Μέγα το «μαϊμούδειον άγος» χωρίς κάθαρση, με συνταξιούχο «τυφλό» να οδηγεί … ταξί!… Του Δημήτρη Στεργίου

377

Του Δημήτρη Στεργίου

Είχα έως σήμερα την αφελή εντύπωση ότι, ύστερα από συνεχείς αποκαλύψεις καθημερινής οικονομικής και κοινωνικής τρέλας, καταγγελίες, ερωτήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή, διαβεβαιώσεις αρμόδιων υπουργών, απογραφή συνταξιούχων και ανακοινώσεις αποτελεσματικών τάχα μέτρων, θα είχε γίνει κάθαρση των ασφαλιστικών ταμείων από το «μαϊμούδειον άγος» των αναπηρικών συντάξεων. Αμ δε! Διότι, όπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» ασκήθηκαν διώξεις εναντίον επτά ατόμων για κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας σε κατάστημα ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη με βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος. Όπως δημοσιεύθηκε, οι επτά φέρονται να εξέδιδαν πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας, κατηγορούνται για «εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, χρήση υπηρεσιακού απορρήτου, εμπορία επιρροής, διακίνηση ναρκωτικών κ.α.». Στην υπόθεση εμπλέκονται προϊστάμενος καταστήματος ΙΚΑ, η δικηγόρος κόρη του και άλλα πέντε άτομα που εντοπίστηκαν από τις αρχές. Μεταξύ αυτών τρεις γιατροί, ο προϊστάμενος και υπάλληλοι της υπηρεσίας.

Δηλαδή, αποκαλύπτονται και σήμερα όσα επί δεκαετίες έγραφα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στο «Βήμα» και τα «Νέα» μαζί με άλλους συναδέλφους, όπως ο αγαπητός μου φίλος Ηλίας Γεωργάκης στην εφημερίδα «Τα Νέα», για τις αναπηρικές συντάξεις «μαϊμούδες» του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» είχα προτείνει στον τότε διευθυντή του Γιάννη Μαρίνο να εγκαινιάσουμε τη στήλη «Κράτος Αρλούμπα», όπου θα δημοσιεύονταν τέτοια θέματα καθημερινής οικονομικής τρέλας, ο οποίος, παρά τον αρχικό του ενδοιασμό, τελικά ενέκρινε. Η στήλη αυτή είχε μεγάλη επιτυχία και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Θρίλερ»! Πολλά από τα άρθρα – σχόλια της στήλης αυτής εγκιβωτίσθηκαν στη συνέχεια στο βιβλίο μου υπό τον τίτλο «Trehellas: 540 ιστορίες καθημερινής οικονομικής τρέλλας, 1972-2012».

Ανάπηροι «μαϊμούδες» λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα επί δεκαετίες

Από διαχρονικά στοιχεία δεκαετιών του αρχείου μου προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο εκτροφείο «μαϊμούδων» αναπήρων συνταξιούχων. Αυτό έχει κοστίσει και κοστίζει στα ασφαλιστικά ταμεία πολλά δισ. ευρώ, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας, της απίστευτης ανοργανωσιάς και παροιμιώδους ανικανότητας όλων των κυβερνήσεων, αλλά και κομματικών σκοπιμοτήτων καθώς συνεχώς αποκαλύπτονται πτυχιούχοι «μαϊμούδες», αγρότες «μαϊμούδες» και επιδοματούχοι «μαϊμούδες». Απλώς υπενθυμίζω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για το 2016 επισημαίνει ότι χιλιάδες Έλληνες εισπράττουν ως «μαϊμούδες» το έστω σε περιορισμένη τότε εθνική κλίμακα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα! Παραθέτω από το αρχείο μου μερικές προκλητικές περιπτώσεις τέτοιων συνταξιούχων που λυμαίνονταν τα δημόσια ταμεία ήδη από το 1970, δηλαδή πριν από… 52 χρόνια:

