Του Θοδωρή Λιβάνιου*
Τα όσα καταιγιστικά έχουν συμβεί σε όλον τον κόσμο, και βεβαίως στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο αποτελούν ένα μεγάλο μάθημα για όσους ασχολούνται με την πολιτική. Η υγειονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν επανέφερε απλώς με ένταση στο προσκήνιο ζητήματα που η ανθρωπότητα θεωρούσε λυμένα. Η πανδημία κατέδειξε κυρίως ότι η πολιτική ατζέντα δεν εξαρτάται τόσο από τη δυνατότητα να τη διαμορφώνει κανείς, αλλά κυρίως από το πόσο μπορεί να μεταβληθεί από παράγοντες, που κανείς δεν μπορεί να ανακόψει.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας μόλις 14 μήνες και η πυκνότητα των κρίσιμων θεμάτων που έχει κληθεί να διαχειριστεί, αν συγκρίνει κανείς με το παρελθόν, μόνο σε ολόκληρη κυβερνητική θητεία, χρονικά, παραπέμπει. Προσφυγική κρίση, εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, έκρηξη του κορωνοϊού και οικονομικές συνέπειες. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι ποσοτικό αλλά κατά βάση ποιοτικό. Αν και η ΝΔ εξελέγη με βασικό αίτημα τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας μετά τα Μνημόνια και τη 10ετή οικονομική κρίση, εντούτοις η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει επιτυχώς, με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και παράλληλα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Γεγονός που οι πολίτες της το πιστώνουν, επιβραβεύοντάς τη με υψηλότερα ποσοστά αποδοχής ακόμη και από εκείνα των εκλογών του Ιουλίου του 2019.
Ούτε η πανδημία, ούτε οι τουρκικές προκλήσεις έχουν τελειώσει. Και παρόλο που τα δύο αυτά, κορυφαία θέματα, έχουν μεταθέσει το βάρος των προτεραιοτήτων, ωστόσο η επούλωση των πληγών που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού κράτους, δεν μπορεί παρά να παραμένουν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, το επόμενο 12μηνο.
Στο οικονομικό πεδίο, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, μας περιμένει ένα δύσκολο 6μηνο αλλά η χώρα έχει τις εφεδρείες και τα πολεμοφόδια, ώστε να αντιμετωπίσει την ύφεση, που βρίσκει την Ελλάδα στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στο δυσμενέστερο σημείο της, όπως ήθελαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Οι κατάλληλες κατευθύνσεις αλλά και η γρήγορη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ένα μεγάλο όπλο για την επιστροφή της οικονομίας μας σε ρυθμούς σημαντικής ανάπτυξης το 2021.
Παράλληλα, όμως, σημαντικό κορυφαίο μέλημα για την κυβέρνηση αποτελεί η βελτίωση του κράτους και των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες. Θα διατηρήσουμε υψηλούς τους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, περιορίζοντας την αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες μόνο για πολύ σύνθετες διαδικασίες. Το οριστικό ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων, θα ξεμπλέξει οριστικά το κουβάρι των ευθυνών αλλά θα κάνει και πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, ενώ ο νέος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης θα την κάνει πιο σύγχρονη αλλά και πιο χρήσιμη για τον πολίτη.
Η μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους στη νέα εποχή αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη βελτίωση των υπηρεσιών, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία αλλά κυρίως για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ίδιους τους πολιτικούς θεσμούς.
*υφυπουργός Εσωτερικών