Νηστικό αρκούδι ούτε χορεύει ούτε επιστρέφει

246

Για να λειτουργήσουν τα τρία κέντρα δεδομένων (data centers) της Microsoft στην Αττική, συνολικού εμβαδού περίπου 7.000 τ.μ. κατά μέσο όρο έκαστο, για το «υπολογιστικό νέφος» (cloud) θα χρειασθεί να προσληφθούν χιλιάδες άτομα για τρεις 8ωρες βάρδιες. Κάποιες θέσεις εργασίας θα αφορούν την ασφάλεια (security) και συντήρηση των κτιρίων. Όμως, οι περισσότερες θα αφορούν εξειδικευμένα άτομα που θα ασχολούνται με τη συντήρηση των χιλιάδων σέρβερ, ειδικούς στα networks κ.λπ.

Αν άλλες χώρες είναι οδηγός, θα περιμέναμε επίσης να δημιουργηθούν πολλές μικρές εταιρείες που θα ασχολούνται με διάφορες πτυχές του cloud, π.χ. παρακολουθούν και στέλνουν ενημερώσεις (notifications) και ειδοποιήσεις κ.λπ. Η τιμή της μετοχής της Snowflakes, μιας εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων στο «νέφος» και η οποία έκανε δημόσια εγγραφή τον Σεπτέμβριο, πήγε από τα 80 δολάρια στα 240 δολάρια, με πωλήσεις 1 δισ. δολαρίων και  χρηματιστηριακή αξία 70 δισ. δολάρια.

Όλα αυτά χρειάζονται ανθρώπους και ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην Ελλάδα, γιατί πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις ανθρώπων του κλάδου. Αναγκαστικά λοιπόν θα πρέπει να προσελκυστούν εξειδικευμένα άτομα από το εξωτερικό και φυσικά την Ελλάδα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι αμοιβές να είναι ανταγωνιστικές. Κι όταν μιλάμε για ανταγωνιστικές αμοιβές, εννοούμε τα λεφτά που μπαίνουν στην τσέπη του εργαζόμενου μετά από κρατήσεις και φόρους.

Όμως, οι ανταγωνιστικές αμοιβές στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας φορολογούνται με συντελεστή 44% στην Ελλάδα συν ο φόρος αλληλεγγύης. Ο τελευταίος καταργείται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το 2021, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει αργότερα, παρότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τον καταργήσει.

Αναμφισβήτητα, είναι θετικό ότι το 36% όσων έφυγαν στο εξωτερικό θα εξέταζε την επιστροφή στην Ελλάδα με μειωμένες αποδοχές, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, σύμφωνα με την έρευνα «Brain Drain & Gain» της KPMG. Από την άλλη πλευρά, ένας στους δύο επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό γιατί οι αποδοχές ήταν υψηλότερες. 

Φυσικά, οι περισσότεροι θα μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Ήδη κάποιοι που εργάζονται για ξένες εταιρείες σε χώρες του εξωτερικού το έχουν κάνει πράξη, διαμένοντας στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας. Όμως, το πιθανότερο είναι να τους ζητηθεί να έχουν φυσική παρουσία στην Ελλάδα.

Τι θέλουμε να πούμε; Η βαριά φορολόγηση της μισθωτής εργασίας αποτελεί τροχοπέδη στην προέλκυση και διατήρηση επιστημονικού προσωπικού για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Επομένως, είναι σημαντικό, αφενός, να καταργηθεί ο φόρος αλληλεγγύης και αφετέρου, να μειωθούν οι συντελεστές στη φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, για να μην αποθαρρύνονται εξειδικευμένα στελέχη.

Φυσικά, στην Ελλάδα θα πρέπει να τα περιμένει κανείς όλα, δηλ. να περάσει νόμος που να φορολογεί με διαφορετικό και πιο ευνοϊκό τρόπο κάποιες ομάδες εργαζομένων. Άλλωστε, το είδαμε με το ιπτάμενο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών, με πρόφαση την πανδημία τον περασμένο Απρίλιο. Όμως, η φορολόγηση α λα καρτ δεν είναι λύση. Οι κανόνες θα πρέπει να είναι ίδιοι για όλους.

Πηγή: euro2day.gr