Ξεχωριστές συναντήσεις με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στη συνάντησή τους η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ «θα εξετάσουν από κοινού, τα τρέχοντα ζητήματα, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της συνόδου των G20». Ωστόσο η συνάντηση αναμένεται να έχει ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ανέφερε – επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές – πως σε διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ συμφώνησαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018. Σύμφωνα με την Welt η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν από το 2018, δηλαδή αφότου παρέλθουν γερμανικές εκλογές.
Η Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς στην σημερινή συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου η συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο δεν θα αφορά όμως «μόνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Τίθεται όμως και το ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο προσφιλές πρόγραμμα διάσωσης και ως εκ τούτου ακολουθεί το ερώτημα της μελλοντικής ύπαρξης ή μη ύπαρξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ». Η ΤΑΖ κλείνει με την εκτίμηση ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».