-Στις 18 Ιουλίου του 1988 δημοσιεύθηκαν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» τα ακόλουθα στοιχεία: Το 1970, το σύνολο των συνταξιούχων αναπηρίας του ΙΚΑ στην Ελλάδα ανερχόταν στα 48.170 άτομα. Αντιπροσώπευαν το 22,35% του συνόλου των συνταξιούχων (215.514 άτομα). Το 1986 (τελευταία στοιχεία για τότε) το σύνολο των συνταξιούχων αναπηρίας ανερχόταν στα 137.885 άτομα. Αντιπροσώπευαν το 27% του συνόλου των συνταξιούχων (510.059 άτομα). Τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταξιούχων αναπηρίας είχαν το 1986 το Αλιβέρι (47,36%), η Ιεράπετρα (45,21%), η Λευκάδα (44,34%), η Λαμία (44,31%), η Αταλάντη (43,61%), το Ρέθυμνο (41,9%), η Αλεξάνδρεια και τα Οινόφυτα (40%), η Κάλυμνος, τα Νέα Μουδανιά, Κιάτο και Ρόδος (39%).

-Τρία χρόνια αργότερα, σε σχόλιό μου στην εφημερίδα «Τα Νέα» (22 Οκτωβρίου 1991) υπό τον τίτλο «Συνταξιούχοι … μαϊμούδες!» αποκάλυπτα τα ακόλουθα. Από τον Κοινωνικό Προϋπολογισμού προέκυπτε ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ ήταν 650.000 άτομα. Από αυτούς οι 304.000 λόγω γήρατος και 161 λόγω αναπηρίας. Από τους 746.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, οι 564.000 περίπου ήταν λόγω γήρατος. Οι 182.000 περίπου λόγω αναπηρίας! Μόνο στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ήταν πάνω από 340.000 άτομα. Ή αντιπροσώπευαν ποσοστό 25% του συνόλου των συνταξιούχων. Ή επιβάρυναν το ΙΚΑ με 70 περίπου δισ. δραχμές και τον ΟΓΑ με 13 δισ. δραχμές το χρόνο!

-Έξι χρόνια αργότερα και, συγκεκριμένα, στα μέσα Ιουνίου του 1997, ο τότε διευθυντής του υποκαταστήματος Συντάξεων και Υγειονομικών Επιτροπών Αθηνών του ΙΚΑ Ξάνθιππος Σκεύης σε έκθεσή του προς τους τότε αρμοδίους κατέληγε στις ακόλουθες απίστευτες διαπιστώσεις: Κατά την τελευταία διετία (1995-1997) εξετάσθηκαν από τις Υγειονομικές Επιτροπές 39.400 ασφαλισμένοι για αναπηρία. Από εξονυχιστικό έλεγχο πρωτοβαθμίως διαπιστώθηκε ότι πήραν συντάξιμο ποσοστό… 83% και δευτεροβαθμίως πήραν συντάξιμο ποσοστό μόνο 55,5%!!! Τότε, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, εξετάζονταν 100 φάκελοι κατά μέσον όρο την ημέρα για αναπηρία ή 2.000 το μήνα ή 24.000 το χρόνο!!! Είχε στηθεί δηλαδή ολόκληρη “βιομηχανία” παραγωγής πιστοποιητικών συνταξιούχων αναπήρων!

Τυφλός με αναπηρία 100% εργαζόταν σε οικοδομή ή σε ταξί!

Είχα την αφελή και τότε εντύπωση ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις από τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», τα «Νέα», το «Βήμα» και πολλές άλλες εφημερίδες θα είχαν ευαισθητοποιήσει τις τότε κυβερνήσεις και τους τότε αρμόδιους υπουργούς και θα είχαν απαλλάξει τα ασφαλιστικά ταμεία από το μείζον αυτό οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό άγος. Αμ δε και πάλι! Διότι, συνεχώς αποκαλύπτονταν «μαϊμούδες»- ανάπηροι. Παραθέτω μερικές περιπτώσεις:

-Με 100% αναπηρία τυφλότητας το 2011 εργαζόταν σε οικοδοµή, ανεβασμένος σε σκαλωσιά!

-Τυφλός ταξιτζής οδηγούσε στη Λακωνία!

-Άλλος δούλευε ως delivery boy!

