Να αλλάξει το Σ.Α. του ΟΗΕ ζητάει τώρα ο Ερντογάν

225

Επικριτικός για τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μήνυμά του κατά την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τη δομή του Σ.Α. του ΟΗΕ και είπε ότι η μοίρα επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να αφήνεται στο έλεος πέντε χωρών (σ.σ. τα μόνιμα μέλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλική Δημοκρατία).

Στην ομιλία του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην 75η επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές του και σημειώνοντας πως είναι ώρα και για αυτοκριτική.

Ο ίδιος τόνισε πώς η υπερβολική απληστία, ο εγωισμός, το μονοπώλιο της εξουσίας και η επιθυμία να συνεχιστεί η αποικιοκρατία με τη χρήση νέων μεθόδων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διάδοση της δικαιοσύνης στο παγκόσμιο σύστημα.

«Η αποτυχία επίτευξης σταθερότητας σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδίως στη Συρία, την Παλαιστίνη, την Υεμένη και το Αφγανιστάν, είναι απόδειξη αυτού. Παρά τα ιδανικά που έχουν τεθεί, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί ούτε να αποτρέψει συγκρούσεις ούτε να τερματίσει εκείνες που έχουν ήδη ξεκίνησει», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επεσήμανε πως για να ενδυναμώσει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει πρώτα να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας με τα παραδοσιακά πέντε μόνιμα μέλη του.

«Ένα συμβούλιο με δομή που αφήνει τη μοίρα των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο έλεος πέντε χωρών δεν είναι δίκαιο και ούτε είναι βιώσιμο», ανέφερε.

Τουρκία και ΟΗΕ

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η ίδρυση κέντρου των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, «την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας και σταυροδρόμι των ηπείρων», θα υποστήριζε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Τούρκος πρέσβης Βόλκαν Μπόζκιρ, ανώτερος διπλωμάτης και πολιτικός, που προεδρεύει της τρέχουσας 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, παρουσίασε μια ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα και ήταν επίσης πηγή υπερηφάνειας για την Τουρκία.