Κωνσταντίνος Μίχαλος – Ο «υπερκομματικός» βιομήχανος με την πολιτική δράση

294

«Ο καπετάνιος εγκαταλείπει το πλοίο τελευταίος». Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ήταν από χθες στο εργοστάσιο στο Κρυονέρι, ανησυχώντας για τη φωτιά και μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαριστούσε τους πυροσβέστες για το έργο τους, εκφράζοντας την την ευχή να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Εκεί υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του στα 61 του χρόνια. 

Αν είναι κάτι το οποίο μπορεί να χαρακτηρίσει την πορεία του Κωνσταντίνου Μίχαλου, είναι ότι η κοινωνική και πολιτική του δράση επισκίασε όλα τα χρόνια την πολύ επιτυχημένη και πολυσχιδή επιχειρηματική του παρουσία.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960, και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics & Political Science σε θέματα οικονομικών εφαρμογών. Είχε 4 παιδιά και μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά.

Ως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ήρθε συχνά σε ρήξη με τους κυβερνώντες, ενώ το καλοκαίρι του 2018 τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας από την Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος λόγω κυρίως της θέσης του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τη διετία 2004 – 2005 είχε διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, με υπουργό τότε τον Δημήτρη Σιούφα και το διάστημα 2005 και 2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με υπουργό τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

«Απογειώνοντας» την οικογενειακή επιχείρηση

Ο 61χρονος επιχειρηματίας, που έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή, από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση SWAN, καταφέρνοντας να την αναπτύξει σημαντικά, ακόμα και σε περίοδο κρίσης.

H SWAN ΑΕ που εδρεύει στο Κρυονέρι ιδρύθηκε το 1949 και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής μπαλονιών της Ευρώπης.

Η εταιρεία ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα το 1984 και έφτασε να εξάγει τα προϊόντα της σε 28 χώρες παγκοσμίως.

Πολύτιμος αρωγός του στο άνοιγμα νέων αγορών για την οικογενειακή εταιρεία ήταν ο γιος του Xρίστος, με τον Kωνσταντίνο Mίχαλο να έχει το χρόνο για να τολμήσει κι άλλα  projects.

Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στην απόκτηση της εταιρίας «Vinalia», από κοινού με τους αδελφούς Mπίκα, μπαίνοντας στην αγορά εμφιαλωμένων κρασιών και αποσταγμάτων.

Νωρίτερα, στα τέλη του 2010, και πάλι με τους αδεφλούς Μπίκα με τους οποίους τον συνέδεε και στενή φιλία, προχώρησαν στη δημιουργία ενός πρότυπου εμπορευματικού κέντρου αποθήκευσης και διανομών επίσης στη Bιομηχανική Zώνη του Kρυονερίου, με το εμπορικό σήμα The Foodballer.

Το 2016 δημιούργησαν δύο άλλες εταιρίες με τις επωνυμίες BMG – AGRO και NBMG, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εισαγωγής και ωρίμανσης μπανάνας και άλλων εξωτικών φρούτων.

Στα ΔΣ μεγάλων εταιρειών

Εκτός από την προσωπική του επιχειρηματική δράση, ως τεχνοκράτης με μεγάλη εμπειρία, διετέλεσε και μέλος στα Δ.Σ. της ΔΕΗ το 2007 και του ΟΤΕ το 2008.

Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” από τον Νοέμβριο 2012 έως το Μάϊο 2015, καθώς και μέλος του Δ.Σ. “Αστήρ Παλλάς Ξενοδοχειακή Α.Ε.” από τον Ιούνιο 2012 έως τον Ιούλιο 2017.

Ο υπερκομματικός «συνδικαλισμός»

Παράλληλα με το επιχειρηματικό του έργο, Κ. Μίχαλος ανέπτυξε έντονη δράση ως πρόεδρος του EBEA και της Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων, μια δράση η οποία χαρακτηρίστηκε από τον υπερκομματικό του λόγο.

Πάγιο «αίτημά» του ήταν η ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου, προκειμένου να γίνουν στη χώρα επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και για από εγχώριους επενδυτές.

Πηγή: tanea.gr