Όσο εγγύτερα πλησιάζουν στην άτυπη πενταμερή τόσο μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των θέσεων της ελληνοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς. Η Άγκυρα επιμένει να προτάσσει τις «νέες ιδέες» που πρέπει να απασχολήσουν την πενταμερή, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμηνύει πως είναι εκτός συζήτησης οτιδήποτε άλλο από αυτά που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Τουρκία προωθεί συστηματικά την ιδέα της συζήτησης νέων ιδεών για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού. Με πρώτο βιολί τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Άγκυρα επιμένει πως είναι νεκρή η συζήτηση ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό και γι’ αυτό θα πρέπει, κατά την πενταμερή, να μπουν στο τραπέζι νέες ιδέες.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις τελευταίες του παρεμβάσεις εμμένει στο ότι πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για ομοσπονδία και να μιλούν όλοι για λύση δύο κρατών. Μιλώντας κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του τουρκικού ΥΠΕΞ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού είναι η αδιάλλακτη και στρεβλή νοοτροπία της ε/κ πλευράς. «Αυτή η νοοτροπία βλέπει τους Τ/κ ως μειονότητα, όχι ως ισότιμο εταίρο, και δεν θέλει να μοιραστεί ούτε την εξουσία ούτε τους φυσικούς πόρους του νησιού. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να μιλάμε για ομοσπονδία, αλλά για ένα μοντέλο λύσης δύο κρατών. Η βούληση των Τ/κ προς αυτή την κατεύθυνση εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές. Περιμένουμε από όλους να σεβαστούν αυτή τη βούληση. Και τις εργασίες μας τις κάνουμε σε πλήρη συντονισμό με τους Τ/κ αδελφούς μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η στάση μας τέθηκε σαφώς και από τους δύο προέδρους κατά την τελευταία επίσκεψη του προέδρου μας στη Λευκωσία», είπε.
Προηγουμένως σε συνέντευξή του στην ισλαμική εφημερίδα Γενί Ακίτ, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως «το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής. Ούτε εμείς, ούτε οι Τ/κ έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «στην επόμενη περίοδο αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την άτυπη συνάντηση των πέντε συν τα ΗΕ. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματα τους για τη λύση. Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και στο πλαίσιο της λύσης να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι. Εμείς με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ».
Για τη Λευκωσία δεν τίθεται θέμα συζήτησης νέων ιδεών ή οτιδήποτε είναι εκτός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist φρόντισε να δώσει απάντηση στην τουρκική πλευρά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποτελούν βιώσιμες επιλογές ιδέες για επίλυση του Κυπριακού που παρεκκλίνουν από τα σχετικά ψηφίσματα: «Επιθυμώ να επαναλάβω ότι ο στόχος μας και η κορυφαία μας προτεραιότητα δεν είναι τίποτα άλλο από το να επανενώσουμε το νησί μας και να εδραιώσουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εξαρτήσεις είτε μέσω εγγυήσεων, είτε μέσω του δικαιώματος παρέμβασης και την παρουσία ξένων στρατευμάτων».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διεξαγωγή εποικοδομητικών και με καλή πίστη διαπραγματεύσεων, όχι υπό το καθεστώς απειλών και εκφοβισμού.
Μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως έχουν αναλάβει και πάλι δράση οι Βρετανοί, προωθώντας διάφορες ιδέες προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων και κυρίως της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα και με σχετική αρθρογραφία στον τουρκικό Τύπο, η Βρετανία βολιδοσκοπεί την ελληνοκυπριακή ηγεσία σε διάφορα επίπεδα.
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η Βρετανία φέρεται να δοκιμάζει τις αντιδράσεις σ’ αυτές τις νέες ιδέες που κινούνται ανάμεσα σε μια χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή συνομοσπονδία. Πρόσφατα ο Βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι, μιλώντας στον Άλφα άφησε να φανεί η ετοιμότητα το Λονδίνου να συζητήσει νέα πιθανά σενάρια προς αναζήτηση ενδιάμεσεων λύσεων.
Στο σχετικό της δημοσίευμα η Χουριέτ αναφέρεται σε διπλωματικούς κύκλους (που δεν κατονομάζει) οι οποίοι σχολιάζοντας την άρνηση της ε/κ πλευρά να συζητήσει οτιδήποτε εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ σημείωσαν πως «εάν κάποιο από τα μέρη θελήσει να βάλει ιδέες για το πώς θα μπορεί να βγει η διαδικασία από το αδιέξοδο, δεν μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να το εμποδίσουν».
Λουτ: Τρίτη απόγευμα βλέπει ΠτΔ και πρωί Τατάρ
Το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, 1η Δεκεμβρίου, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα προηγηθεί αυτής που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Τρίτης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εντατικοποιεί τις συσκέψεις της ενόψει της καθόδου Λουτ την ερχόμενη εβδομάδα.
Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση εργασίας με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στόχος της αποστολής Λουτ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, είναι να ξαναβάλει τη διαδικασία για το Κυπριακό πίσω στις ράγες μέσω της σύγκλησης από τον ΓΓ του ΟΗΕ, μιας άτυπης διαδικαστικής διάσκεψης τύπου 5+1 που θα γίνει για να συμφωνηθούν οι παράμετροι για τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης για την Κύπρο επί της ουσίας του προβλήματος. Η κ. Λουτ θα ακούσει τις πλευρές προκειμένου να ενημερώσει τον ΓΓ για τις δυνατότητες σύγκλησης της διαδικαστικής διάσκεψης.
Πηγή: www.philenews.com