Νεοφυής επιχειρηματικότητα: Μία Εθνική προτεραιότητα, μία Εθνική υπόθεση

250

Κρίσιμη παράμετρος για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση της καινοτομίας, αποτελεί η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αναμφίβολα, η start-up επιχειρηματικότητα έχει υψηλή αναπτυξιακή αξία, δημιουργεί ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και ταυτόχρονα προσφέρει περισσότερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Διακρίνεται δε για το πρωτοπόρο πνεύμα της, τις προοπτικές για ταχεία ενίσχυση των εργασιών της, αλλά και τον τεχνολογικό προσανατολισμό της. Κι αυτό διότι δημιουργεί νέες αγορές ή εξελίσσει δυναμικά υπάρχουσες. Από την άλλη, συνδυάζει υψηλό ρίσκο με υψηλή όμως απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας.

Σήμερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέρουν ένα νέο, σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία, μία εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την ανάκαμψη και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Παρ΄ όλα αυτά, η ανάπτυξή τους απαιτεί ένα πλέγμα παρεμβάσεων και κινήτρων που θα στηρίζει, θα ενθαρρύνει, θα χρηματοδοτεί και θα προσφέρει ευκαιρίες σε κάθε καινοτόμο προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία «Elevate Greece», η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ήδη το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece» περιλαμβάνει 508 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος συμπεριλαμβάνονται και τα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2021, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι νικητές των βραβείων αποκόμισαν σημαντικά οφέλη, όπως χρηματικά έπαθλα, παροχές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και τη δυνατότητα να δικτυωθούν με τις κορυφαίες εταιρίες του τομέα τους.

Η Εθνική Τράπεζα, ως επίσημος υποστηρικτής του θεσμού μετά από πρόσκληση του υπουργείου Ανάπτυξης, συμμετείχε τόσο στην αξιολόγηση των εταιρειών που εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», όσο και στην επιτροπή αξιολόγησης των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Ειδικότερα, ο συστημικός όμιλος απένειμε στην εταιρία METIS Cyberspace, το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια», χορηγώντας το με το ποσό των €10.000. Πρόκειται για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στους κλάδους της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του Internet of Things, του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία δίνει έμφαση στην εφαρμογή τους στον κλάδο της ναυτιλίας. Είναι μάλιστα η πρώτη που έθεσε την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των τεχνικών και επιχειρησιακών τμημάτων των ναυτιλιακών εταιρειών.

Η METIS, με την καινοτομία αυτή, άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία. Το πρωτοποριακό σύστημά της παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του στόλου της κάθε εταιρείας, χωρίς καμία παρέμβαση του προσωπικού, καθιστώντας πιο εύκολη την εξ αποστάσεως παρακολούθησή του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάθε στιγμή.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα προσέφερε, στο πλαίσιο του προαναφερθέντος διαγωνισμού, τη δυνατότητα στις νικήτριες εταιρείες όλων των κατηγοριών να έχουν πρόσβαση στην προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως υπηρεσίες e-commerce με μηδενική χρέωση, πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση κα.

Η προσφορά όμως της Εθνικής Τράπεζας στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα δεν σταματάει εδώ. Από το 2010 έχει θεσμοθετήσει το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, μέσα από δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων.

Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση, καθοδήγηση, υποδομή, δικτύωση και χρηματοδότηση στις ομάδες που συμμετέχουν.

Στα 11 χρόνια του θεσμού, η Εθνική Τράπεζα έχει υποδεχθεί σχεδόν 4.000 προτάσεις από 6.800 συμμετέχοντες και έχει απονείμει 550.000 ευρώ σε βραβεία σε 110 νικητές. Ταυτόχρονα, χρηματοδότησε με δικά της κεφάλαια ύψους 4,65 εκατ. ευρώ, 21 εταιρείες, ενώ μέσω της συμμετοχής της στα funds έχει συμμετάσχει στην χρηματοδότηση ακόμη 140 εταιρειών.

Εξάλλου, πρόσφατα η Τράπεζα, μαζί με 7 σημαντικούς φορείς, προχώρησε στη δημιουργία του Greek Fintech Hub, μιας πρωτοβουλίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ελλάδα μέσα από δράσεις χρηματοδότησης, δικτύωσης, ενημέρωσης, καθοδήγησης και εξωστρέφειας.
Με ενεργή συμβολή στην ανάπτυξη της καινοτομίας, εδώ και 11 χρόνια, αλλά και συνεχείς επενδύσεις στον κλάδο του fintech, που ενσωματώνει στο επιχειρηματικό της μοντέλο και στο offering προς τους πελάτες της, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Πλέον, επενδύει στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας με σύγχρονους και ανταγωνιστικούς όρους.

Πηγή: ot.gr