Μωρία κατά Covid-19… Του Βασίλειου Γρ. Παπαδάκη

293

Του Βασίλειου Γρ. Παπαδάκη*

Από αρχαιοτάτων χρόνων ταλανίζει την ανθρωπότητα το ψυχοπαθολογικό φαινόμενο της μωρίας.

Η μωρία είναι έννοια δισήμαντη. Ως ψυχό-παθολογικός όρος δηλώνει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Τοποθετείται ανάμεσα στην ηλιθιότητα και τη διανοητική καθυστέρηση. Ως κοινωνιολογικός όρος σημαίνει τον απερίσκεπτο, επιπόλαιο.

Τέσσερα χρόνια πριν την εμφάνιση της φονικής πανδημίας Covid-19, Φεβρουάριος 2020, η χώρα είχε προσβληθεί από την ενδο-επιδημική μεταλλαγμένη πάθηση της μωρίας και άγνοιας.

Ο μωρός δεν είναι σε θέση, ιδιαίτερα σε κρίσιμες για την χώρα καταστάσεις, να γνωρίζει πότε πρέπει να γελά και πότε όχι. H βλάβη που προκαλεί είναι μεγαλύτερη όταν κατέχει ανώτερη θέση στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ανασταλτικό φραγμό σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί η πνευματική και ηθική καλλιέργεια και το υψηλό φρόνημα.

Οι αρχαίοι Έλληνες παρατήρησαν και στηλίτευσαν το φαινόμενο της μωρίας. Χαρακτηριστικό είναι το απόφθεγμα με το οποίο απέδωσαν τα γνωρίσματα του μωρού: «γελά ο μωρός καν τι μη γελοίον η». Κατά την αποφράδα περίοδο των συνιστωσών της αριστερής ουτοπίας, το ως άνω ρητό ήταν το γνώρισμα του αρχηγίσκου μία ομάδας απαίδευτων και αμετάληπτων ατόμων.

Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του μωρού είναι η έλλειψη αυτογνωσίας. Ο Σωκράτης (469-399 π.Χ.) επανειλημμένα τόνιζε στους πλατωνικούς διαλόγους το «γνώθι σ’ αυτόν».

Ο ρωμαίοςρήτωρΚικέρων (106-43 π.Χ.) αναφέρει: «Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μωρού είναι ο σχολιασμός των σφαλμάτων των άλλων και θεληματικά, η μη αναγνώριση των ιδικών του».

Τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς των ατόμων που δεν προστατεύουν εαυτούς και τους συμπολίτες από τον Covid-19, έχουν σχέση με την ψυχική ιδιοσυστασία αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον. Αστάθμητοι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες είναι πιθανόν να εκθρέφουν μωρόπιστους, μωρόσοφους και μωροφιλόδοξους.

Διαπίστωση του γράφοντος. Σε πόλη και κωμόπολη του νομού Αργολίδος μόνο ένας στους δύο, πλειστάκις δε ένας στους τρεις, φορά μάσκα.

Συμπέρασμα: Προέχει πρωτίστως, ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της μωρίας, αντίδοτο (η παιδεία).Ακολουθεί η καταπολέμηση του Covid-19.

*Επίτιμο μέλος Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων