Μέσα σε 90 δεύτερα έκανε αποκαλυπτήρια ο Μενέντεζ

384

Χρειάστηκε μόλις 90 δευτερόλεπτα προκειμένου ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ προκειμένου να παρουσιάσει την χώρα Τουρκία και την πολιτική της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο γερουσιαστής Μενέντεζ ήταν έντονα επικριτικός έναντι της Τουρκίας και τοποθετήθηκε κατά της πώλησης σε αυτήν από τις ΗΠΑ των F-16.

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία αξίζει να αγοράσει τα F-16», είπε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σχετικά με το αίτημα για τον προϋπολογισμό του 2024 για το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Μενέντεζ απηύθυνε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ μια σειρά ερωτήσεων, μεταξύ αυτών για το γεγονός ότι συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της Ε.Ε. με 40.000 στρατεύματα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει παγώσει από τα Ηνωμένα Έθνη, για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας, αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία κ.α.

Ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε πως θα αποκαλούσε αυτή τη χώρα «προκλητικό σύμμαχο». Ο Μενέντεζ του απάντησε πως τη χώρα αυτή την ονομάζει Τουρκία και δεν πιστεύει ότι σε μια τέτοια χώρα, αξίζει να πάρει τα F-16.

Συγκεκριμένα, ο Γερουσιαστής ρώτησε τον κ. Μπλίνκεν: «Τι αποκαλείτε μία χώρα που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας; Που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ; Που έχει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους στη φυλακή από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και φυλακίζει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο πριν από τις εκλογές; Που επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ για να ερευνήσει στην υφαλοκρηπίδα της; Που δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία;».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μενέντεζ ρώτησε, επίσης πώς θα αποκαλούσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μια χώρα «που συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εναντίον των εταίρων των ΗΠΑ, όπως οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας; Που σταμάτησε την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Που συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της Ε.Ε. με 40.000 στρατεύματα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει παγώσει από τα Ηνωμένα Έθνη; Που αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης; Που έχει μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα τζαμί παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της UNESCO; Που συλλαμβάνει και φυλακίζει αμερικανικό προσωπικό;».

Η απάντηση του Αντονι Μπλίνκεν ήταν, «νομίζω ότι θα το έλεγα ότι ένας σύμμαχος πρόκληση (challenging ally)», με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να ανταπαντά: «Λοιπόν, αποκαλώ τη χώρα αυτή Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω ότι σε μια τέτοια χώρα αξίζει να πουλήσουμε τα F-16».

Εκτός ατζέντας: Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ανάλογες τοποθετήσεις όπως αυτή του Ρόμπερτ Μενέντεζ προκαλούσαν άμεση και οργίλη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας. Ωστόσο, λόγω επικείμενων εκλογών, η Τουρκία προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω ένα άλλο ύφος και κυρίως να μην συγκρούεται με χώρες όπου θα μπορούσε να έχει κέρδος. Ενώ για τον Ερντογάν θέματα όπως τα F-16 φαίνεται να μένουν εκτός ατζέντας όπως φάνηκε και μέσα από μια πρόσφατη συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι. Η προσοχή ήταν στραμμένη στα θέματα εσωτερικής πολιτικής και την οικονομία.

Πηγή: philenews.com