Κύπρος – Αίγυπτος σε καλό δρόμο… ενώ η Άγκυρα ψάχνεται!

51

Τα θέματα της ενέργειας και της τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ταμάμ Σαλάμ. Σε κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη συνάντηση των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου υπογραμμίζεται «η αποφασιστικότητα των δύο χωρών να διευρύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις, να εμβαθύνουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία και να οικοδομήσουν στην στρατηγική τους σχέση».

Όπως επισημαίνεται, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κυπρίου ομολόγου του και μέχρι το τέλος του έτους θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Η ημίωρη συνομιλία των δύο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, γιατί ήταν ο πρώτος μη Άραβας ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα του και αναγνώρισε τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο ισλαμικός φονταμενταλισμός για την Αίγυπτο και την περιοχή.

Το ανακοινωθέν τονίζεται επίσης ότι οι δύο πρόεδροι «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Γάζα) και τις επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία». Και οι δύο χώρες υπογράμμισαν «την καθοριστική σημασία της συνεργασίας των μετριοπαθών δυνάμεων για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων και της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές της. Η Κύπρος εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον οδικό χάρτη, όπως αποφασίστηκε από τον Αιγυπτιακό λαό. Η Αίγυπτος επαναβεβαίωσε την σθεναρή υποστήριξή της για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν την εξαιρετική κατάσταση των σχέσεών τους και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να εμβαθύνουν περαιτέρω την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία τους και να οικοδομήσουν στην στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Σχετικά με την επίσκεψη Αλ Σίσι στην Κύπρο, η οποία θα είναι και η πρώτη, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα βοηθήσει στην προώθηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν τις ανταλλαγές επισκέψεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με την προοπτική να ολοκληρώσουν τις διμερείς συμφωνίες που συζητούν αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και θα έπρεπε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αραβικού κόσμου».

Με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, ο Κύπριος πρόεδρος συζήτησε θέματα ενέργειας, τις σχέσεις Λιβάνου -Ε.Ε. και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο κ. Σαλάμ ευχαρίστησε την Κύπρο για την προσφορά όπλων προς τη χώρα του, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών (πρόκειται να παραδοθούν σε λίγες μέρες) και ζήτησε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ασκήσει την επιρροή του σε ευρωπαίους ηγέτες, να πράξουν το ίδιο.

Σχετικά με αυτό το τελευταίο θεμα, η Ελλάδα εξετάζει επίσης την πιθανότητα παροχής know how και όπλων στον Λίβανο.

Οι σχέσεις με Τουρκία

Χθες στη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε το δικαίωμα του στρατηγού Σίσι να εκπροσωπεί νόμιμα τον Αιγυπτιακό λαό, προκαλώντας νέο, βαθύτερο σχίσμα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Τα σχόλια του Τ. Ερντογάν στάθηκαν αφορμή για την ακύρωση συνάντησης του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Καβούσογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο διπλωματών.

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια του κ. Ερντογάν για τον κ. Σίσι.

«Δεν είναι παράξενο ότι η κατασκευή τέτοιων ψευδών προέρχεται από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να βλαφτούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος».

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν υποβαθμίσει τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις στη βάση της εμμονής του Ταγίπ Ερντογάν να στηρίζει τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” και τον αποπεμθέντα πρόεδρο της χώρας Μόρσι.

Οι “Αδελφοί Μουσουλμάνοι” μάλιστα που έχουν τεθεί “εκτός νόμου” στην Αίγυπτο με πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας, μπορούν να ζητούν άσυλο στην Τουρκία, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία πρόσφατα κορυφαία στελέχη τους να μετακινηθούν εκεί, μετά την απόφαση του Κατάρ να ζητήσει την αναχώρησή τους από τη χώρα.

Πηγή: e-agoumanos.eu