων

Επιβάλλεται η κοινή προσπάθεια όλων, κυβέρνησης και κομμάτων, για αποτροπή νέων τετελεσμένων που από τη μια θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και από την άλλη θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού, δήλωσε μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα».

Τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, μετέφερε νωρίτερα χθες στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, Στίβεν Λίλι, με τον οποίο είχε συνάντηση.

Το ΑΚΕΛ επανέλαβε κατά τη συνεδρία την πρόταση του κόμματος που κατέθεσε για το Κυπριακό και τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες μας πρέπει να επικεντρώνονται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα και ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας και του Ερντογάν σημειώνοντας πώς φαίνεται από τις κινήσεις τους πως στην παρούσα φάση επιδιώκουν την ενίσχυση του ψευδροκράτους. Με ανακοίνωση του επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την επιμονή του ΟΗΕ στην πολιτική των «ίσων αποστάσεων»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος,  επεσήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα και στην περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών εξαγγελιών για την Αμμόχωστο, να προχωρήσει στη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος καταθέτοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις.

Φρίξος Δαλίτης

Πηγή: www.philenews.com