-Σε χωριό της Λακωνίας συνταξιούχος πήρε σύνταξη το 1993 από τον ΟΓΑ µε 67% αναπηρία και το 1997 µε 100% αναπηρία κι επιπλέον επίδοµα νοσοκόµου!

-Στο Γύθειο ένας τυφλός που έπαιρνε 1.000 ευρώ τον µήνα εντοπίστηκε από ανθρώπους του ΟΓΑ να παίζει τάβλι στο καφενείο! -Το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%), ενώ η µέση ηλικία συνταξιοδότησης στις αναπηρικές συντάξεις είναι κατά δέκα χρόνια µικρότερη της αντίστοιχης µέσης ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

-Σε πολλές περιοχές (Θεσσαλία, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα) τα ποσοστά ξεπερνούν το 18% και σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%.

Καταπέλτης και το πόρισμα των «σοφών», αλλά… Κι όλα αυτά γίνονταν και συνεχίζονταν μολονότι το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό την ίδια περίοδο ήταν καταπέλτης! Μάλιστα, η Επιτροπή δεν χαρακτήριζε μόνο ως σκάνδαλο τις αναπηρικές συντάξεις – µαϊµούδες, αλλά και εντόπιζε και τη ρίζα του κακού, η οποία συνεχώς επισημαίνονταν, αλλά ουδέποτε έγινε έλεγχος όλων εκείνων που ως μέλη πρωτοβάθμιων κυρίως επιτροπών έκριναν ως «αναπήρους» άτομα με τεράστια ποσοστά. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα επισημαίνονταν τα ακόλουθα:

1. Οι υγειονοµικές επιτροπές αποδείχθηκαν ευάλωτες στις διάφορες πιέσεις, µε αποτέλεσµα να χορηγούν συντάξεις σε ασφαλισµένους που δεν αντιµετώπιζαν πρόβληµα αναπηρίας. Χάρη στο ελαστικό πλαίσιο λειτουργίας τους ευδοκίµησε η πολιτική συναλλαγή που υπονόµευσε το σύστηµα απονοµής των συντάξεων αναπηρίας. Οι πελατειακές και προσωπικές σχέσεις τις µετέτρεψαν σε πολιτικό και προσωπικό αντάλλαγµα. Είναι κοινό µυστικό ότι πολλοί συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας εξακολουθούν να απασχολούνται ανασφάλιστοι. 2. Οι µεγάλες διαφοροποιήσεις των ποσοστών αναπηρικών συντάξεων σε κάποιους νοµούς (Περιφερειακό ΙΚΑ Αθηνών 8,58%, Περιφερειακό ΙΚΑ Λαµίας 18%, Περιφερειακό ΙΚΑ Καρδίτσας 19,34%, Περιφερειακό ΙΚΑ Κοµοτηνής 25,58% κ.λπ.), που δεν δικαιολογούνται από το είδος των ασκούµενων οικονοµικών ή βιοµηχανικών και λοιπών δραστηριοτήτων αποδεικνύουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το σύστηµα καθορισµού και λειτουργίας των υγειονοµικών επιτροπών δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του.

Είναι αλήθεια ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2011 δημιουργήθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο υπήχθη στη ∆ιεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της ∆ιοίκησης του Ιδρύµατος. Επίσης, είχε ανακοινωθεί ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας θα καταρτιζόταν Μητρώο Ατόµων µε Αναπηρία, ενώ από την ίδια ημερομηνία θα καταργούνταν όλες οι άλλες επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας. Υπενθυμίζω ακόμα ότι από τότε, δηλαδή το 2011, όπως είχε ανακοινωθεί, το υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ και το Σ∆ΟΕ είχαν αρχίσει ελέγχους σε συγκεκριµένες περιοχές, όπου δρουσαν κυκλώµατα που εξέδιδαν αναπηρικές συντάξεις – µαϊµούδες και εµπλέκονταν δικηγορικά γραφεία, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύµατος, όπως σήμερα, καλή ώρα! Μάλιστα, όπως είχε τότε αποκαλυφθεί, σε περιοχές της ∆υτικής Μακεδονίας η αµοιβή για την έκδοση αναπηρικής σύνταξης κυµαινόταν από 1.500 ώς 7.000 ευρώ, ενώ στην Αθήνα έφθανε και τα 6.000 ευρώ, ανάλογα µε την πάθηση και την περιοχή. Στο ΙΚΑ, οι περιοχές µε το µεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων πάνω από 20% είναι η Κρήτη, η Λευκάδα, η Αρτα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια και η Αθήνα.

