Να στηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία… Του Γιάννη Μπουτάρη

274

Του Γιάννη Μπουτάρη*

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πρωτοπήγα στη Βόρεια Μακεδονία – στο Μοναστήρι, σημερινή Μπίτολα, και στο Κρούσοβο, τόπο καταγωγής του σογιού του πατέρα μου, να το γνωρίσω και να προσκυνήσω. Μετά, ξαναπήγα τη δεκαετία του 1990, τον πρώτο χρόνο που είχε αυτοανακηρυχθεί η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως αυτόνομο κράτος και άρχισαν τα προβλήματα. Πήγα με μια αντιπροσωπεία από το Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης και άλλους επιχειρηματίες προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών με ντόπιους επιχειρηματίες της χώρας. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο Γκλιγκόροφ, έναν άνθρωπο με εξαιρετικό πολιτικό αισθητήριο – παλιά καραβάνα.

Τότε γνώρισα και έναν χημικό που ασχολιόταν με θέμα τα περιβάλλοντος και μαζί στήσαμε μια πρώτη σχέση με περιβαλλοντικά θέματα, και κυρίως για την προστασία της καφέ αρκούδας. Βάλαμε δηλαδή τα θεμέλια για μια αδελφή οργάνωση του Αρκτούρου.

Έκτοτε ξαναπήγα πολλές φορές εκμεταλλευόμενος διάφορες ευκαιρίες, με την ιδιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας τη δράση του δήμου «Διπλωματία των Πόλεων», όπως έκανα και με επισκέψεις σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στις 23 και 24 Ιουλίου 2021, οργανώθηκε ένα forum επιχειρηματιών και πολιτικών από την εταιρεία του κ. Συμεών Τσομώκου, ο οποίος διοργανώνει κάθε χρόνο το Forum των Δελφών και πολλές άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Ήμουν καλεσμένος να συμμετάσχω και, φυσικά, δεν αρνήθηκα. Θεωρώ ότι γνωρίζω πολλά από τα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τις σχέσεις της με εμάς.

Στο πρώτο διάλειμμα των εργασιών αποκαλύφθηκε η «γκάφα» του πρωθυπουργού Ζάεφ, ο οποίος, προφανώς από λάθος, ευχήθηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του Καλή επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπου συμμετείχε, αποκαλώντας την «ομάδα της Μακεδονίας». Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα ο Τύπος, αισθάνθηκαν εθνική προσβολή, με αποτέλεσμα εντέλει να ανακοινωθεί η μετακίνηση για τον Σεπτέμβριο της ψήφισης στη Βουλή των σχεδίων νόμου, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την πλήρη ενεργοποίησή της.

Κυρίαρχο, όμως, θέμα συζήτησης στους διαδρόμους του ξενοδοχείου όπου έλαβε χώρα το forum δεν ήταν το ατόπημα του Ζάεφ, ούτε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη Βόρεια Μακεδονία με την άρνηση της Βουλγαρίας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βούλγαροι υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας είναι Βούλγαροι και η γλώσσα τους βουλγαρική, πράγμα που οι γείτονές μας δεν δέχονται. Το πρόβλημα, κατά την άποψή μου, είναι βαθύτερο και αρκετά παλιό. Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας είναι σε αναζήτηση εθνικής ταυτότητας, πράγμα πολύ βασικό για την ύπαρξη ενός κράτους.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσες ατέλειες κι αν αυτή έχει, άνοιξε, τουλάχιστον, μια πόρτα, που θα οδηγήσει, έπειτα από συζητήσεις και επιμέρους συμφωνίες, τα επόμενα χρόνια σε εξομάλυνση της κατάστασης. Στο forum, ήταν ξεκάθαρη η διάθεση όλων να στηρίξουν τη Βόρεια Μακεδονία. Ας ελπίσουμε ότι ο δρόμος που άνοιξε η Συμφωνία, με τη θετική και ενεργητική στάση και των δύο Χωρών, θα καταλήξει σε μια νέα αρμονική σχέση με τους γείτονες.

*πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης