Κάθε φορά που η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς θέλουν να καθορίσουν εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα, και να αλλοιώσουν την ετυμηγορία των Τουρκοκυπρίων, προβαίνουν σε μαζικές παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων». Και όσοι παίρνουν την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους αποκτούν και δικαίωμα ψήφου. Την πεπατημένη ακολουθεί και αυτή την περίοδο το κατοχικό καθεστώς, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν προειδοποίησε πως θα γίνει «χαλασμός κόσμου» αν υπάρχει υπερβολική διαφορά στον αριθμό των ψηφοφόρων στις «προεδρικές εκλογές» που είχαν διεξαχθεί πέρσι και τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν φέτος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι η «κυβέρνηση μειοψηφίας» UBP-YDP-DP παραχωρεί συνεχώς «υπηκοότητες» και προβαίνει σε προσλήψεις σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» ενεργεί έχοντας ως έγνοια της το συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και τις «εκλογές».
Ανέφερε ακόμα ότι «μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα ο αριθμός των υπηκόων που θα γίνουν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν υπάρχει υπερβολική διαφορά ανάμεσά τους, να ξέρουν ότι θα γίνει χαλασμός κόσμου σε αυτή τη χώρα».
Επισημαίνοντας τη σημασία της πολιτικής για τον πληθυσμό, ο Ερχιουρμάν είπε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν όταν ανέλθουν στην «εξουσία» είναι πολιτική για τον πληθυσμό.
Κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι παραγνωρίζει τη «βουλή» και ισοπεδώνει την αξιοπρέπειά της, ο Ερχιουρμάν ανέφερε ότι εντός μιας «νομοθετικής περιόδου» η «κυβέρνηση» εξέδωσε 74 «διατάγματα», συμπεριφέρεται ωσάν να υπάρχει «προεδρικό σύστημα» στη «χώρα» και «ανακηρύσσουν δικτατορία» την ώρα που δεν διαθέτουν στήριξη στη «βουλή». Αναφερόμενος στις «δημοτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2022, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι το κόμμα του θα υποδείξει υποψήφιους σε όλους τους «δήμους» και επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι εργασίες τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο παρά τις παρεμβάσεις της Άγκυρας για στήριξη της λεγόμενης «κυβέρνησης» Ερσάν Σανέρ. Το ενδεχόμενο πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» θεωρείται ως δεδομένο. Αυτό που απασχολεί τους Τουρκοκύπριους στα κατεχόμενα είναι ο βαθμός παρέμβασης της Άγκυρας και σ’ αυτές τις «εκλογές».
Στο μεταξύ, στα 509 εκατομμύρια 540 χιλιάδες δολάρια ανήλθε το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου του κατοχικού καθεστώτος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την εφημερίδα Ντιγιαλόγκ (πηγή ΓΤΠ). Σύμφωνα με στοιχεία του «τμήματος εμπορίου» του «υπουργείου οικονομίας και ενέργειας», οι εξαγωγές κατά την εν λόγω περίοδο έφτασαν τα 83 εκατομμύρια 463 χιλιάδες δολάρια, ξεπερνώντας το όριο των 80 εκατομμυρίων και σημειώνοντας μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, που οι εξαγωγές ήταν 60 εκατομμύρια 949 χιλιάδες δολάρια. Το 53% των εξαγωγών κατά την υπό εξέταση περίοδο πραγματοποιήθηκαν προς την Τουρκία και το 47% προς τρίτες χώρες.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει σοβαρή την αύξηση που παρατηρήθηκε στις εισαγωγές του ψευδοκράτους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εισαγωγές ήταν 554 εκατομμύρια 532 χιλιάδες δολάρια, κατά το ίδιο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 37 εκατομμύρια 471 χιλιάδες δολάρια, φτάνοντας τα 592 εκατομμύρια 3 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το 2020, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Παίρνουν όλοι βαθμό πολύ κάτω από τη βάση
Απροβίβαστο παίρνουν τόσο ο Ερσίν Τατάρ όσο και η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Χαλκίν Σεκί και διενεργήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS).
Η έρευνα της CMIRS (πηγή ΓΤΠ) για το μήνα Σεπτέμβριο έδειξε πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θεωρούν τόσο τον «πρόεδρο» όσο και τους «υπουργούς» της «κυβέρνησης» αποτυχημένους.
Κληθέντες να βαθμολογήσουν με ανώτατο βαθμό το 10, τόσο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ όσο και τους «υπουργούς» της «κυβέρνησης» όσον αφορά στην άποψη τους για το πόσο επιτυχημένοι είναι στην άσκηση πολιτικής, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν την εξής βαθμολογία:
Ερσίν Τατάρ: «πρόεδρος» 3,94 μονάδες
Ερσάν Σανέρ: «πρωθυπουργός» 2,92
Ερχάν Αρικλί: «αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός οικονομίας και ενέργειας»: 2,56
Φικρί Ατάογλου: «υπουργός τουρισμού» 2,91
Ταχσίν Ερτουγρούλογλου: «υπουργός εξωτερικών» 2,86
Ολγκιούν Αμτζιάογλου: «υπουργός παιδείας» 3,24
Ντουρσούν Ογούζ: «υπουργός δημοσιονομικών» 3,18
Κουτλού Εβρέν: «υπουργός εσωτερικών» 3,07
Ουνάλ Ουστέλ: «υπουργός υγείας» 2,99
Ναζίμ Τσαβούσογλου: «υπουργός γεωργίας» 3,11
Ρεσμιγιέ Τσαναλτάι: «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» 2,93
Κοράλ Τσιαγμάν: «υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων» 2,73.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος επιτυχίας της «κυβέρνησης», με μονάδα αξιολόγησης το 10, είναι μόλις 3,03.
Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξασφαλίζει την ψηλότερη βαθμολογία και ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ερχάν Αρικλί εξασφαλίζει τη χαμηλότερη, αφού θεωρείται ο πιο αποτυχημένος «υπουργός» της παρούσας «κυβέρνησης».
Όσον αφορά στο θέμα της «ελευθερίας έκφρασης» κατά τον τελευταίο ένα χρόνο, το 62,53% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι είναι άσχημη η κατάσταση, το 27,86% απάντησε ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα όπως πριν και το 3,61% απάντησε ότι έχει καλυτερεύσει.
Όσον αφορά στον τομέα της υγείας, το 75,95% απάντησε ότι θεωρεί ότι η κατάσταση σε θέματα υγείας έχει χειροτερέψει τον τελευταίο ένα χρόνο, το 15,43% θεωρεί ότι παραμένει η ίδια και το 3,21% ότι έχει βελτιωθεί.
Για τον τομέα της εκπαίδευσης στα κατεχόμενα, το 74,55% από τους συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι τον τελευταίο ένα χρόνο έχει χειροτερέψει η κατάσταση, το 17,84% ότι παραμένει η ίδια και το 1,8% ότι έχει βελτιωθεί.
Επιπλέον, το 75,15% απάντησαν ότι θεωρούν ότι τον τελευταίο ένα χρόνο η «πολιτική κατάσταση στη χώρα» έχει επιδεινωθεί.
Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας στα κατεχόμενα, το 84,57% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι θεωρούν χειρότερη από πριν την κατάσταση που επικρατεί στη «χώρα» τον τελευταίο ένα χρόνο, το 8,02% ότι δεν έχει αλλάξει και το 3,01% ότι έχει βελτιωθεί.
Πηγή: www.philenews.com