Του Τάσου Παπαδόπουλου
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σε κάποια σχολείο γίνονται καταλήψεις. Πρώτος διδάξας τη μέθοδο των καταλήψεων και όσων αυτές συνεπάγονται από βανδαλισμούς μέχρι καταστροφές, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτό διακρίθηκε στα μαθητικά του χρόνια και με την ίδια μέθοδο προχώρησε όταν βρέθηκε στο πολυτεχνείο.
Βεβαίως για να το τελειώσει πέρασαν δέκα, αντί για πέντε χρόνια, που είναι η διάρκεια των σπουδών, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Έγινε πρωθυπουργός, και αυτή η ανέλιξή του, μπορεί να διεγείρει και κάποιους νέους, που βλέπουν, ότι δεν πάνε μπροστά οι καλύτεροι αλλά οι … επαναστάτες.
Στις μέρες μας οι καταλήψεις έχουν ως κύριο αίτημα τον μειωμένο αριθμό στις τάξεις, προκειμένου να είναι ασφαλείς εντός της αίθουσας, που γίνεται το μάθημα. Το αίτημα είναι λογικό. Όμως οι τάξεις δεν μπορούν ως δια μαγείας να μεγαλώσουν, ούτε να κτιστούν νέα κτίρια μέσα σε λίγους μήνες.
Η άλλη λύση, οι μισοί πρωί και οι μισοί απόγευμα με την πρόσληψη άλλων τόσων δασκάλων και καθηγητών δεν παίζει και αυτή, μια και οι περισσότεροι γονείς των παιδιών εργάζονται και υπάρχει πρόβλημα με την φύλαξη των παιδιών τους τις πρωινές ώρες.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί πρότειναν την χρήση της μάσκας μέσα στο μάθημα, που περιορίζει δραστικά την διάδοση του covet 19. Βγήκαν όμως κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, που δηλώνουν αρνητές της μάσκας και δεν δέχθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Για να δούμε όμως πως έλυσαν σε κάποια δημόσια επίσης ξενόγλωσσα σχολεία το πρόβλημα. Για παράδειγμα στο ιταλικό σχολείο, που λειτουργεί στην Αθήνα, οι τάξεις έχουν δεκαπέντε παιδιά. Τα υπόλοιπα που κληρώνονται για μια εβδομάδα κάνουν μάθημα από το σπίτι τους, μέσω της τηλε-εκπαίδευσης.
Τα παιδιά αυτά παρακολουθούν το ίδιο μάθημα την ίδια ώρα, με τα παιδιά που βρίσκονται στην τάξη, από τον υπολογιστή τους. Θα πει κανείς αυτή είναι η λύση εύκολη και απλή.
Εδώ όμως υπάρχει η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ, που το απαγορεύει βάζοντας ένα σωρό προσκόμματα και δικαιολογίες. Από το γεγονός ότι θα δημοσιοποιείται η παράδοση του καθηγητή και θα μπορούν να την παρακολουθήσουν και τρίτοι, μέχρι το γνωστό παραμύθι, την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.
Απ’ ότι φαίνεται οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών της Ιταλίας, δεν έχουν τις … προοδευτικές απόψεις των δικών μας…