Μετανάστες, μαύρες τρύπες και 300 ειδικοί αστυνομικοί

243
Του  Άριστου Μιχαηλίδη
   

Το ότι το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση είναι τεράστιο, το έχουμε εμπεδώσει όλοι -τουλάχιστον όσοι δεν βγάζουν λεφτά παριστάνοντας τους ευαίσθητους ανθρωπιστές, λες κι οι υπόλοιποι είναι απάνθρωποι- αφού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, όσα συνέβησαν τελευταία στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα λόγω υπερπληθυσμού και αλλού, όπως στη Χλώρακα ή τώρα στην Έμπα, έχουν αναδείξει και την επείγουσα φύση του προβλήματος. Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε σύσκεψη στο Προεδρικό με υπουργούς και άλλους, πιστέψαμε πως ακριβώς αυτή την επείγουσα φύση ήθελε να αντιμετωπίσει.

Αλλά, για να λέμε την αλήθεια, ανησυχήσαμε περισσότερο με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Το πρόβλημα ούτως ή άλλως είναι δύσκολο έως άλυτο. Μας λένε ότι αποφάσισαν, για παράδειγμα, να γίνουν αυστηροί έλεγχοι στα υποστατικά όπου διαμένουν μαζικά μετανάστες. Δεν χρειαζόταν προεδρικός συναγερμός για να αντιμετωπιστούν μερικές πτυχές του προβλήματος, που χρονίζουν ανεπίτρεπτα.

Τα υποστατικά όπου διαμένουν μαζικά μετανάστες δεν είναι κρυμμένα σε καμιά αχανή χώρα, όπως την Κίνα, και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Όλοι τα γνωρίζουν, όλοι τα βλέπουν μπροστά τους. Και οι πολίτες και οι αστυνομικοί και οι υπουργοί. Στον Φιλελεύθερο γράψαμε πριν μήνες για ένα κτήριο στο κέντρο της Λευκωσίας, δίπλα από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Ο ιδιοκτήτης το ενοικίασε και ο ενοικιαστής το υπενοικιάζει σε πολλούς αλλοδαπούς και εισπράττει επιδόματα από το κράτος, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Το γνωρίζει και το κράτος και το δημαρχείο. Αλλά, η περιπέτεια συνεχίζεται. Ουδείς παρενέβη να ελέγξει τις συνθήκες. Δεν χρειαζόταν σύσκεψη στο Προεδρικό, υπάρχουν Νόμοι, Κανονισμοί, κι έπρεπε να εφαρμόζονται αυτόματα. Τώρα πια, το κακό είναι τόσο μεγάλο, που ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το άλλο που αποφασίστηκε είναι οι αυστηροί έλεγχοι στην παράνομη εργοδότηση μεταναστών. Ίδια κατάσταση με τα υποστατικά. Μόλις πριν από λίγες μέρες γράφαμε ότι από το 2016 μέχρι το 2022, φυλακίστηκαν 1.145 αλλοδαποί που εργάζονταν παράνομα και μόλις εννέα εργοδότες. Οι υπόλοιποι εργοδότες πού είναι; Δεν εντοπίστηκαν, λέει. Πώς γίνεται αυτό, εργάζονταν οι αλλοδαποί χωρίς εργοδότες; Μάλιστα, οι αλλοδαποί οι οποίοι ούτως ή άλλως εργάζονταν για ψίχουλα, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι με δώδεκα μήνες, ενώ οι ελάχιστοι εργοδότες που έφτασαν στα δικαστήρια καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από ένα μέχρι τρεις μήνες. Δηλαδή, η παρανομία αυτών που εργάζονταν για ένα κομμάτι ψωμί ήταν μεγαλύτερη από αυτούς που τους εργοδοτούσαν και τους εκμεταλλεύονταν. Φέτος, είναι στη φυλακή για παράνομη εργασία 53 αλλοδαποί και ένας εργοδότης. Πέρσι φυλακίστηκαν 225 αλλοδαποί και ένας εργοδότης. Είναι λογικό; Χρειάζεται προεδρική σύσκεψη για να δουν οι υπηρεσίες ότι κάτι δεν πάει καλά;

Όταν τα πιο απλά και επιβαλλόμενα δεν τα ρυθμίσαμε, ενώ συμβαίνουν χρόνια ολόκληρα, ήταν επόμενο να έρθουν να μας πνίξουν. Και δεν είναι μόνο τα υποστατικά και η παράνομη εργοδότηση. Ποιος ελέγχει, ας πούμε, τους αιτητές ασύλου οι οποίοι εισπράττουν κρατικό επίδομα και ταυτόχρονα εργάζονται παράνομα χωρίς να το δηλώνουν. Πότε θα ρυθμιστεί αυτό που γράψαμε κι εμείς πολλές φορές: Συλλαμβάνονται δεκάδες στα αεροδρόμια που προσπαθούν να ταξιδεύσουν με πλαστά διαβατήρια. Αντί να απελαθούν αμέσως, καταδικάζονται σε καμιά δεκαριά μήνες φυλακή και φιλοξενούνται στις Κεντρικές Φυλακές οι οποίες φουλώνουν. Αφού θα απελαθούν ούτως ή άλλως μόλις αποφυλακιστούν, γιατί φυλακίζονται και δεν απελαύνονται αμέσως; Αν είναι ζήτημα νομοθεσιών ας αλλάξουν οι νομοθεσίες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πλέον οι ροές από τα κατεχόμενα. Όπως έλεγε και προχθεσινή έκθεση του οργανισμού Frontex, μόνο μέχρι τον Μάρτιο εντοπίστηκαν 7.005 άτομα που πέρασαν παράνομα τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Από αυτούς οι 5.100 εισήλθαν παράτυπα στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η σύσκεψη του Προεδρικού αποφάσισε ότι θα προσληφθούν 300 ειδικοί αστυνομικοί για να επιτηρούν τη νεκρή ζώνη. Οι οποίοι ούτως ή άλλως, δεν θα λύσουν το πρόβλημα αύριο, μεθαύριο… Και τι θα κάνουν όταν βλέπουν μετανάστες να έρχονται από τα κατεχόμενα; Θα τους στέλνουν πίσω; Πώς; Και οι διακινητές στις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης, δεν θα βρουν τα σημεία που δεν θα ελέγχονται για να συνεχίσουν τις μπίζνες; Έγινε βουνό το πρόβλημα, γιατί ούτε τα αυτονόητα δεν κάναμε όταν μπορούσαμε. Τώρα οι μαύρες τρύπες είναι αμέτρητες.

Πηγή : philenews.com