Κοινή προσέγγιση για Τουρκία

160

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, αναφέρει σχέδιο της Κομισιόν για την αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων. Το έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο υιοθετήθηκε από το κολέγιο των Επιτρόπων αναφέρει πως «η ΕΕ και οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για μια σταθερή και ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο» και «πρέπει να επιδιώξουμε μια συντονισμένη προσέγγιση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των τρεχουσών προκλήσεων». Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχέση με την προτεινόμενη νέα ατζέντα «ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια αλλαγή».

Κατά την παρουσίαση της στρατηγικής για την αναθέρμανση της διατλαντικής σχέσης η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου, ερωτηθείς ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ διευκρίνισε ότι αυτή η πρόνοια δεν επηρεάζει τη 10η Δεκεμβρίου, εξηγώντας ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει αποφάσεις για τα θέματα της ατζέντας του.

Η πρόταση της ΕΕ περιλαμβάνει μια νέα διατλαντική ατζέντα για παγκόσμια συνεργασία και επικεντρώνεται σε γενικές αρχές όπως ισχυρότερη πολυμερή δράση και θεσμοί, επιδίωξη κοινών συμφερόντων, αξιοποίηση συλλογικής δύναμης και εξεύρεση λύσεων που σέβονται τις κοινές αξίες.

Η νέα ατζέντα εκτείνεται σε τέσσερις τομείς, επισημαίνοντας τα πρώτα βήματα για κοινή δράση που θα λειτουργούσαν ως αρχικός διατλαντικός οδικός χάρτης, για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με ομάδες αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα, στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος ομάδα αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει διά φυσικής παρουσίας στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Πέραν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και οι ομόλογοί του από την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ηγέτες των συγκεκριμένων κρατών μελών παρέθεσαν τις θέσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις επί των θεμάτων που θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο , θα απασχολήσουν οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, οι προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ενόψει και της αναμενόμενης κυκλοφορίας εμβολίων, η κλιματική αλλαγή, θέματα ασφάλειας, οι διατλαντικές σχέσεις και η πολιτική Νότιας Γειτονίας.

Το σχέδιο της Κομισιόν έρχεται ένα 24ωρο μετά τη νέα αντιπαράθεση εντός του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Στη διάρκεια της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της και έκανε ειδική αναφορά στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χαρακτήρισε μάλιστα την απόκτηση των S400 από την Τουρκία ως «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο. Ο κ. Πομπέο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου στη δική του τοποθέτηση επιτέθηκε σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πρακτικά αυτό που και η Ελλάδα επανειλημμένως επισημαίνει, ότι η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε στις ΗΠΑ εκφράζοντας τη λύπη του ότι τοποθετείται εναντίον της Τουρκίας και υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» (σ.σ. αναφορά στη μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία αλλά και τη στήριξη των κούρδων της Συρίας).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, στην παρέμβαση του εκτός των άλλων αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά και επεσήμανε την επανάληψη από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ αυτού που εδώ και καιρό τονίζει η Ελλάδα, ότι δηλαδή η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό Τσαβούσογλου περί ελληνικών «μαξιμαλιστικών θέσεων» ο κ. Δένδιας δήλωσε στους ομολόγους του ότι «εάν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε και το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό».

Μετά την τηλεδιάσκεψη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπερκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Στην Κύπρο ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έρχεται αύριο στην Κύπρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με την Νίκο Χριστοδουλίδη. Η επίσκεψη Δένδια στη Λευκωσία πραγματοποιείται ένα 24ωρο μετά τις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών θα είναι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, Χριστοδουλίδης και Δένδιας θα συζητήσουν και την κατάσταση στην περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του με τους οποίους συζητά κυρίως τις τουρκικές ενέργειες.

Επιμένει σε περιφερειακή διάσκεψη

Την ανάγκη για πραγματοποίηση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολου (πηγή ΓΤΠ) ο Τούρκος υπουργός σε δηλώσεις στα πλαίσια του, TRT World Forum 2020, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας πηγάζει από τις «μονομερείς και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις» που προσπαθούν να επιβάλουν η Ελλάδα και η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «πολύ συχνά, αυτά τα κράτη μέλη (Ελλάδα και Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου) κάνουν κατάχρηση της αλληλεγγύη της ΕΕ για να στηρίξουν εθνικιστικές ατζέντες. Η επιχείρηση Ειρήνη που έγινε πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο εναντίον της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου «η επιχείρηση που έγινε στις 22 Νοεμβρίου, έγινε χωρίς τη δική μας έγκριση και δόθηκε εντολή για έρευνα στο εμπορικό πλοίο που έφερε την Τουρκική σημαία. Αυτό, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: www.philenews.com