Μολδαβία: Η ρωσόφιλη αντιπολίτευση προειδοποιεί για διάλυση της χώρας

300

Η ρωσοφοβική πολιτική της Δύσης θα οδηγήσει σε διαμελισμό της Μολδαβίας, ισχυρίζεται ο Ίγκορ Ντοντόν, τέως πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης πλέον της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του Μπλοκ Κομμουνιστών και Σοσιαλιστών, με σήμα το σφυροδρέπανο πάνω σε ένα κόκκινο αστέρι, ανέφερε σε ανάρτησή του τη Δευτέρα ότι «λόγω της ρωσοφοβικής πολιτικής που ακολουθείται από κοινού με τη Δύση, όχι μόνο θα χάσουμε ευνοϊκές οικονομικές σχέσεις με εταίρους στα ανατολικά, αλλά θα κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς μέρος των εδαφών μας», είπε μερικές ημέρες μετά την αποδοχή της χώρας του ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δημοκρατία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ προκειμένου να παρασυρθεί στα γεωπολιτικά παιχνίδια της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, είπε.

«Η Μολδαβία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ όχι για οικονομική υποστήριξη, αλλά για να παρασυρθεί στα γεωπολιτικά παιχνίδια της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, έχουμε γίνει διεκδικητές νέων πολιτικών και στρατιωτικών πειραμάτων ακολουθώντας το θλιβερό παράδειγμα της Ουκρανίας», δήλωσε.

«Και η βιασύνη με την οποία γίναμε δεκτοί ως υποψήφιοι μαζί με την Ουκρανία ελλείψει των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και με το πολιτικό καθεστώς του [κυβερνώνοντος] να γίνεται δικτατορικό και να παραβιάζει κατάφωρα τα θεμέλια ενός σωστού κράτους και των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών, επιβεβαιώνεται ότι στη Μολδαβία θα ανατεθεί ο ρόλος του πιονιού στο γεωπολιτικό συμβούλιο της Δύσης», έγραψε ο πρώην πρόεδρος στο κανάλι του στο Telegram τη Δευτέρα.

Ο κ. Ντοντόν έφτασε μάλιστα στο σημείο να προειδοποιήσει ότι «ως αποτέλεσμα, η Μολδαβία ως ανεξάρτητο κράτος μπορεί να εξαφανιστεί».

Ο κ. Ντοντόν ήταν πρωθυπουργός στην κατ’ εξοχήν ρουμανόφωνη χώρα από το 2016 έως και το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι το ανατολικό άκρο της Μολδαβίας, η αυτοανακηρυχθείσα ως ανεξάρτητη Υπερδνειστερία, αποτελεί ως επί το πλείστον ρωσόφωνη περιοχή και εκεί σταθμεύουν περί τους 1.500 Ρώσους στρατιώτες.

Εικάζεται ότι αρχικώς ο στρατηγικός στόχος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν η ένωση της Κριμαίας, του Ντονμπάς και της νότιας Ζαπορίζια με όλο το παραλιακό μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας, περιλαμβανομένης της Οδησσού, ώστε να ανοίξει απ’ ευθείας διάδρομος για την προσάρτηση και της Υπερδνειστερίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ωστόσο η σθεναρή ουκρανική αντίσταση στο Μικολάιβ εμπόδισε την πραγματοποίηση του σχεδίου αυτού, με αποτέλεσμα τα ρωσικά στρατεύματα να προσπαθούν τώρα να υπερασπιστούν τα εδαφικά τους κέρδη στη Χερσώνα, την ώρα που η Μολδαβία αποκτά ευρωπαϊκά προνόμια.

Πηγή: TASS, kathimerini.gr