Νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

90

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πληροφορίες περί νέων εχθροπραξιών στις γραμμές του μετώπου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως το πυρ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ο πρόεδρος Πούτιν καλεί τα μέρη που συγκρούονται να παύσουν αμέσως το πυρ και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. Μάχες ασυνήθιστης έντασης ξέσπασαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και συνεχίζονται σήμερα ανάμεσα στις αζερινές και τις αρμενικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν το Μπακού και το Ερεβάν.

Σύμφωνα με τους Αρμένιους, “το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε το βράδυ της Παρακευής μια μαζική επίθεση στα σύνορα το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με άρματα μάχης, πυροβολικό και ελικόπτερα” και οι αυτονομιστικές δυνάμεις (του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που υποστηρίζονται από την Αρμενία) κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και προκάλεσαν “σημαντικές ζημιές” στον εχθρό.

Το Αζερμπαϊτζάν διέψευσε αμέσως αυτή την εκδοχή, διαβεβαιώνοντας πως κανένα ελικόπτερο δεν κατερρίφθη και πως οι δυνάμεις του το μόνο που έκαναν ήταν να απαντήσουν σε μια επίθεση της αρμενικής πλευράς με “πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος και εκτοξευτήρες βομβίδων”. Οι δύο πλευρές αναφέρουν πως οι μάχες συνεχίζονται σήμερα, στις περιοχές “Χοζαβέντ-Φιζούλι και Αγκντερέ-Τερτέρ-Αγκντάμ” σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι Αρμένιοι δήλωσαν επίσης πως ένα αγόρι 12 ετών σκοτώθηκε από το αζερινό πυροβολικό σε χωριό κοντά στα σύνορα. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και στην οποία κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι αρμένιοι αυτονομιστές, με την υποστήριξη του Ερεβάν, κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους. Μια κατάπαυση του πυρός το 1994 έβαλε τέλος στον πόλεμο, όμως δεν έλυσε το πρόβλημα και αψιμαχίες σημειώνονται κατά διαστήματα κατά μήκος των συνόρων.

Οι χθεσινές και σημερινές μάχες μοιάζουν πάντως σαφώς πιο σημαντικές από τις συνηθισμένες ανταλλαγές πυρών ελαφρών όπλων ή πυροβολικού. Το Αζερμπαϊτζάν, πλούσιο σε πετρέλαιο και του οποίου ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας, απειλεί κατά διαστήματα να ανακαταλάβει την αυτονομιστική περιοχή αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Η Αρμενία, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, απαντά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Γαλλικό Πρακτoρείο, Ρόιτερς, Μόσχα, Ρωσία