Πάντως, η ρίζα του προβλήματος αυτού εντοπίζεται και στη διαπίστωση ότι νόμος δίνει το δικαίωμα σε διευθυντές του ΙΚΑ να πριμοδοτούν μέχρι και 17% τα αρχικά ποσοστά αναπηρίας που γνωματεύουν οι υγειονομικές επιτροπές. Σε περιπτώσεις ενστάσεων μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός των δικαιούχων αναπηρίας κερδίζουν αυτή την πριμοδότηση, και από 50%, ή 55% που μπορεί να είναι το ποσοστό αναπηρίας με την αρχική γνωμάτευση των γιατρών, να γίνεται 67% και άνω για να βγει η αναπηρική σύνταξη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι συχνές σε ασφαλισμένους που αιτούνται αναπηρική σύνταξη για ψυχολογικές παθήσεις, σύμφωνα με επίσημες αναφορές που έχουν υποβληθεί στη διοίκηση του ΙΚΑ. Κι όμως, μολονότι το μέτρο αυτό στόχευε στην καρδιά του προβλήματος, οι έλεγχοι αυτοί δεν επεκτάθηκαν από το ΣΔΟΕ και στο πόθεν έσχες και την περιουσιακή τους κατάσταση υπαλλήλων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που είχαν διατελέσει στο παρελθόν μέλη Πρωτοβάθμιων Επιτροπών, η οποία ίσως δεν δικαιολογούνταν από τη μισθοδοσία τους!

-Υπενθυμίζω ότι το 2011 είχε διενεργηθεί απογραφή των συνταξιούχων από την οποία προέκυψε ότι περισσότεροι από 120.000 ασφαλισμένοι «φαντάσματα» στερούσαν 1,5 δισεκατομμύρια το χρόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 60.000 ανάπηροι «μαϊμού» έπαιρναν συντάξεις, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια κόστιζαν στα ταμεία όσοι… πέρασαν για μικρό διάστημα από τη χώρα μας και κατοχύρωσαν σύνταξη. Καταιγισμός νέων αποκαλύψεων μετά το 2011

Αμέσως μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου, η τότε κυβέρνηση, αλλά και η επόμενη του 2012 και 2013, ύστερα από πιέσεις της τρόικας, η οποία γνώριζε με λεπτομέρειες το άγος αυτό, το θέμα ήρθε και στη Βουλή, όχι από ενδιαφέρον για τους πράγματι συνταξιούχους, αλλά για τους …“μαϊμούδες”! Αναφέρω, για παράδειγμα, την ερώτηση της τότε βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί από το υπουργείο σε πόσες περιπτώσεις κατά την τελευταία τριετία διακόπηκε η πληρωμή συντάξεων σε «μαϊμού» αναπήρους και σε πόσες περιπτώσεις κατά την τριετία μειώθηκε το συνολικό πληρωτέο ποσό σε συνταξιούχους, μετά την επανεκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας λόγω ψευδών γνωματεύσεων από γιατρούς. Η βουλευτής επεσήμανε τότε ότι «αν και πέρασαν τρία χρόνια με Μνημόνια, δεν δόθηκαν ποτέ αναλυτικά στοιχεία για τις υποθέσεις των δήθεν ανάπηρων συνταξιούχων».

Ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 23 Ιουλίου του 2013 μετά από ερώτηση της παραπάνω βουλευτού ανέφερε ότι … «μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τη διακοπή συντάξεων σε μη δικαιούχους αναπήρους, καθώς η έρευνα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται». Ο υπουργός δεσμεύτηκε πάντως ότι ευθύς μόλις τα στοιχεία γνωστοποιηθούν το υπουργείο θα προβεί στην άμεση ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας. Επίσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: -Ο επανέλεγχος έδειξε ότι η πλειοψηφία των «τυφλών» στην Κάλυμνο έβλεπε κανονικά και έπαιρνε το επίδομα – Ανάλογες σκηνές και στη Ρόδο με 9 άτομα να… προσπαθούν να πείσουν τον οφθαλμίατρο ότι δεν βλέπουν – Παράνομη η λήψη επιδόματος τυφλότητας έως και 66% στα Δωδεκάνησα. – Οι «μαϊμού» τυφλοί αναμένεται να κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έπαιρναν τα τελευταία χρόνια

-Δεκάδες άτομα που λάμβαναν παράνομα επίδομα τυφλότητας, 200 ευρώ ανά μήνα, εντόπισαν στα Δωδεκάνησα οι επανέλεγχοι που διενεργήθηκαν από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στα Δωδεκάνησα. Οι έλεγχοι έγιναν στην Κάλυμνο, από τις 11/06/2013 έως τις 13/06/2013, για επιδοματούχους των περιοχών Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου και Λειψών και στη Ρόδο από τις 26/06/2013 έως τις 28/06/2013.-Στην Κάλυμνο κλήθηκαν για επανέλεγχο 156 άτομα, εκ των οποίων δεν προσήλθαν τέσσερις. Από τους 152 που εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι 100 δεν ήταν τυφλοί (ποσοστό 65,79%). Αντίστοιχα, στη Ρόδο, κλήθηκαν 131 επιδοματούχοι και από τους 125 που εξετάστηκαν (δεν προσήλθαν έξι) οι εννέα διαπιστώθηκε δεν ήταν τυφλοί (7,20%).

-Στην Κάλυμνο υπήρχαν μόλις 52 πραγματικά τυφλοί

Υπενθυμίζω ότι τότε αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε «απογοήτευση και οργή», τονίζοντας ότι «θα διερευνηθούν οι ευθύνες όσων συνέβαλαν σε αυτές τις παράνομες πράξεις». Και συνέχισε: «Σε μια περίοδο που η χώρα και οι συμπολίτες μας υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες και στερήσεις, δεν επιτρέπεται σε κανέναν και για κανένα λόγο να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με παράνομες πρακτικές και συμπεριφορές». Επίσης, πρόσθεσε και τα εξής: «Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, που έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλους. Η διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων αποκάλυψε παράνομη λήψη επιδόματος τυφλότητας έως και 66% στα Δωδεκάνησα».

Για την ιστορία σημειώνω ότι λίγες μέρες αργότερα η διοίκηση του ΙΚΑ με ανακοίνωσή της «διόρθωσε» τα παραπάνω στοιχεία τονίζοντας ότι «από τη διεξοδική επανεξέταση των στοιχείων προκύπτει ότι στο εξεταστικό κέντρο Καλύμνου, από τους 89 κληθέντες για επανεξέταση, προσήλθαν τελικά 80 εκ των οποίων οι 28, το 35% κρίθηκαν ως μη τυφλοί».

Στη συνέχεια, όπως προκύπτει από το αρχείο μου (δημοσιεύματα των εφημερίδων «Νέα», «Έθνος» κλπ) οι αποκαλύψεις για τις αναπηρικές συντάξεις σε μερικές περιοχές της χώρας μετά το 2010 είναι καταιγιστικές:

-Το Ηράκλειο έχει την πρωτιά στις αναπηρικές συντάξεις μέσω ΙΚΑ (20,4%)

-Ακολουθούν τα Γρεβενά με 19,2% και η Πρέβεζα με 19,1%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Αθήνα (8,9%) στη Φωκίδα (10,3%) και στη Βοιωτία (10,4%).

-ΟΓΑ: Το υψηλότερο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων ( 25,1%) καταγράφεται στα Χανιά. Ακολουθούν το Ρέθυμνο με 24,% και η Λευκάδα με 24,5%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Κεφαλονιά (9,4%) και στη Σάμο (9,3%).

– Τον Απρίλιο του 2013 έγινε έρευνα για ακόμα 50 περιπτώσεις με «μαϊμούδες» – ανάπηρους, αυτή τη φορά στη Χίο και 616 περιπτώσεις μη δικαιούχων στη Ζάκυνθο…

Πηγή: ot.gr