Του Διονύση Γουσέτη
Στο δυτικό άκρο της Ευρώπης, η Γαλλία είναι συνταγματικά κοσμικό κράτος. Στη Βρετανία η Εκκλησία συντηρείται αποκλειστικά από τους πιστούς. Οπου οι πιστοί δεν μπορούν να τους συντηρήσουν, οι ναοί πωλούνται και αλλάζουν χρήση. Αντίθετα, στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης ο Ερντογάν για να μαζεύει ψήφους στις εκλογές διέδιδε ότι παίρνει οδηγίες από τον Αλλάχ. Ακόμη ανατολικότερα ανθούν ακραίες φονταμενταλιστικές οργανώσεις που σφάζουν τους «βλάσφημους».
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση. Οι καθ’ ημάς ακραίοι φονταμενταλιστές δεν σφάζουν, αλλά επιτίθενται στον «πνευματικό νάνο» Ευρώπη και στους προδότες πολιτικούς, στους μασόνους, στους Εβραίους, στις αμβλώσεις που θα απαγορευθούν, στους βρώμικους μετανάστες που θα γίνονται δεκτοί μόνο αν αλλαξοπιστούν, στους πολίτες που αν δεν μπορούν να ξοφλήσουν το δάνειό τους θα υποχρεώνονται σε εργασία στο Δημόσιο, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία που θα απαγορευθεί κ.λπ.
Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στο κόμμα Νίκη, το οποίο εκτιμάται από τις δημοσκοπήσεις ότι θα μπει στη Βουλή. Δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου βουλευτές της Ν.Δ. που στήριζαν την εκλογή τους στην Εκκλησία υπέστησαν σοβαρή καθίζηση. Εχει επικεφαλής έναν εκπαιδευτικό που διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας ανάλογα. Εχει και την ανιψιά του οσίου Παϊσίου που μάζεψε το 50% των ψήφων του κόμματος στα Γιάννενα.
Η παρουσία κομμάτων τύπου Νίκης στη Βουλή εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Καταδικάζεται τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Εκκλησία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την πολυετή έμμεση προπαγάνδισή του με την υποδοχή του αγίου φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, ή με την περιφορά ιερών εικόνων, αγίων ζωνών κ.λπ. από πολιτικούς προς άγραν ψήφων. Η προγραμματισμένη προεκλογική επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Αγιον Ορος δεν θα απέτρεπε την «εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος προς δημιουργία οπαδών και στρατών» (αρχιεπίσκοπος). Θα έστρεφε το πολύ κάποιες ψήφους από τη Νίκη προς τη Ν.Δ. Αν πραγματικά θέλει να πολεμήσει τον φονταμενταλισμό, ας ακολουθήσει τις κατά καιρούς υποδείξεις πολλών ατόμων και κομμάτων για χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Ξεχωρίζουν οι δύο προτάσεις των Φιλελευθέρων (2000 και 2005) με υπόμνημα (2018) του Στέφανου Μάνου (https://tinyurl.com/23w656vs).
Πηγή: kathimerini.gr