Σαρωτικές αλλαγές στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς στην ΕΕ φέρνει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία NIS2 (Network and Information Systems Directive 2). Με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας, η NIS2 αντικαθιστά την προηγούμενη οδηγία του 2016, επιβάλλοντας ένα ενισχυμένο νομικό πλαίσιο, που στοχεύει στην καλύτερη προστασία κρίσιμων υποδομών και δικτύων.
Η οδηγία NIS2 επεκτείνει τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας σε περισσότερους τομείς, καλύπτοντας πλέον τη δημόσια υγεία, τις μεταφορές, την ενέργεια, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, τις κατασκευές, τις υποδομές νερού και αποβλήτων, αλλά και τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Σαρωτικές αλλαγές στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας, για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς στην ΕΕ, φέρνει η NIS2
Ο αριθμός των επιχειρήσεων, που υπόκεινται στις διατάξεις, αυξάνεται δραματικά, απαιτώντας από αυτές να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα διαχείρισης κινδύνου και να διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα των πληροφοριακών τους συστημάτων.
Μεταξύ των υποχρεώσεων που επιβάλλει η οδηγία, είναι η αναφορά περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων εντός αυστηρών χρονικών πλαισίων, η συμμόρφωση με πρότυπα, όπως το ISO 27001, ειδικά όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού, η ανάλυση και αξιολόγηση των κινδύνων, που σχετίζονται με τις ψηφιακές υποδομές, αλλά και η εφαρμογή οικονομικά αποδοτικών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.
Αυστηρότερη εποπτεία
Η νέα οδηγία ενισχύει τον ρόλο των Εθνικών Αρχών Ασφαλείας, οι οποίες αποκτούν μεγαλύτερη εποπτική εξουσία. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα καταρτίσουν λίστες με τις “βασικές” και “σημαντικές” οντότητες, που υπάγονται στην οδηγία, με βάση τη σημασία τους για την κοινωνία και την οικονομία.
Οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση περιλαμβάνουν βαριά χρηματικά πρόστιμα, περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών, αλλά ακόμη και απαγορεύσεις σε φυσικά πρόσωπα να κατέχουν κρίσιμες διοικητικές θέσεις, όπως αυτή του CEO.
Το λογισμικό ως «παγίδα» ασφάλειας
Ένας από τους κύριους κινδύνους, που επισημαίνει η NIS2, είναι η χρήση παρωχημένου ή μη επικυρωμένου λογισμικού. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν ότι όλα τα λογισμικά τους είναι επικαιροποιημένα και υποστηρίζονται από τους κατασκευαστές τους.
Η χρήση παλαιών ή ευπαθών λογισμικών αποτελεί σοβαρό κενό ασφαλείας, που μπορεί να αξιοποιηθεί από κυβερνοεγκληματίες για επιθέσεις, όπως ransomware, phishing ή APTs (Advanced Persistent Threats).
Η συμμόρφωση με τη NIS2 αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις. Ο ψηφιακός κόσμος εξελίσσεται ραγδαία, και η κυβερνοασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά και ζήτημα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν σε ασφαλείς ψηφιακές υποδομές και να συνεργαστούν με αξιόπιστους παρόχους για την προστασία των δεδομένων τους, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν ανθεκτικές στις κυβερνοαπειλές της νέας εποχής.
Όπως τονίζει ο Michal Baudys, Public Sector Strategy Leader της Forscope, “η προσαρμογή στη NIS2 δεν είναι απλώς μια νομική υποχρέωση, αλλά ένα κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση του ψηφιακού μέλλοντος των οργανισμών”.
Πηγή: sepe.gr