Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς θόρυβο και επιδείξεις αφήνουν πίσω τους τεράστιο κοινωνικό, πολιτιστικό και θετικό για τις κοινωνίες έργο. Σίγουρα δε, σε αυτή την κατηγορία ανήκε και η Μαριλή Σολομού, που απεβίωσε πριν ένα μήνα περίπου.
Γεννημένη το 1938 στην Αθήνα, οι γονείς της Μαριλής Σολομού ήταν οι Παναγής-Διονύσιος Σολομός και η Ξένη Τσακαλώτου. Η ίδια απεφοίτησε από το Αρσάκειο και στη συνέχεια έκανε σπουδές ψυχολογίας στην Ελβετία. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Νικόλαο και Παναγή Πετρακόπουλο. Παράλληλα, τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης μαγείρισσας από το περιοδικό «Γυναίκα» κατά τη δεκαετία του 1960, και πρωτοστάτησε στη βιολογική καλλιέργεια τοπικών προϊόντων στην Κεφαλονιά, κυρίως των ελιών της περιοχής. Επιπλέον, εργάστηκε στις δημόσιες σχέσεις στην εταιρεία Π.Σολομός & ΣΙΑ κατά την περίοδο 1976 – 1983.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Παναγής Σολομός υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα της εισαγωγής υψηλής τεχνολογίας για την οργάνωση επιχειρήσεων και συνέβαλε τα μέγιστα στην διάδοση των αρχών του σύγχρονου μάνατζμεντ.
Από την πλευρά της, η κόρη του ανέπτυξε σημαντική δράση στην Εραλδική και Γενεαλογική εταιρεία, ενώ μεγάλο ήταν το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό της έργο. Αποτέλεσε Επίτιμο μέλος της Επιτροπής Κυριών του Χαροκοπείου Εργαστηρίου των Απόρων Γυναικών και Κορασιών Κεφαλληνίας, καθώς και σημαντικός και μόνιμος χορηγός του Χαροκοπείου Εργαστηρίου. Απέσπασε, μάλιστα το τίτλο της μεγάλης ευεργέτιδας στο Χαροκόπειο Εργαστήριο. Επιπλέον, καίρια υπήρξε η συμβολή της στην τοπική ιστορία και λαογραφία της νήσου της Κεφαλληνίας, με την σύμπραξη της στην ίδρυση του Συλλόγου «Οι φίλοι του Κοργιαλενείου Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου», όπου υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. επί σειρά ετών. Τέλος, υπήρξε ενεργό μέλος στο σώμα Ελλήνων οδηγών, ενώ φίλη της υπήρξε η Ελένη Κοσμετάτου, ιδρύτρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου.