Με βέλτιστες πρακτικές ΑΙ, οι εταιρείες μπορούν να τριπλασιάσουν την αξία τους… Της Νατάσας Φραγκούλη

462

Της Νατάσας Φραγκούλη

Το 10% των επιχειρήσεων, που θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2025, θα δημιουργήσουν τουλάχιστον τριπλάσια αξία ως αποτέλεσμα της χρήσης της, σε σχέση με το 90% των επιχειρήσεων, που δεν θα την υιοθετήσουν. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, νέα παγκόσμια έρευνα της ΕΥ, σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρώτου AI Hackathon Greece.

“Οι επιχειρήσεις, που θα υιοθετήσουν μία ριζοσπαστική προσέγγιση και θα επενδύσουν τους απαραίτητους πόρους έγκαιρα, είναι βέβαιο ότι αρχικά θα αντιμετωπίσουν τεχνολογικά, ρυθμιστικά και άλλα εμπόδια και διαταραχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Ωστόσο, τελικά, η επένδυσή τους θα αποδώσει, καθώς η GenAI είναι πραγματικά μετασχηματιστική”, τονίζει η ΕΥ.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη -GenAI- μετασχηματίζει τις επιχειρηματικές λειτουργίες

Όσον αφορά τον αντίκτυπο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα ανάλυσης της EY-Parthenon, αυτός αναμένεται να είναι ευρύς, με το 67% των θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και το 57% στις αναδυόμενες, να θεωρούνται μετρίως έως πολύ εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της.

Ο βαθμός έκθεσης, όμως, ανά τομέα, διαφέρει και ίσως είναι η πρώτη φορά που τεχνολογικές και θετικές κατευθύνσεις, που σχετίζονται με υπολογιστές, μαθηματικά, ιατρικές υπηρεσίες, κ.λπ., συγκαταλέγονται στους πιο εκτεθειμένους στις επιδράσεις της GenAI τομείς.

Στον αντίποδα, πιο περιορισμένες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις σε τομείς, όπως οι κοινωνικές επιστήμες και οι υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, που απαιτούν δεξιότητες που περιλαμβάνουν σύνθετη ανθρώπινη αλληλεπίδραση, δημιουργικότητα και συναισθηματική κατανόηση.

Μύθος η απώλεια θέσεων εργασίας;

“Η εκτίμηση ότι η GenAI θα αντικαταστήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, μάλλον θα αποδειχθεί ως μύθος, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να αναμένεται να δουν, σε πρώτη φάση, μεγαλύτερες προοπτικές επαύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους”, σημειώνει η εταιρεία.

Και προσθέτει: “Η GenAI θα μετασχηματίσει το εργατικό δυναμικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να της αναθέσουν τη διεκπεραίωση επαναλαμβανόμενων διεργασιών «ρουτίνας», απελευθερώνοντας χρόνο για διεργασίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και αυξάνοντας την αποδοτικότητα”.

“Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους εργαζόμενους, αλλά, αντίθετα, θα τους ενδυναμώσει”, σημειώνουν οι αναλυτές της ΕΥ, συμπληρώνοντας ότι “οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική και τις λειτουργίες τους σε όλους τους τομείς, τοποθετώντας τους ανθρώπους και τις μηχανές, μαζί στο επίκεντρο”.

Προκλήσεις κυβερνοασφάλειας

Την ίδια στιγμή, πάντως, είναι βέβαιο ότι η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, συνοδεύεται από μία σειρά προκλήσεων: ηθικές, οικονομικές και προκλήσεις, που συνδέονται με την ασφάλεια δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια, όπως η αποκάλυψη ή “πρόβλεψη” ευαίσθητων πληροφοριών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 19% των επικεφαλής λειτουργιών κυβερνοασφάλειας, που συμμετείχαν στην πρόσφατη έρευνα της EY, Global Cybersecurity Leadership Insights Study, ανέδειξαν την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση ως την κορυφαία εν δυνάμει απειλή για τους οργανισμούς τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: sepe.gr