Mόνο 1 στους 10 εργαζόμενους διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες AI… Της Νατάσας Φραγκούλη

412

Της Νατάσας Φραγκούλη

Σοβαρό έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, ικανό να τινάξει στον αέρα την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, παρατηρείται διεθνώς σε τομείς, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε πρώτη ζήτηση. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη εφαρμογών, αν και έχουν μεγάλη ζήτηση, συγκαταλέγονται στις λιγότερο χρησιμοποιούμενες δεξιότητες.

Οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης κατατάσσονται μεταξύ των τριών κορυφαίων digital skills από το 25% των εργαζομένων παγκοσμίως

Οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης κατατάσσονται μεταξύ των τριών κορυφαίων digital skills από το 25% των εργαζομένων παγκοσμίως, ενώ η σημασία τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Παρά τη σημασία της για τις δεξιότητες του μέλλοντος, μόνο 1 στους 10 εργαζόμενους δηλώνει ότι ο καθημερινός του ρόλος περιλαμβάνει σήμερα την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακόμη και στον κλάδο της τεχνολογίας, λιγότερο από το 1/3 των εργαζομένων (27%) χρησιμοποιεί δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του ρόλου του. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επικεφαλής παρατηρούν, επίσης, ότι οι δεξιότητες ασφάλειας δεδομένων (60%), ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης (58%) και προγραμματισμού (57%) θα γίνουν όλο και πιο σημαντικές στον εργασιακό χώρο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας, με το 97% των εργαζομένων παγκοσμίως να πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στη στρατηγική ανάπτυξης των εργαζομένων τους.

Αναντιστοιχία

Το 84% των ερωτηθέντων – σύμφωνα με την έρευνα – θεωρεί τις δεξιότητες πιο σημαντικές από τα πτυχία στην αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που προτιμούν οι εταιρείες και εκείνων που χρησιμοποιούνται από τα στελέχη.

Ενώ 4 στους 5 εργαζόμενους, παγκοσμίως, αναφέρουν ότι οι ψηφιακές δεξιότητες εντάσσονται στην καθημερινή επαγγελματική τους ενασχόληση, λίγοι χρησιμοποιούν κάτι περισσότερο από email, άμεσα μηνύματα, ψηφιακή διαχείριση ή ψηφιακό project management.

Σύμφωνα με νέα έρευνα ψηφιακών δεξιοτήτων της Salesforce, η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ενθουσιασμένοι με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και εκφράζουν την επιθυμία να επιμορφωθούν σε αυτές.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των εργαζομένων (58%) δηλώνει ενθουσιασμένη στην προοπτική χρήσης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, ενώ το 42% ανησυχεί για την αντικατάστασή του από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό συμβαδίζει με τα σχέδια των διευθυντικών στελεχών, καθώς το 67% εξετάζει τρόπους χρήσης της γενετικής ΤΝ.

Τα καλά νέα είναι ότι οι εταιρείες, που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις αναδυόμενες τεχνολογικές δεξιότητες, ευνοούνται, καθώς και οι εργαζόμενοι εκφράζουν αντίστοιχη επιθυμία, με 9 στους 10 να πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξή τους.

Προσλήψεις και δεξιότητες

Η αναντιστοιχία μεταξύ αναγκών και προσφοράς παρατηρείται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία τo 82% των επικεφαλής των επιχειρήσεων θεωρεί τις δεξιότητες τον πιο σημαντικό παράγοντα κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων. Μόνο το 18% δίνει προτεραιότητα στους τίτλους σπουδών.

H παραμονή των εργαζόμενων ως επιχειρηματικό όφελος των προσλήψεων βάσει δεξιοτήτων (56%), η αυξημένη ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού (48%) και η ανταλλαγή γνώσεων (46%) αναφέρονται ως τα κορυφαία οφέλη της πρόσληψης βάσει δεξιοτήτων.

Τα διευθυντικά στελέχη πιστεύουν, επίσης, ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα (47%), καλύτερη ομαδική απόδοση (43%) και βελτιωμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων (40%).

Ως τα σημαντικότερα soft skills (μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες), θεωρούνται οι δεξιότητες πελατειακών σχέσεων (53%), οι ηγετικές (51%) και οι δημιουργικές δεξιότητες (56%).

Πηγή: sepe.gr