ΛΥΣΣΩΔΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ… Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

347

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

O σχετικά πρόσφατα εκλεγείς νέος Πρόεδρος της Αργεντινής Ξαβιέ Μιλλέι επιχειρώντας να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δηλ. τις δραματικές περικοπές στις δαπάνες του δημόσιου τομέα, βρέθηκε μπροστά σε μια περίπου αναμενόμενη αντίδραση του κράτους και των πελατών του. Ετσι, με την προώθηση στη Βουλή, που βασικά ελέγχεται κατά πλειοψηφία απο κόμματα κρατιστών, ένα νομοσχέδιο που περιελάμβανε ένα είδος ριζικού “πριονισμού” δημοσίων δαπανών σε ολη σχεδόν την έκταση των κρατικών οργανισμών (“omnibus” – ολοκληρωτικά, αποκλήθηκε από συνεργάτες του νέου Προέδρου) συνάντησε την σχεδόν απόλυτη άρνηση του νομοθετικού σώματος. Στη στνέχεια ο Μιλλέι προώθησε ένα σχετικά διαλακτικότερο νομοθέτημα που τις ημέρες αυτές δοκιμάζεται η τύχη του.

Σε όλες τις κοινωνίες που ο δημόσιος τομέας εχει πετύχει να αντιμετωπίζεται σαν καλοπροαίρετο φιλανθρωπικό ίδρυμα, τα πλοκάμια που δημιουργείται απλώνονται παντού. Με αποτέλεσμα οι οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές που προκαλεί τελικά να βαφτίζιβται δηνιουργήμαρα του καοιταλισμου και των εχθρών των λαικών στρωμάτων. Ενω όλοι εκείνοι που εκμεταλλεύονται σαν κηφήνες τους οργανισμούς του κράτους, θησαυρίζουν απο αυτούς και βυθίζουν τον απλό κόσμο στην απόγνωση και την φτώχεια, φαντάζουν προστάτες των φτωχών και υπερασπιστές του λαού. Αυτο ακριβώς αντιμετωπίζει την στιγμή αυτη ο Μιλλέι και οι τύχες του θα σηματοδοτήσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των ελεύθερων κοινωνιών.

Ο Υπουργός Εσωτερικων της Αργεντινής Γκιγέρμο Φράνκο περιέγραψε ανάγλυφα το πρόβλημα: “Ολες αυτές οι κρατικές εταιρίες ξοδεύουν το 20% του προυπολογισμού τους για την πραγματοποίηση του θεσμικού τους ρόλου και το 80% για έξοδα διοίκησης”. Γι αυτό και η κυβέρνηση αποφάσθσε να μειωσει τις δαπάνες τους μειώνοντας την χρηματοδότησή τους απο το κράτος. Μιά ΜΚΟ ονόματι ASAP, που παρακολουθεί τα οικονομικάωτης χώρας διαπίστωσε πως ο Μιλλέι μείωσε τις επιδοτήσεις κρατικών φορέων σε 535 εκ $, περίπου περικοπή 61% σε οσα είχαν δαπανηθει στο ίδιο διάστημα το 2023. Οι περίπου 40 κρατικοι φορείς στην Αργεντινη που κακύπτουν υπηρεσίες σε όλους σχεδόν τους τομείς, απο σιδηροδρομικές μεταφορές σε αεροπορικές συγκοινωνίες, ενέργεια και υπηρεσίες αστικής εξυπηρέτησης λειτουργούσαν σψεδόν όλες με ζημια ολα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής μιάς εταιρίας πολιτικών συμβούλων ξεκαθάρισε τους σχετικούς κυβερνητικούς στόχους: “Υπάρχει τεράστιος χώρος για μείωση εξόδων, για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και για βελτίωση των τρόπων διοίκησης των κρατικών οργανισμών της Αργεντινής. Η κυβέρνηση όμως φιλοδοξεί να κινηθεί πολυ πιό εντονα. Διότι γι’ αυτήν είναι ζήτημα αρχών κι οχι μόνο χρημάτων και κόστους”. Λ.χ. η κυβέρνησή επιχείρησε να δώσει όλες τις μετοχές της βασικής κρατικής αεροπορικής εταιρίας Aerolineas Argentinas στους εργαζόμενους. Δίχως βέβαια παραπέρα χρηματοδοτήσεις. Η Γερουσία όμως απέρριψε την πρωτοβουλία που παραμένει σε ισχύ μεχρι να αποφασίσει η Βουλή. Αν καταψηφισθεί απορρίπτεται οριστικά. Τα νομοθετικα σωματα ονως δεν λενε που θα βρεθούν τα χρήματα για να συνεχισθούν οι χρηματοδοτήσεις. Κι ο Μιλλέι συνεχίζει να κατηγορεί τα παραδοσιακά κόμματα πως απονυζούν το αίμα του Αργεντίνικου λαού.

Στην ενέργεια επίσης ο φιλελεύθερος Πρόεδρος αποφάσισε αύξηση των τιμών για την κάλυψη του κόστους και τον εξορθολογισμό της κρατικής εταιρίας πετρελαίων YPF. Για κάθε κίνηση όμως της κυβέρνησης απαιτείται έγκριση των δύο νομοθετικών σωμάτων. Κι εκεί έχει επικεντρωθεί η αντίδραση του δημόσιου τομέα. Πολλά πάντως φαίνεται πως θα εξαρτηθούν απο τις μεταρρυθμίσεις στην YPF. Που για κάποιους θεωρείται σαν μικρή Αργεντινή. Αν εκεί επιτύχει ο Μιλλέι, ο δρόμος θα ανοίξει…