Κομισιόν: Ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 5% το 2021

153

Πτώση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 9% για το 2020, με ανάκαμψη της τάξης του 5% για το 2021 και 3,5% για το 2022 προβλέπει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της επιτροπής, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 207% του ΑΕΠ φέτος πριν να υποχωρήσει στο 195% το 2022.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η ελληνική οικονομία επηρεάστηκε σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ο μεγάλος τομέας των υπηρεσιών και η υψηλή εξάρτηση από τον εξωτερικό τουρισμό την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στα σοκ που προκαλούν οι περιορισμοί στα ταξίδια και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πάντως, η μελέτη τονίζει ότι η γρήγορη απάντηση της κυβέρνησης βοήθησε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην απασχόληση και στις επιχειρήσεις, μέχρι στιγμής. Για το 2021, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να στηριχθεί από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν δεν έχει συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις της τα οφέλη που θα προκύψουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πτώση του ΑΕΠ κατά 14% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 υπήρξε πρωτοφανής, αλλά ήταν το αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα οποία επηρέασαν σοβαρά τόσο την εσωτερική ζήτηση όσο και τις εξαγωγές. Η γρήγορη απάντηση για την προστασία της απασχόλησης και τη διασφάλιση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις απέτρεψε μία πιο αρνητική επίδραση στην αγορά εργασίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνει η Κομισιόν. Έτσι, η ανεργία κορύφωσε στο 18% τον Ιούνιο, από 15,6% που ήταν το Φεβρουάριο, αλλά υποχώρησε στο 16,8% τον Ιούλιο.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης θα είναι μόνο σταδιακή έως το 2022, καθώς κάποια από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό παραμένουν. Η υψηλή αβεβαιότητα, τα χαμηλά έσοδα και οι περιορισμοί στη ρευστότητα επηρέασαν αρνητικά τιε επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020, όμως οι δημόσιες επενδύσεις και η στήριξη ρευστότητας αναμένεται να διευκολύνουν την ανάκαμψη.

Πτώση ρεκόρ εμφάνισε και ο εξωτερικός τομέας κατά το δεύτερο τρίμηνο, με τις εξαγωγές να εμφανίζουν πτώση 32%. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν αρνητικά στη μεταβολή του ΑΕΠ το 2020, αλλά θα είναι θετικές κατά την ανάπτυξη του 2021 και του 2022, εκτιμά η Επιτροπή. Ενώ οι εξαγωγές προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν γρήγορα, οι εξαγωγές υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν πολύ χαμηλότερες από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα έως και το 2022. Ο διεθνής τουρισμός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική οικονομία, ήταν ο παράγοντας που οδήγησε στη μεγάλη πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τουριστικές αφίξεις θα ανακάμψουν μόνο μερικώς το 2021 και το 2022.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν μιλά για ήπια μόνο αντίδραση του ποσοστού της ανεργίας στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας μέχρι στιγμής, η οποία μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στα μέτρα στήριξης, αλλά και στο γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι γίνονται ανενεργοί, όταν χάνουν τη δουλειά τους. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 18% το 2020, ενώ η ανάκαμψη των δύο επόμενων ετών εκτιμάται ότι θα τη ρίξει στο 17% το 2022.
«Η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη, ειδικά σε σχέση με τον τουριστικό κλάδο και τους περιορισμούς στα ταξίδια, καθώς και για τα ‘μαξιλάρια’ ασφαλείας που έχουν απομείνει στις επιχειρήσεις», παραδέχεται η Κομισιόν. Πρόσθετοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία εντοπίζονται στις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και τις πιέσεις από το μεταναστευτικό. Όμως, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει σημαντικά ποσά χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία εκτιμάται ότι θα στηρίξουν σημαντικά την εσωτερική ζήτηση.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Κομισιόν περιμένει δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 7% του ΑΕΠ φέτος, λόγω της ύφεσης και του κόστους των μέτρων στήριξης της οικονομίας, το οποίο αναμένεται στο 4,1% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται στο 4,5% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 6,25% το 2021 και στο 3,5% το 2022.

Πηγή: www.kathimerini.gr