Κλείδωσε η τριμερής στη Νέα Υόρκη

182

Η Νέα Υόρκη θα είναι ο χώρος του νέου επεισοδίου στο Κυπριακό, με τους δύο ηγέτες να τα λεν κατ’ ιδίαν στην παρουσία και του ΓΓ του ΟΗΕ. Η τριμερής συνάντηση «κλείδωσε» στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Αντόνιο Γκουτέρες να θέλει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της παρουσίας Αναστασιάδη – Τατάρ για μια νέα, κυρίως βολιδοσκοπικού χαρακτήρα συνάντηση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορεί να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για επανέναρξη της διαδικασίας. Η συνάντηση θα είναι μία ευκαιρία για τον Πρόεδρο να επαναλάβει τις θέσεις του ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί συζήτηση με θέσεις και ιδέες έξω από το πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή της τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Αθήνα όπου βρίσκεται. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Ανόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να προσδιορίσει ακριβώς την ημερομηνία.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε το ΚΥΠΕ σημείωναν θα πρέπει να αναμένεται πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίδεται με την ταυτόχρονη παρουσία Αναστασιάδη – Τατάρ στη Νέα Υόρκη, αργότερα αυτό το μήνα, και θα επιδιώξει να έχει μια κοινή συνάντηση μαζί τους για μια συζήτηση επί της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται.

Επί της ουσίας δεν αναμένεται ωστόσο αλλαγή στάσης από τουρκοκυπριακής πλευράς με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ να δηλώνει ότι στη Νέα Υόρκη θα αναφέρει ότι δεν υπάρχει αλλαγή θέσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Kıbrıs Postasi, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και άλλους «αξιωματούχους» και ότι οι επαφές του θα αρχίσουν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να θέτουν επί τάπητος την πολιτική «της λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» που υποστηρίζουν επισήμως εδώ και έναν χρόνο με τη στήριξη της Τουρκίας.

«Θα πούμε και στη Νέα Υόρκη ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση μας (λύση δύο κρατών στην Κύπρο) μετά τη Γενεύη (την άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που διεξήχθη στις 27-29 Απριλίου)», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Επιμένουμε στο θέμα της πρότασης έξι σημείων που υπέβαλα στη Γενεύη, της διασφάλισης του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας ειδικά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό που διεξάγεται εδώ είναι ένας εθνικός αγώνας, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε αλλαγή».

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν δύο ίσοι χωριστοί λαοί στην Κύπρο και δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν για χρόνια σε ομοσπονδιακή βάση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μια συμφωνία μπορεί να είναι εφικτή πλέον μόνο με συνεργασία των «δύο κρατών» που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε «Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «τδβκ» μπορεί να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε μια θέση που θα οδηγήσει το ζήτημα σε ένα ενιαίο οικοδόμημα στο νησί, που η πλειοψηφία θα διοικεί τη μειοψηφία με μία κυριαρχία. Η πολιτική μου εξαρτάται από τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία. Αυτή είναι η διαφορά μου».

Πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα»

Ο κατοχικός ηγέτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι ξένες δυνάμεις επιμένουν να πάρουν θέση στην περιοχή και ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» δεν θα υποχωρήσουν από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται περί εθνικής υπόθεσης. «Αυτή η εθνική υπόθεση (η Κύπρος) ανήκει τόσο στην Τουρκία όσο και στον τουρκοκυπριακό λαό. Η υπόθεσή μας είναι κοινή, οι αξίες μας είναι κοινές. Στις χειρότερες μέρες μας η Τουρκία ήταν στο πλευρό μας, έστειλε τα παιδιά της και θυσιάστηκαν. Κατά την αξιολόγηση αυτής της κοινής υπόθεσης είναι σημαντικό το τι σκέφτεται η Τουρκία και το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού. Είναι προϋπόθεση και αναπόφευκτο πλέον να υπάρχει ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στον βορρά», ανέφερε στις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε απέφυγε τον διάλογο. «Απλώς αποφεύγουμε να δώσουμε ένα ξύπνημα που θα είναι η αρχή μιας επίσημης διαδικασίας συνομιλιών. Η θέση μας λαμβάνει χώρα στην πρόταση έξι σημείων που θέσαμε επί τάπητος στη Γενεύη. Αν αυτές οι άτυπες συνομιλίες θα μετατραπούν σε επίσημες συνομιλίες, πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας. Γι’ αυτό χρειάζεται μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και επειδή αυτό ακόμα δεν έγινε και δεν βρέθηκε κοινό έδαφος (ανάμεσα στις πλευρές), είπαμε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεχτή η έναρξη επίσημων συνομιλιών. Όμως, δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για οποιανδήποτε συνάντηση που θα γίνει ανεπισήμως».

Φρίξος Δαλίτης   

Πηγή: www.philenews.com