Η αφορμή για την συζήτηση με τον Παναγή Βουρλούμη, τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομα του με τη διάσωση, την αναμόρφωση και την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος, που προώθησε η κυβερνητική πλειοψηφία. Μια αναθεώρηση που θεωρείται από τους περισσότερους, μια ακόμα χαμένη ευκαιρία. Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για ριζοσπαστικές αλλαγές, που έχει ανάγκη η Ελλάδα και που χάθηκε κάτω από το βάρος των εκλογικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση έφερε ξανά στην επικαιρότητα την πρόταση που έχουν υποβάλει για “Ένα Καινοτόμο Σύνταγμα της Ελλάδος”, οι Στέφανος Μάνος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Γιάννης Κτιστάκις. Γιατί όπως αναφέρουν οι συντάκτες του “Καινοτόμου Συντάγματος”, όσοι λένε ότι χάρη στο Σύνταγμα η ελληνική Δημοκρατία άντεξε στην οικονομική κρίση, ξεχνάνε ότι η κρίση και η χρεοκοπία, οφείλεται εν μέρει (ή εν πολλοίς) και στο Σύνταγμα. Ή όπως το λέει ο Παναγής Βουρλούμης, μιλώντας στο Capital.gr και τον Μανόλη Καψή “το Σύνταγμα της Ελλάδας, ευνοεί το πελατειακό κράτος”.
Στις προτάσεις τους, προβλέπεται η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, μονοεδρικές περιφέρειες, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή καθώς και απαγόρευση του υπουργού να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Αντ΄ αυτού η κυβέρνηση, δια της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ετοιμάζεται για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις. Όλως τυχαίως, λίγους μήνες προ των εκλογών. Γιατί το δημόσιο έχει ανάγκες φυσικά. (Και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφους θα προσθέταμε…).
“Δηλαδή είναι στο DNA των Ελλήνων πολιτικών να κάνουν ρουσφετολογικές προσλήψεις; Είναι στο DNA των ανθρώπων να προωθούν τις καριέρες τους”, απαντά ο Π. Βουρλούμης. “Στην Ελλάδα περισσότερο από αλλού. Αλλά όχι περισσότερο από άλλες χώρες, όπως η Γκάνα”, προσθέτει, με δηλητηριώδες χιούμορ…
Στο Καινοτόμο Σύνταγμα προβλέπονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αυστηρός περιορισμός του εξωτερικού δανεισμού, και μειωμένη, αυστηρά προβλέψιμη φορολόγηση των ακινήτων. Ψιλά γράμματα για τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ… “Έχουμε καεί από τη χαλαρότητα”, σημειώνει ο Π. Βουρλούμης και γι’ αυτό “πρέπει να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες. Γιατί χρεοκοπήσαμε; Γιατί δεν ισοσκελίζαμε τους προϋπολογισμούς, λέγαμε ψέματα και δανειζόμασταν για να κάνουμε παροχές και προσλήψεις”.
Για τον Παναγή Βουρλούμη προϋπόθεση για να πάρει μπρος η οικονομία και να έρθουν επενδύσεις, είναι να υπάρχει πολιτική ομαλότητα και προβλεψιμότητα στη φορολογική πολιτική. Συν ένας δημόσιος τομέας που να έχει συνέχεια και να βασίζεται στην “αξιολόγηση” και στην “αξιοκρατία”. Δυο λέξεις που προκαλούν αλλεργία στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
“Εμείς φθάσαμε στο σημείο υπουργός να καταγγέλλει την αριστεία, και άλλος να διορίζεται επειδή περπάτησε στη Γένοβα. Εκεί καταντήσαμε. Για γέλια και για κλάματα”, λέει στο Capital.gr ο Παναγής Βουρλούμης, που πέρασε μια ζωή να προσλαμβάνει και να απολύει ανθρώπους. “Και το έκανα πάντα με πολύ αυστηρούς κανόνες”… Τέτοιο βιογραφικό, σαν αυτό της νέας υπουργού Μακεδονίας Θράκης, δεν του είχε ξανατύχει προφανώς.
Για τον Παναγή Βουρλούμη, αν δεν προκύψουν αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, ο κίνδυνος μιας νέας χρεοκοπίας έχει παρέλθει. Άλλα δεν περιμένει θαύματα. Απλά θα σερνόμαστε…
Είναι δυνατόν να προκύψουν “θαύματα” από μια νέα κυβέρνηση, με άλλο μείγμα πολιτικής; “Ναι, απαντά, υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει το καθεστώς της φορολόγησης, σε ένα πιο απλό και πιο flat και ότι αυτό θα έχει εγγύηση διάρκειας. Ναι, τότε μπορεί…” Ας το ελπίσουμε.
Πηγή: Capital.gr