ΝΑΤΟ: Η «εκδίκηση» της Άγκυρας και οι «εξαφανισμένοι» Τούρκοι υπήκοοι από Αλβανία, Κόσοβο… Του Σπύρου Σιδέρη

304

Του Σπύρου Σιδέρη

Η άρνηση της Τουρκίας, μέχρι στιγμής, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, συνδέεται, σύμφωνα με την Άγκυρα, με την υπόθαλψη Κούρδων τρομοκρατών και κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων από τις δυο Σκανδιναβικές χώρες.

Η Άγκυρα θέτει επιτακτικά την συμμόρφωση των δυο χωρών με τις απαιτήσεις της για να δώσει θετική ψήφο στην ενταξιακή τους πορεία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν στην Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της».

«Είναι απαράδεκτο οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν την Τουρκία» συμπλήρωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Η Τουρκία έχει δεχτεί σειρά καταγγελιών για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, καθώς έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι πολιτών που θεωρεί ότι ανήκουν στο κίνημα Γκιουλέν.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2020 από τον ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει μια σειρά από «μυστικές» συμφωνίες με κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρώπη, για να επιτρέψει «τις εξωεδαφικές απαγωγές και τη βίαιη επιστροφή Τούρκων υπηκόων».

Οι εισηγητές της έκθεσης ανέφεραν ότι πάνω από 100 Τούρκοι πολίτες έχουν μεταφερθεί βίαια και ότι 40 από αυτούς έχουν υποστεί «αναγκαστική εξαφάνιση», μερικές φορές μαζί με την οικογένειά τους και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συμφωνίες αυτές περιέχουν ευρείες και αόριστες αναφορές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνικού εγκλήματος. Αυτό, όπως λένε, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον σκοπό να επιτραπεί η απέλαση ή η απαγωγή οποιουδήποτε θεωρείται ότι αποτελεί «κίνδυνο για την ασφάλεια».

Στο πλαίσιο αυτό η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει την έκδοση πολιτών από την Σουηδία και την Φινλανδία με την κατηγορία ότι ήταν τρομοκράτες. Όμως τα αιτήματα αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από τις δυο σκανδιναβικές χώρες.  Έτσι η Τουρκία κατηγόρησε τις χώρες αυτές για υπόθαλψη τρομοκρατών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιθυμία της Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να πάρει «εκδίκηση» για την στάση τους απέναντι της και ενδεχομένως και κάποιους απ’ όσους έχει ζητήσει να εκδοθούν.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για το ζήτημα του βέτο είπε ότι «οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια μπορούν να ικανοποιηθούν». Μένει να φανεί αν στην ικανοποίηση των αιτημάτων της Τουρκίας θα περιλαμβάνεται και η έκδοση στην Τουρκία πολιτών που ζουν στις Σκανδιναβικές χώρες.

Πηγή: euractiv.gr